Open Erf

De Groote Modderkolk

Grootouder met kind bij boerderijwinkel

Welkom bij boerderij de Groote Modderkolk

Midden in de idyllische omgeving van Loenen (Veluwe) ligt Open Erf de Groote Modderkolk. Neem een kijkje op deze biologische zorgboerderij met moestuin, drink wat in de theeschenkerij of koop biologische producten in de boerderijwinkel. Je komt ook langs de potstal en akkers waar de Herenboeren een coöperatieve boerderij runnen voor de productie van puur en eerlijk voedsel.

Ties Jansen
Ties Jansen

Boswachter van dit gebied

Meer over De Groote Modderkolk
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over de regio

  Op dit erf in Loenen op de Veluwe staat de deur altijd open. Wandel er rustig even rond. Hier kun je het heerlijke boerenleven opsnuiven, verschillende boerderijdieren bekijken en er is een theeschenkerij waar je kunt genieten van zelfgebakken appeltaart bij de boomgaard. Op de Groote Modderkolk komt zorg voor mens en natuur samen en is de inzet van vrijwilligers onmisbaar.

  Wonen en Werken

  De boerderij - toen nog De Modder Kolk - bestaat al vanaf 1843. Vanaf 2001 is De Groote Modderkolk een biologische woon-, werk- en zorgboerderij. Natuurmonumenten werkt op dit erf samen met jongeren met een verstandelijke beperking onder begeleiding van zorginstelling De Seizoenen en woon- en werkgemeenschap Verdandi.

  In het werkgebied dat zich uitstrekt van de Veluwe bij Ede tot aan de IJssel bij Zutphen beheert Natuurmonumenten Zuid-Veluwe en IJsselvallei hier samen met vrijwilligers ongeveer 5000 hectare natuur- en landbouwgronden en landgoederen.

  Op het erf een beheerkantoor van Natuurmonumenten, de woonzorgboerderij met theeschenkerij, moestuin en diverse opstallen voor o.a. klein vee en een potstal. Vanaf dit erf wordt veel samengewerkt met buren, pachters en anderen met als doel het beheren en beschermen van natuur en landschappen, en de hieraan verbonden cultuurhistorie. Het is leuk om er een kijkje te nemen, eventueel in combinatie met een bezoek aan de natuurgebieden in de IJsselvallei. Het erf is startpunt voor activiteiten en wandel- en fietsroutes.

  Kom kijken in de stal

  In de potstal staan zeldzame Brandrode runderen. De stal is elke dag open. In de winter verblijven de runderen en de kalveren in de potstal. In de zomer grazen deze bijzondere runderen in de omgeving van het erf of op de weilanden in de IJsselvallei, waar dit ras van oudsher thuishoort.

  Herenboeren

  Sinds de zomer van 2019 is er een Herenboerderij gestart op het Open Erf De Groote Modderkolk. Een Herenboerderij is een kleinschalige gemengde boerderij die in eigendom is van circa 200 huishoudens: Herenboeren. Zij richten de coöperatie op, investeren in de inrichting van hun bedrijf en delen samen de kosten. Samen bepalen de huishoudens wat ze willen eten. De boer -  in dienst van de coöperatie -  verbouwt op duurzame wijze tientallen soorten groenten en fruit en verzorgt de dieren die vlees en eieren leveren.

  Kip

  Wandelen en fietsen

  Kom wandelen of fietsen, De Groote Modderkolk is een mooie uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten. Drie wandelroutes en twee fietsroutes in deze omgeving kun je downloaden op deze site of in de gratis app Natuur Routes van Natuurmonumenten:

  Of combineer een bezoek aan de Groote Modderkolk met een boswandeling naar de Veluwse bossen op de Ramenberg, de Reeënberg of Hoeve Delle.

  Fietsers door argrarisch landschap

  Zorg op De Groote Modderkolk

  Op de Groote Modderkolk werkt Natuurmonumenten samen met zorginstelling De Seizoenen en woon- en werkgemeenschap Verdandi. Er wonen en werken tien jonge mensen met een verstandelijke beperking en dagelijks komen ongeveer 15 mensen met een verstandelijke beperking een handje helpen. Verdandi is geïnspireerd door de antroposofie anno nu. Ze biedt zorg, begeleiding en ondersteuning bij het samen wonen, werken en samen leven. De mogelijkheden van de bewoner is hierbij leidend, niet zijn of haar beperking.

  Duurzame energie en duurzaam watergebruik

  Op Open Erf De Groote Modderkolk wordt een scala aan duurzame technieken toegepast:

  • Stroom opwekken door zonnepanelen
  • Warmwater door middel van een zonneboilersysteem
  • Warmtepompen voor verwarming van de gebouwen
  • Straatlantaarn werkt met een eigen zonnepaneel
  • Diverse elektrische vervoersmiddelen rijden hier op natuurstroom: fiets, auto en tweepersoons-elektrokar met aanhanger.
  • Hemelwater wordt opgevangen voor toiletten en drinkwater voor de brandrode runderen in de potstal

  Natuursafari door de Loenense Bossen en het Deelerwoud

  Ga op safari in Nederland, op zoek naar wild! Ontmoet edelherten, wilde zwijnen, reeën en Schotse hooglanders in uitgestrekte bossen, op glooiende heidevelden en op woeste zandvlaktes.

  Ga mee op natuursafari

  Natuurvriendelijk boeren in de IJsselvallei

  Onze droom is spectaculair meer biodiversiteit in het kleinschalige landschap met akkers, graslanden, houtwallen, singels en poelen. Vol met vele soorten bloemen, insecten, vlinders en vogels.

  Kijk wat jij kunt doen

  Huur een huifkar

  Slecht ter been of niet, iedereen kan genieten van de natuur in de omgeving van het dorp Loenen op de Veluwe. Want op de Groote Modderkolk kun je een huifkar van Natuurmonumenten boeken. Maak met de boswachter achter het (trekker-)stuur een ontspannen tocht door de weelderige natuur.

  Huur een huifkar
 • Fietsen

  Fietsroute Vrijenbergerspreng Loenen

  In deze heerlijke afwisselende fietsroute speelt het water van de Veluwe de hoofdrol.

  • 14.98 km
 • Fietsen

  Pittige fietstocht rondom Loenen

  Prachtige rondtocht op de fiets door de bossen van de Zuidoost-Veluwe en de landgoederen van de IJsselvallei. Met af en toe een stevige klim en snelle afdaling.

  • 57 km
 • De Groote Modderkolk

  Agenda

  OERRR braakballen pluizen op de Veluwe - Loenen
  wo 01 mrt
  Speciaal voor kinderen

  OERRR braakballen pluizen op de Veluwe - Loenen

  Kom braakballen pluizen op de Groote Modderkolk in Loenen en ontdek wat uilen allemaal eten!

  OERRR braakballen pluizen op de Veluwe - Loenen
  vr 03 mrt
  Speciaal voor kinderen

  OERRR braakballen pluizen op de Veluwe - Loenen

  Kom braakballen pluizen op de Groote Modderkolk in Loenen en ontdek wat uilen allemaal eten!

  Huifkar met tractor Loenen Veluwe
  wo 03 mei
  Wandelen

  Met de huifkar de Veluwe beleven - bij Loenen

  Maak een gezellige en gevarieerde tocht per huifkar door de natuur bij het dorp Loenen op de Veluwe.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Toegankelijkheid

  Huisregels

  Praktisch

  Verkennen

  Extra informatie

  De Groote Modderkolk

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo