Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vogeltelling december 2023

12 januari 2024 | Kimberly van Dongen

Vogelaar en gebiedskenner Rob Burgmans heeft een paar dagen voor de feestdagen weer een bezoek gebracht aan Tiengemeten voor de vogeltelling.

Barmsijs winter

In de regenachtige maand december bleek 15 december de dag om optimaal te profiteren van het weer voor de vogeltelling. Ondanks dat het glibberen was op de paden was het toch mogelijk om het hele eiland te tellen.

Het is natuurlijk een vogeltelling maar ook het aantal hazen en reeën worden meegeteld. Vandaag werden er 6 hazen geteld. Een vermindering met voorgaande tellingen waarbij er dagen waren dat er meer dan 20 werden geteld. Bij de reeën was een heel ander beeld, meer dan 40 exemplaren werden er meestal wel gezien tijdens een telling maar vandaag stond de teller op maar liefst 62.

Rob geeft aan dat hij een voor hem nieuwe soort heeft gezien op het eiland, namelijk 14 grote barmsijzen foeragerend op elzenproppen bij Tiny Parks, de camping aan de oostkant van het eiland. De grote zilverreigers waren met 36 exemplaren goed vertegenwoordig. Torenvalk, sperwer, smelleken, buizerd, havik, bruine kiek, blauwe kiek en de zeearend als roofvogels waren ook vandaag weer aanwezig in het gebied.

Bij de watervogels blijven de wintertalingen flink achter op een klein aantal van 1000. 5 Nonnetjes waarvan 2 mannetjes zijn altijd prachtig. De waterrallen lieten zich ook goed horen net als de cetti's zanger. Bijzonder waren de rietganzen en de kolganzen op het eiland. Hoewel het er niet niet veel waren is het toch mooi om ook deze soort tegen te komen. De ijsvogel met 3 exemplaren is ook altijd leuk om te zien.

Rob geeft aan dat hij net te laat was om de grote hoeveelheid spreeuwen te zien vertrekken van hun slaapplaats. 30.000 vogels vlogen op.

Het totaal aantal vogels geteld deze dag is 36076 en zijn verdeeld over 64 soorten.

Wil je net als Rob genieten van de vele vogels op Tiengemeten? Ga dan eens mee met een van onze vogelkenners tijdens een excursie. Op deze manier leer je veel over de verschillende vogelsoorten in het gebied en wie weet spot je een van de vele aanwezig vogels. Neem snel een kijkje in de agenda op onze website via www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten/agenda voor meer informatie. 

Rob, dank je wel voor de december telling!

 

Kimberly van Dongen
Kimberly van Dongen