Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Winnaars foto van de maand

Bekijk hier de winnende foto's van de 'foto van de maand' wedstrijd.

Porseleinzwam
Fotograaf: Edwin van Zevenbergen
Winnaar juryprijs september

Kijk, daar worden we blij van. Paddestoelentijd en dan zo’n beeld ingestuurd krijgen. Een Porseleinzwam op een omgevallen beukenstam. Dit beeld is prachtig gekaderd met de scherpte precies goed op de lamellen die prachtig in het tegenlicht van een zonnestraal zitten. De herhaling van de paddenstoel onscherp op de voorgrond en het mooie bokeh effect in de achtergrond maken de plaat helemaal af.

lieveheersbeestje
Fotograaf: Sandra Veenman
Winnaar publieksprijs september

De publieksprijs gaat deze maand naar een prachtig close up beeld van een Lieveheersbeestje. Frontaal gefotografeerd, lekker dichtbij, prachtig focus op de kop. Gefeliciteerd ermee.

Prooi overdracht moeder en kind kerkuil
Fotograaf: Luciënne Flipsen
Winnaar juryprijs augusutus

Zo’n beeld hebben we nog nooit gezien. Wat een plaat waarin een jonge kerkuil gevoerd wordt door een moeder. Een bosmuisje zo te zien. Alles rauw in beeld, vuile veren, bloed op de snavels. Ragscherp en precies het juiste moment. Waarschijnlijk in gevangenschap gemaakt, maar desalniettemin is er veel geduld voor nodig om zo’n beeld te maken.

Close up van een mini slakje
Fotograaf: Julia van der Werf
Winnaar publieksprijs augustus

Een fascinerend beeld van een slakje op een natte ondergrond (asfaltweg?) Vooral de kleur en de tekening van het huisje maakt de foto, evenals de zichtbare oppervlaktespanning van het water om het slakje heen. Je blijft kijken naar de bijzondere details in dit beeld. Heel leuk.

Acrobatische Boomkikker
Fotograaf: Karl van Rooij
Winnaar juryprijs juli

Alsof je hem bijna kunt aanraken, zo scherp en gedetailleerd is deze foto. De boomkikker, die zich met alle gemak aan een klein takje vasthoudt, lijkt het niks uit te maken dat hij gefotografeerd wordt. Hij straalt in het licht met zijn glimmende groene huid. Prachtige foto, gefeliciteerd!

Zonsondergang
Fotograaf: Viënna Wijtenburg
Winnaar publieksprijs juli

De laatste stralen avondzon, nog net gevangen voor het donker wordt. Het lijkt wel een schilderwerkje met deze felle kleuren roze, oranje en geel. Een zomers gevoel van lange avonden vastgelegd langs het fietspad. Gefeliciteerd!

Zeldzame Saitis barbipes springspin
Fotograaf: Amanda Blom
Winnaar juryprijs juni

Buitenaards beestje fantastisch in beeld gebracht. Het contrast tussen die oranje kleuren en die groene ogen is spectaculair. De scherpte van het beeld is fenomenaal. Genieten dit beeld.

Ree in het bloemenveld
Fotograaf: Nick Hijmensen
Winnaar publieksprijs juni

Een ree in een bloemrijk grasland met rode klaver, met lekkere malse blaadjes. Niet helemaal scherp, maar wel een erg mooi recht in de lens kijkend dier waarvan de wimpers boven de ogen eruit springen. Evenals de lange hals, de enorme oren, de mooie onscherpte in de achtergrond. Gefeliciteerd.

Vogelkijkhut Marker Wadden
Fotograaf: Rens Brouwer
Winnaar juryprijs mei

Supermooi dynamisch landschapsbeeld van de Marker Wadden. Met de nieuwe uitkijktoren ‘De Steltloper’. Door de lange sluitertijd en gebruik van een statief is de mooie beweging in de wolken die voorbij drijven ontstaan. En door het mooie spel met kleur en zwartwit in het landschap ontstaat een prachtig beeld.

We schrokken van elkaar
Fotograaf: Nick Hijmensen
Winnaar publieksprijs mei

Een vos kijkt verschrikt naar de camera als hij gesnapt wordt door deze fotograaf. Met 26 stemmen de winnaar van deze maand. Jammer dat z’n ogen net niet helemaal scherp zijn maar wel een mooi shot.

Springend hert
Fotograaf: B. Blonk
Winnaar juryprijs april

Zo zien we een ree niet vaak: haarscherp en middenin een sprong. In dit geval over een slootje in de lente. En dan ook nog bij dat prachtige tegenlicht. Je ziet de concentratie en allertheid van het dier. Als kijker vraag je je gelijk af, wat was er aan de hand? Gewoon van A naar B of toch ergens van geschrokken? Gemaakt begin april, avondlicht met een 600 mm telelens en een belichtingstijd van 1/1000 sec om geen beweging meer in het beeld te hebben.

