Wandelen

Wandelroute Marker Wadden - lange route

Wandelen

Wandelroute Marker Wadden - lange route

Zet je eerste stappen op Marker Wadden! Marker Wadden is het nieuwste stukje Nederland: een groep natuureilanden die nieuw leven in het Markermeer brengen. De eilanden zijn nog in aanleg, maar het hoofdeiland is al toegankelijk voor het publiek. Ontdek dit nieuwe leefgebied voor planten, insecten, vissen en vogels. Een natuurparadijs waar je kan genieten van een nieuw strand, nieuwe wandelpaden en nieuwe vogelkijkplekken.

Een deel van deze route gaat over vlonderpaden die door zandige en moerassige stukken lopen. Een ontdekkingsreis door nieuwe natuur waar de vogels om je heen vliegen. Onderweg kom je drie vogelkijkhutten tegen waar je in alle rust van de vele vogels kunt genieten.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Strand

Vlak bij de haven ligt een prachtig recreatiestrand. Er komt nog een horecavoorziening.

2Uitkijktoren Steltloper

Een geweldig begin van de wandeling. Je overziet vanaf deze toren de hele archipel. Bij helder weer kun je tot Enkhuizen en Almere kijken.

Uitkijktoren De Steltloper
Uitkijktoren Steltloper

3Vogelkolonies

Vooral in het voorjaar is het een drukte van jewelste in de vogelkolonies. De lucht zich vol met kokmeeuwen en visdiefjes die af en aan vliegen met voedsel.

4Vogelkijkhut Lepelaar

Geniet van de vogels die in het voor- en najaar neerstrijken op ‘wegrestaurant’ Marker Wadden. Als ze hun buiken vol hebben gegeten, vliegen ze door naar het noorden of zuiden.

Vogelkijkhut Lepelaar
Vogelkijkhut Lepelaar

5Noordstrand

Alsof je aan de kust bent. Dat gevoel roept het Noordstrand op. Met een zandstrand en golven die aan komen rollen.

6Vogelkijkscherm Aalscholver

Kluten, scholeksters, lepelaars...Je kunt hier in alle rust kijken naar de vogels die in het ondiepe water en op de modderige oevers hun kostje bij elkaar scharrelen.

7Moerasandijvie

Op vele plekken te zien. Duikt vaak op in open natte terreinen. De gele bloemen zitten vol met nectar, die een sterke honinggeur verspreidt. Hij is dan ook zeer geliefd bij insecten.

8Vogelkijkhut Duikeend

Weleens een eend recht in de ogen gekeken? Dat kan vanuit deze hut. Je zit op ooghoogte met alle zwemmende vogels.

Vogelkijkhut
Vogelkijkhut Duikeend
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.