Ga direct naar inhoud

Vliegend hert

Met zijn 9 centimeter is het vliegend hert de grootste kever van Nederland. Toch zal je hem niet snel zien, zo zeldzaam is dit insect.

Vliegend hert

Zo herken je deze kever

Het mannetje van het vliegend hert (Lucanus cervus) is gemakkelijk te herkennen aan de grote kaken die op een hertengewei lijken. Ook al zien die kaken er gevaarlijk uit, ze zijn vooral bedoeld om tegenstanders te imponeren. Soms raken ze in een 'gevecht' verwikkeld, maar ze verwonden elkaar dan niet zoals edelherten dat wel doen.

Hoe leeft het vliegend hert?

De larven van deze grote kever leven diep weggestopt in rottende eikenstronken. Erg voedzaam is het hout niet. Het duurt wel 4 tot 8 jaar voordat de larve groot genoeg is om zich te verpoppen. Dat doen ze aan het begin van de herfst, maar pas in het volgende jaar komen ze tevoorschijn uit hun overwinteringsplek. In juni of juli vliegen de kevers uit om op zoek te gaan naar een partner en te paren.

Volwassen dieren zijn dol op boomsap, want dat zit vol voedzame suikers. Het vrouwtje knaagt een wond in de boom en likt het sap dan op. Door zijn grote kaken is dat voor het mannetje onmogelijk. Maar hij wordt geholpen door het vrouwtje. Als zij wil paren, lokt ze hem met aantrekkelijke geuren, feromonen. Het mannetje mag dan ook wat boomsap van haar kaken likken. Met zijn gewei intimideert hij concurrerende mannetjes. En als het nodig zal hij zijn kaken gebruiken om een ander mannetje om te gooien en zo uit te schakelen. Na de paring vliegt het vrouwtje weg en legt haar eitjes in een rottende boomstronk. Snel daarna zal ze sterven.

Vrouwtje vliegend hert

Vrouwtje vliegend hert

Waar komt het vliegend hert voor?

Deze kever is erg zeldzaam en in Nederland is hij vooral nog te vinden in beboste gebieden, langs bosranden of op open plekken in het bos in Zuid-Limburg, Veluwe en Rijk van Nijmegen.

Bescherming

Sommige insecten hebben het zo moeilijk dat we speciale maatregelen voor ze nemen. Het vliegend hert is zo'n dier. Hij heeft vermolmd hout nodig om eitjes in te leggen. Alleen zijn er in de Nederlandse bossen niet veel dode bomen met vermolmd hout. Daarom maken we broedstoven – stapeltjes eikenstammen met houtsnippers – voor ze.

Weetjes en feiten over het vliegend hert