Ga direct naar inhoud

Zomersneeuw

En dan is het zover… Op een mooie zomeravond vult de lucht zich met melkwitte eendagsvliegen. Enorme zwermen mannetjes en vrouwtjes fladderen boven de rivier op zoek naar een partner. Maak kennis met dit spectaculaire fenomeen.

Zomersneeuw natuurfenomeen

Eigenlijk klopt de naam eendagsvlieg niet. Voordat hij als volwassen dier tevoorschijn komt, heeft hij al een jaar als larve in het water doorgebracht. Daar leeft hij goed verscholen in een zelf gegraven gangetje in de rivierbedding. Hij voedt zich met zwevende deeltjes die hij uit het water filtert. Ademhalen doet hij via zijn kieuwen.

Metamorfose

De mannetjes larven nemen het voortouw en kruipen vlak na zonsondergang als eerste het water uit. Zich vasthoudend aan een plantenstengel ondergaan ze direct hun eerste gedaantewisseling. Ze sluipen uit hun oude huidje en komen tevoorschijn als halfwas volwassen dier. Al snel daarna vindt nóg een vervelling plaats, uniek binnen de insectenwereld. Dan pas zijn ze geslachtsrijp en vliegen ze uit.

Schoraas

Zomersneeuw wordt veroorzaakt door een insect met de naam schoraas, Ephoron virgo. Met een spanwijdte van 36-38 mm is dit een van de grotere eendagsvliegen, ook wel haften genoemd. Zomersneeuw is geen plaag, maar een natuurlijk verschijnsel. Door watervervuiling verdween schoraas in de jaren dertig van de vorige eeuw uit Nederland. Maar dankzij het schonere water in de grote rivieren is hij sinds de jaren negentig weer te vinden in de Rijn, Maas, Waal en IJssel.

Luchtacrobatiek

Vlak boven het water laten de mannetjes hun vliegkunsten zien. Ze fladderen met zijn allen op en neer, balans zoekend met hun enorme staartdraden. Zodra er een vrouwtje aankomt, proberen ze haar te grijpen met de tangen aan hun achterlijf. De paring vindt in de lucht plaats. Het vrouwtje zet haar pakketje eieren vervolgens af in het water. Vaak leggen ze grote afstanden af om een geschikte plek te vinden. Vrouwtjes komen sterk op licht af en zie je ook rond lantaarns, soms ver van het water vandaan.

Over en uit

Na de paring en het afzetten van de eieren sterven de eendagsvliegen. Hun taak is volbracht. Water en oevers zijn dan bezaaid met de dode diertjes. Een treurig gezicht misschien, maar voor vissen is het een lekker hapje.