Lekker relaxen op het strand
Fotograaf: Nick Hijmensen
Winnaar publieksprijs april

Met overweldigende meerderheid is massaal op deze prachtige foto van een lekker relaxte gewone zeehond gestemd. Mooi laag standpunt, lekker scherp. Zelfs de zandkorreltjes in de haartjes zijn te zien. Gefeliciteerd.

Speenkruid
Fotograaf: Doriene Ruff de Jong
Winnaar juryprijs maart

Prachtig beeld van deze tijd van het jaar. Speenkruid met een mooi bokeh effect in de achtergrond. Die onscherpte maakt dat de aandacht volledig naar deze tere bloempjes gaat. En de lichtvlekken van het diafragma zorgen voor extra contrast ten opzichte tussen de linker bloem en de achtergrond. Van deze foto krijgt de jury ook veel zin om op je buik in een voorjaarsbos te gaan liggen.

Lepelaar
Fotograaf: Wendy Jongejans
Winnaar publieksprijs maart

Zo dichtbij zien we de lepelaar niet vaak. Waar en hoe is deze gefotografeerd? Atypisch is ook dat hij tussen de takken in een boom (een zwarte els) zit. Is hij op zoek naar nestgelegenheid?

Blauwe kiekendief vrouw
Fotograaf: Vincent van Zalinge
Winnaar juryprijs februari

Een vrouwtje van een blauwe kiekendief in volle vlucht. Zo te zien in het vroege (of late?) licht van de dag. Doordat de veren rond zijn gelaat een beetje overeind staan lijkt het bijna de kop van een uil die hier is gefotografeerd. Hier is mooi gebruik gemaakt van de ‘regel van derden’; het onderwerp niet netjes in het midden, maar een derde van de boven- en zijkant.

Goedemorgen meneer Haas
Fotograaf: Hendrik Karremans
Winnaar juryprijs februari

Mooi winters beeld van een haas aan de rand van een weiland waar nog wat restjes sneeuw liggen. Ieder haartje in zijn warme wintervacht is te tellen, zo scherp is de foto. Hij is perfect en profiel genomen met een mooie vlakverdeling. Het lage standpunt zorgt voor een beeld met een mooie onscherpe voorgrond.

Twee buizerds
Fotograaf: Derk Jan te Pas
Winnaar juryprijs januari

Twee buizerds maken ruzie. Niet alleen de vogels, maar zeker ook de combinatie met de omgeving waarin ze zitten maken van deze foto een winnaar. Een zeer verzorgd beeld, de bemoste tak, de houding van de vogels, de scherpte. Zelfs in een dierentuin was het moeilijk geweest om twee vogels en hun gedrag zo vast te leggen. Laat staan in het wild. Top!

Winters landschap
Fotograaf: Kristian de Winter
Winnaar juryprijs januari

Een mooi winters landschap bij de Zwaakse weel in Zeeland. De lijnen van het berijpte boerenlandpad leidden als vanzelf richting de zonsopkomst. De rijp op het gras wordt benadrukt door het lage standpunt. De molen is de kers op de taart.

grote zilverreiger
Fotograaf: Wim Fakkel
Winnaar juryprijs december

Prachtig zacht zwartwit beeld van een Grote Zilverreiger in het water. De omstandigheden zien er mistig uit wat het beeld zo’n bijzondere sfeer geeft. Vooral omdat er toch blijkbaar een zonnetje doorbreekt en aan de rechterzijde de vogel nog aanlicht. Subtiel beeld.

Ree in het Brabantse landschap klein
Fotograaf: Marga Nuijs
Winnaar juryprijs december

Dit soort toevallige ontmoetingen met een ree leveren meestal niet het beste beeld op. Vaak schort er vanalles aan scherpte, belichting en compositie. Maar alle drie die factoren zijn in dit beeld perfect op orde. Prachtige positie zo in het lichte vlak van deze mooie boslaan.

Op wacht (klein)
Fotograaf: Piet Driessen
Winnaar juryprijs november

Zo krijgen we een veldmuis niet gauw te zien. Daarvoor zijn ze veel te schuw. Wat fantastisch dat het deze fotograaf gelukt is om op ooghoogte met zo’n klein diertje te komen tussen de mossen, grassprieten en kruiden. We worden als het ware in zijn leefwereld getrokken. We zijn ook heel benieuwd wat het verhaal achter deze foto is. Mail dat ons nog eens!

Eiland in de mist (klein)
Fotograaf: Rob Rokven
Winnaar juryprijs november

Schitterend zoals alleen dat eilandje in de Oisterwijkse bossen en vennen niet in de mist zit. Het lijkt wel een foto met een natuurlijke lijst van mist om het hoofdonderwerp heen. Kleuren zijn intens en op en top herfst zonder de cliché herfstkleuren.

