Wandelen

Beverwandelroute op Tiengemeten

Wandelen

Beverwandelroute op Tiengemeten

Wandel over het natuureiland Tiengemeten en kom alles te weten over de bever, het grootste knaagdier in ons land en in Europa!

Welkom op Tiengemeten! Tiengemeten ligt middenin de machtige delta van Zuidwest-Nederland, waar Rijn, Maas en Schelde uitmonden in zee. Wandel door dit gebied en zie een grote rijkdom aan planten en dieren. In dit moerasachtige land voelt de bever zich als een vis in het water.

Terug van weggeweest

Bevers zijn zeldzaam en waren zelfs lange tijd uitgestorven in Nederland. In 1988 is het dier uitgezet en nu breidt hij zich in Zuid-Holland vanuit de Biesbosch steeds verder uit. In gebieden grenzend aan het Haringvliet, het Hollands Diep en de Oude Maas, wordt de bever meer en meer gezien. In 2013 vestigde hij zich definitief op Tiengemeten!

Kijktip!

Filmmaker Cees van Kempen geeft je een inkijkje in het reilen en zeilen van familie bever op natuureiland Tiengemeten van Natuurmonumenten.

Moerassen en rivieren

De bever bouwde zijn indrukwekkende burcht aan de zuidkant van het eiland dat ‘Wildernis’ heet. Dit gebied staat onder invloed van de natuurlijke getijden. De bever is een bijzondere diersoort: hij is het grootste knaagdier in Nederland en karakteristiek voor moerassen en rivieren.

Je neus achterna

De kans dat je de bever zelf spot is niet groot. Maar na het wandelen van deze wandelroute ben je wel een échte beverexpert. De wandelroute is met gele pijltjes gemarkeerd en loopt voor een deel langs het kommoeras van de Weelde en de enorme kreek waar de bever zijn burcht heeft gebouwd. Het pad is tot aan de Vliedberg verhard; daarna geheel onverhard.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De route

 Startpunt

1Hoe kun je een bever herkennen?

Het meest kenmerkende aan de bever zijn wel de grote knaagtanden en platte, geschubde staart. Is het je wel eens opgevallen dat zijn tanden oranje zijn? Dit is een harde laag glazuur waarmee hij (bijna) alles kan doorknagen! Maar er zijn zeker nog meer punten waar je de bever aan kunt herkennen:

  • Kop-romplengte: 70 - 100 cm
  • Staartlengte: 25 - 37 cm en 12 - 16,5 cm breed
  • Gewicht: 15 - 35 kg
  • Is ’s nachts actief
  • Is het grootste knaagdier van Nederland en Europa
  • Na de Zuid-Amerikaanse capybara zelfs het grootste knaagdier ter wereld
  • Zwemvliezen aan de achterpoten
Hoe kun je een bever herkennen?
Hoe kun je een bever herkennen?
Hoe kun je een bever herkennen?
Hoe kun je een bever herkennen?

2Gemaakt om te zwemmen

Zie je iets in het water bewegen? De bever is écht gemaakt en gebouwd om te zwemmen en daardoor optimaal aangepast aan het leven in het water. Zo zijn oren en neusgaten afsluitbaar en komt er geen water in. De haren van zijn vacht groeien zo dicht bij elkaar dat er geen water tot de huid kan komen. En natuurlijk heeft hij zwemvliezen tussen de tenen van zijn achterpoten. Hij zwemt met zijn achterpoten, zijn korte voorpoten tegen het lichaam gedrukt en met zijn staart als roer. Een bever kan wel tot 5 minuten onder water blijven!

Gemaakt om te zwemmen
Gemaakt om te zwemmen

3Op het menu

Je zal er niet raar van opkijken: bevers zijn echte planteneters. In de blindedarm zitten zelfs speciale bacteriën die ervoor zorgen dat het hout überhaupt verteerd kan worden. Het liefst eten bevers zachte houtsoorten (wilg, populier en berk). De bast, twijgjes en bladeren eten ze en de grotere takken gebruiken ze om burchten en dammen mee te bouwen.

Ze zullen snel voor dunne boompjes kiezen om om te knagen, maar het lukt ook om bomen met een omtrek van 1,5 meter neer te halen! Dit doen ze door de bast rondom op te eten. 

Op het menu
Op het menu

4Beversporen

De wilgen op het eiland zijn ideaal bouwmateriaal voor hem. Door het stapelen van takken en deze op te vullen met modder en waterplanten creëert de bever zijn burcht. Overal laat hij zijn sporen na: er liggen afgeknaagde takken verspreid over het gebied en kleine ‘glijbaantjes’ in de modder geven aan waar hij het water in- en uitgaat. Let maar eens goed op tijdens deze wandeling!

Beversporen
Beversporen
Beversporen
Beversporen

5Veilig voor roofdieren

Hier bij de aardappelloods ligt een van de beverburchten op Tiengemeten. Een beverburcht kan wel 2 tot 3 meter hoog zijn en een omtrek hebben van 12 meter. Ingangen liggen onder het wateroppervlak waardoor de bever veilig is voor roofdieren. Dit is ook een reden waarom bevers de eis stellen dat het water minimaal een halve meter diep moet zijn. Is het water ondiep of stroomt het water te snel? Dan bouwen ze een dam van bomen, takken en modder. Het water wordt tegengehouden zodat de bever veilige ingangen onder water kan maken.

Veilig voor roofdieren
Veilig voor roofdieren

6Beverburcht

Je loopt hier vlak langs de beverburcht. Hoe bijzonder is dat! Vrijwilliger Leo Balemans filmde de bever!

Bekijk de video

7Beverfamilie

Het gaat goed met de bevers op Tiengemeten. Er zijn twee jonge bevers gezien die met elkaar aan het ravotten waren in het water. Dit betekent dat er een heuse beverfamilie op Tiengemeten woont!

Wist je dat de bever één van de weinige zoogdiersoorten is waarbij de paartjes voor het leven bij elkaar blijven? De ouders zorgen samen voor de jonkies en zijn ook heel beschermend. Ze helpen hun bij hindernissen door hen voort te duwen of zelfs in hun voorpoten te dragen. De jonge bevers slapen in de zomer vaak op de kant. In het najaar zullen ze de burcht weer wat meer opzoeken. Samen met hun ouders komen ze zo veilig en warm de winter door. 

Beverfamilie
Beverfamilie
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.