Open Erf

De Groote Modderkolk

Grootouder met kind bij boerderijwinkel

Welkom bij boerderij de Groote Modderkolk

Midden in de idyllische omgeving van Loenen (Veluwe) ligt Open Erf de Groote Modderkolk. Neem een kijkje op deze biologische zorgboerderij met moestuin en potstal, drink wat in de theeschenkerij of koop biologische producten in de boerderijwinkel.

Meer over De Groote Modderkolk

Info-avond Herenboerderij Groote Modderkolk

Samen duurzaam voedsel produceren? Lekker, gezond en dichtbij? Woon je in de regio Apeldoorn, Hoenderloo, Zutphen, Dieren? Eten van je ‘eigen’ duurzame boerderij!

Kom 29 augustus naar de info-avond Herenboerderij Groote Modderkolk

Brandrode runderen

Op en rond de Groote Modderkolk kun je roodbruine runderen tegenkomen. Het zijn brandrode runderen, een zeldzaam Nederlands runderras. 's Zomers lopen de runderen buiten, in de wintermaanden kun je ze bekijken in de potstal op het erf.

Kom brandrode runderen kijken
filter plus

Huur een huifkar

Slecht ter been of niet, iedereen kan genieten van de natuur in de omgeving van het dorp Loenen op de Veluwe. Want op de Groote Modderkolk kun je een huifkar van Natuurmonumenten boeken. Maak met de boswachter achter het (trekker-)stuur een ontspannen tocht door de weelderige natuur.

Huur een huifkar
filter plus
De Groote Modderkolk

De mooiste routes

 • Wandelen

  Wandelroute Vrijenberg langs Loenense Waterval

  Een afwisselende wandelroute op de overgang van de oostelijke stuwwal van de Veluwe naar de IJsselvallei. Je wandelt in de omgeving van zorgboederij de Groote Modderkolk door bos, een halfopen landschap en langs een waterval.

  • 4.31 km
 • Fietsen

  Fietsroute landgoederen IJsselvallei

  Fietstocht op de overgang van de Veluwe naar de IJsselvallei, langs landgoederen Leusveld en Voorstonden. Vergezichten, kleinschalig agrarische landschap en bloemrijke natte graslanden. Idylisch en gevarieerd!

  • 33.1 km
 • Over het gebied

  Midden in de idyllische omgeving van Loenen (Veluwe) ligt Open Erf de Groote Modderkolk. Neem een kijkje op deze biologische zorgboerderij met moestuin en potstal, drink wat in de theeschenkerij of koop biologische producten in de boerderijwinkel.

  In de streek die zich uitstrekt van de oostelijke rand van de Veluwe tot aan de IJssel beheert Natuurmonumenten 1800 hectare natuur- en landbouwgronden. Het beheerkantoor ligt op het terrein van de Groote Modderkolk. Natuurmonumenten zorgt ook voor toezicht, organiseert excursies en overlegt met buren, pachters en andere relaties. Bij al het werk dat Natuurmonumenten verricht wordt veel samengewerkt met vrijwilligers en bewoners van de zorgboerderij. Het is leuk om er een kijkje te nemen, eventueel in combinatie met een bezoek aan de natuurgebieden in de omgeving.

  Wandelen en fietsen

  De Groote Modderkolk is een mooie uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten. Twee wandelroutes en twee fietsroutes in deze omgeving kun je downloaden op deze site of in de gratis app Natuur Routes van Natuurmonumenten:

  Twee fietsroutes in de omgeving:

  Of combineer een bezoek aan de Groote Modderkolk met een boswandeling in de Ramenberg, de Reeënberg of Hoeve Delle.

  Zorg op de Groote Modderkolk

  Op de Groote Modderkolk werkt Natuurmonumenten samen met de stichting Verdandi. Er wonen en werken namelijk ook tien volwassenen met een verstandelijke beperking en dagelijks komen nog ongeveer 15 mensen met een verstandelijke beperking een handje helpen. Vanuit een antroposofische visie biedt de Stichting Verdandi deze mensen een zinvolle tijdsbesteding op de boerderij en de landerijen.

  Duurzame energie

  Er wordt een scala aan duurzame energietechnieken toegepast op de Groote Modderkolk:

  •  stroom opwekken door zonnepanelen
  •  warmwater door middel van een zonneboilersysteem
  •  warmtepompen voor verwarming van de gebouwen
  •  een straatlantaarn werkt met een eigen zonnepaneel
  •  hemelwater wordt opgevangen voor toiletten en drinkwater voor de brandrode runderen in de potstal
  •  de runderen drinken buiten uit zonaangedreven zelfdrinkers
  •  er rijdt een tweepersoons-elektrokar met aanhanger voor vervoer van materialen van De Groote Modderkolk op natuurstroom.

  Bezoekersinformatie

  Faciliteiten

  InformatiebordLoenense Enk, De Groote Modderkolk, T 055 5053278.
  Oplaadpunt fietsLoenense Enk, De Groote Modderkolk, T 055 5053278.

  Verkennen

  BoerderijLoenense Enk, De Groote Modderkolk, T 055 5053278.
  BoomgaardLoenense Enk, De Groote Modderkolk, T 055 5053278.

  Extra informatie

  OpeningstijdenTussen zonsopkomst en zonsondergang

  Direct naar

  De Groote Modderkolk

  Nieuws van de boswachter