Izaak de Vries
Fotograaf: Izaak de Vries
Winnaar juryprijs oktober

Soms moet je het treffen als fotograaf buiten. Vlak voor zonsondergang vijf reeën precies op de goede plek in een oer Nederlands landschap van knotwilgen, weilandjes en hekjes. Mooi in het tegenlicht en precies op een randje in het landschap. Knap gebruik gemaakt van het tegenlicht waardoor de foto geen bewegingsonscherpte heeft. Mooie compositie met de knotwilg links en de zon bijna in het midden. De nevel maakt het beeld af.

wolfspin
Fotograaf: Annelies Vriens
Winnaar juryprijs oktober

Een prachtig macrobeeld van een Wolfspin. Mooi gebruik gemaakt van laag standpunt en scherpte / onscherpte. Met dat Alien achtige oog dat scherp boven de rest van het beest uit torent. Wolfspinnen zijn jachtspinnen die zonder web achter prooien aan gaan. In dit beeld wordt dat gedrag prachtig gevangen.

gevecht tussen vossen
Fotograaf: Annemiek Faber
Winnaar juryprijs september

Wat een actie in deze foto! En wat een dans van een gevecht waarbij de spanning tussen de twee vossen door de foto heen te voelen is. Wie zal er winnen en hoe zal het aflopen? Gefeliciteerd Annemiek Faber met deze dynamische foto in het heetst van de strijdt!

Slakkengangetje
Fotograaf: Sandra Zijlstra
Winnaar juryprijs september

Het wordt kouder en natter: De herfst breek aan op deze prachtige foto. De slak heeft nog een afstandje af te leggen en kruipt gestaag door. Van harte Sandra Zijlstra met deze frisse foto waarop de slak in detail is vastgelegd en mooi afsteekt tussen het gras.

Houtduiven eten bij avondlicht.
Fotograaf: Kevin van den Hoven

Winnaar juryprijs augustus

Foto gemaakt met extreem tegenlicht. Alleen de essentie van de scene is nog zichtbaar. Houtduiven die graankorreltjes aan het pikken zijn. Maar die kleur van de snavel spat dan ook van het scherm af, net als het zilveren randje om de vogels heen. Ragscherp en precies het juiste moment op een bijzondere manier in beeld gebracht.

IJsvogel
Fotograaf: Nick Hijmensen

Winnaar publieksprijs augustus

Mooi scherp in beeld deze ijsvogel! Met een overweldigend aantal stemmen is deze foto van Nick Hijmensen deze maand de winnaar van de publieksprijs. Gefeliciteerd!

Ree tussen de bloemen
Fotograaf: Nick Hijmensen
Winnaar juryprijs juli

Nieuwsgierig duiken de grote kijkers van een ree op uit dit bloemenveld. Begroeid genoeg om verdekt te staan of plots de benen te nemen. De foto verbeeld goed wat je, als je even stilstaat in de natuur, allemaal om je heen kunt zien. Of door wie je juist bekeken wordt! Gefeliciteerd Nick Hijmensen met deze mooie foto!

Parende Glassnijders in de Weerribben
Fotograaf: Niek Schrier
Winnaar publieksprijs juli

Een haarscherpe foto van twee parende glassnijders in de Weerribben. Met een overweldigend aantal stemmen is deze foto van Niek Schrier deze maand de winnaar van de publieksprijs. Gefeliciteerd!

goede landing
Fotograaf: Jeannette Bouwmeester
Winnaar juryprijs juni

Fantastisch beeld van een vliegende grutto. Ragscherp en met een heel mooi zacht licht van de vroege ochtend. Het is vooral dit licht dat de foto zo bijzonder maakt. En de concentratie en prachtige balans in de vogel die zo het lijkt op het punt staat om te landen. Op een paaltje?

N.M. Jongedijk Tureluur
Fotograaf: N.M. Jongedijk
Winnaar publieksprijs juni

De weidevogels doen het goed deze maand. Het publiek heeft unaniem gekozen voor deze afbeelding van een tureluur die statig op een paaltje staat. Gefeliciteerd!

Mier met Bladluis
Fotograaf: Amanda Blom
Winnaar juryprijs mei

Wow, wat een shot. Het verbeeld prachtig hoe belangrijk insecten zijn, en alle interacties die er in miniatuurwereld zijn. De mieren beschermen de bladluizen tegen predatie door bv. lieveheersbeestjes en de bladluizen leveren de mieren het sterk suikerhoudende sap dat ze uitscheiden; de honingdauw. Maar wat is het hier mooi in beeld gebracht met een vergaande macro! En die kleuren, het spat van het scherm af.

Kolibrievlinder in mijn achtertuin op 2e Pinksterdag
Fotograaf: Yvonne
Winnaar publieksprijs mei

Gefeliciteerd! Het publiek heeft jouw foto unaniem verkozen als de beste inzending van deze maand. Van harte met de mooie vlinderfoto.

logo