Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Ramenberg

Wandelen op de Ramenberg

Welkom op de Ramenberg

De Ramenberg ligt bij Loenen op de Veluwe. Nederland is zo vlak nog niet! Het is een mooie heuvel met bos en heide rondom. Kom gerust eens wandelen of paardrijden in dit mooie gebied.

Boswachter Martijn roept op Wens de natuur beterschap
Martijn Kassenberg

Boswachter van dit gebied

Meer over Ramenberg

Over het gebied

Natuurgebied Ramenberg bij Loenen biedt voor elk wat wils. Je wandelt dwars door bos- en heidegebied. De Ramenberg waar het natuurgebied naar vernoemd is, is het hoogste punt. Ook met paard en hond kun je hier genieten van de natuur.

Dennen op de Ramenberg

Gevarieerde natuur

Wandelend door de Ramenberg kom je in uiteenlopende natuur terecht. Het natuurgebied bestaat uit zowel heide als bossen met naaldbomen. Er liggen twee voormalige stuifzandheuvels die begroeid zijn met grove dennen. De naamgever van het natuurgebied, de Ramenberg, is met 69 meter het hoogste punt.

Oude werkplek voor eekschillers

In het oosten van het natuurgebied vind je enkele uitgesleten zwerfkeien. Deze werden vroeger gebruikt door eekschillers. Eekschillers klopten de schors los van eiken. Het looizuur uit deze schors werd gebruikt door leerlooiers bij het maken van leer.

Wat kun je doen in het natuurgebied?

  • Verken de gevarieerde natuur van de Ramenberg.
  • Honden mogen mee wandelen, mits aangelijnd.
  • Ontdek de natuur te paard via het ruiterpad.
  • Boek een excursie, zoals een wandeling met de boswachter. Check de agenda.
  • Boek een huifkartocht als groepsuitje.  

Hoe is Ramenberg te bereiken?

Het natuurgebied Ramenberg ligt in Hoenderloo. Vanaf station Apeldoorn neem je de bus naar Woeste Hoeve. Met de auto neem je vanaf de A50 de afslag bij Woeste Hoeve richting Loenen over de Groenendaalse weg.

Ramenberg

De mooiste routes

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Ramenberg

Nieuws