Brandrode runderen

Op en rond de Groote Modderkolk kun je roodbruine runderen tegenkomen. Het zijn brandrode runderen, een zeldzaam Nederlands rundderras. Kom jij ze bekijken in de potstal of in de wei?

Op de terreinen van Natuurmonumenten in de omgeving van de Groote Modderkolk grazen brandrode runderen. In de wintermaanden kun je ze bekijken in de potstal op het erf. De donkerrode runderen zijn een oud huisdierras dat van oorsprong in dit gebied voorkwam. Behalve dat zij de terreinen begrazen, leveren de dieren melk en vlees.

Kenmerken

Typisch voor de brandrode runderen:

  • dieprode kleur, op de kop naar zwart neigend
  • sommige dieren hebben een blauwe tong
  • witte aftekening op de extremiteiten: witte sokken, kol, staartpunt en een witte onderlijn
  • geen losse witte plekken in het rood
  • de dieren staan relatief laag op de poten

Ze zijn sterk en  zelfredzaam en gedijen uitstekend onder sobere omstandigheden. Meer over brandrode runderen lees je op de websites van de Vereniging het Brandrode Rund en de Stichting Zeldzame Huisdierrassen.

Stamboekkeuring Brandrode Runderen

Potstal

Ben je in de wintermaanden in de buurt, neem dan eens een kijkje in de potstal. De runderen leven er groepsgewijs; ze kunnen vrij bewegen en liggen in het warme, zachte stro. Stro wordt dagelijks aangevuld totdat het mengsel van mest en stro met een dikte van ongeveer 1 meter aan het eind van de stalperiode de pot vult. De zo ontstane stalmest wordt gebruikt voor de teelt van graan op de Loenense Enk.