Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ledendag LC Flevoland en Zwarte Meer: te gast bij de Bio-Boer

09 oktober 2022 | Marieta Oomen

Denk je aan Flevoland, dan denk je aan landbouw. Voor veel mensen is onze provincie de voedselproducent bij uitstek. Maar wist je dat voedselproductie en natuurbeheer heel goed samen gaan? Hoe de natuurinclusieve landbouw in zijn werk gaat en waarom dat zo belangrijk is kon je ontdekken tijdens onze ledendag bij de bio-boer. Een impressie van deze dag.

GAOS FOTO 2

GAOS

Zien en beleven hoe ons voedsel met hart voor de natuur tot stand komt: dat is het waar het tijdens deze zonnige middag bij GAOS om draaide. GAOS is een biodynamisch bedrijf in Swifterbant dat zich inzet voor een evenwichtige kringloop van de natuur. Plant, dier, mens en de wereld om ons heen spelen een belangrijke rol. Samen dragen zij bij aan een levende bodem, waarop smaakvolle gewassen worden geteeld. Daarnaast houden zij ook runderen. In de zomer lopen zij in de Kievitslanden, een van de natuurgebieden van Natuurmonumenten in Flevoland. In de winter staan zij bij GAOS.

Luisteren

En een beetje luisteren. De middag startte namelijk met een inleiding van ecoloog Daan Vreugdenhil. In grote lijnen schetste hij hoe de landbouw in Nederland in de afgelopen eeuw is veranderd. De landbouw is sinds de Tweede Wereldoorlog steeds grootschaliger en intensiever geworden. Daan heeft ons laten zien wat voor negatieve invloed dit heeft gehad op het landschap en de natuur.

Daarna kwamen de mensen achter GAOS aan het woord. Jos en Ellen zijn de grondleggers van dit bedrijf. Zij deelden met ons de respect die zij hebben voor de natuur en hoe zij dat willen laten terugkomen in de manier waarop zij ons voedsel verbouwen. Ook namen ons mee in hun reis die heeft geleid tot wat het bedrijf vandaag de dag is. In aansluiting daarop vertelde Klaas-Jan, mede-eigenaar, enthousiast hoe zij het bedrijf in de praktijk runnen.

Zien en beleven

Tijd voor de rondleiding! Jos, Ellen en Klaas-Jan namen elk een groepje mee om ons te laten zien hoe zij het biodynamisch boeren in de praktijk brengen. Van hun manier van verbouwen van bijvoorbeeld erwten (zuinig zijn met water), tot de huisvesting van hun koeien (koeien houden van buiten) en alles wat daar tussen zit (onderhoud hoort er ook bij). Ook mocht een wandeling over het GAOS-pad niet ontbreken, een voorbeeld van hoe je van iets lelijks iets moois kunt maken. Door de aanleg van de Hanzelijn is dit bedrijf aan een drukke spoorlijn komen te liggen. Niet bepaald een eyecatcher. Maar niet voor een gat te vangen heeft Jos hier iets op gevonden. Tussen de akkers is een aardwal gemaakt die inmiddels rijk is begroeid met allerlei bloemen en planten en waar van alles is te zien en ontdekken. Een heerlijk wandelpad dat een mooi uitzicht biedt op de boerderij en de akkers.

After party

Met het einde van de rondleiding was de gastvrije ontvangst van GAOS zeker nog niet voorbij. Onder het genot van een lekker sapje en heerlijke door GAOS verzorgde hapjes was er nog ruime gelegenheid om gezellig na te praten. En natuurlijk voor ons om te horen hoe onze leden deze middag hebben ervaren. Nou, daar kunnen we kort over zijn: unaniem positief. De leden vonden de middag erg leerzaam en hebben genoten van deze gelegenheid zelf te kunnen zien dat echte circulaire en natuurvriendelijke landbouw mogelijk is in Nederland!

GAOS zelf ontdekken

Wil je meer weten over GAOS, wat zij doen en waar zij voor staan? Kijk opĀ www.gaos.nu.

Of ga het bedrijf zelf ontdekken en wandel over het GAOSpad. Het is een van de wandelpaden van het collectief Op de Kuierlatten: verrassende wandelroutes over boerenerven, akkers en weides. Voor meer informatie en de routes klik hier.

Marieta 1.2

Daan praat de leden bij over de ontwikkeling van de landbouw en de effecten daarvan op de natuur in de laatste honderd jaar.

Marieta 2

Jos, Ellen en Klaas-Jan vertellen enthousiast over GAOS.

Marieta 4

Leden luisteren geboeid tijdens de rondleiding door Klaas-Jan.

Marieta 5

Een smakelijk welkom bij GAOS!

Marieta Oomen