Ga direct naar inhoud

Winnaars foto van de maand

Bekijk hier de winnende foto's van de 'foto van de maand' wedstrijd.

Oorlepelzwam
Fotograaf: Doriene Ruff de Jong
Winnaar juryprijs oktober

Prachtige foto van bijzondere paddenstoel. Deze Oorlepelzwam heeft aan de onderzijde van de hoed dicht opeen geplaatste stekels die op deze foto prachtig te zien zijn door het lage standpunt van de fotograaf. Verder lijken de miniscule paddenstoeltjes als reusachtige creaties op te rijzen uit het mos op de bosbodem. De belichting is prachtig en de scherpte is helemaal in orde.

De paddenstoel in het bos met een mooi achtergrond
Fotograaf: Olivia Bloemink
Winnaar publieksprijs oktober

Deze maand zijn er honderden foto’s van paddenstoelen ingezonden. Deze heeft de meeste stemmen gekregen.

Burlend Edelhert tijdens bronsttijd in mooi warm licht!
Fotograaf: Alex Maas
Winnaar juryprijs september

Prachtige foto van burlend edelhert. Alles is mooi aan deze foto; het tegenlicht, de compositie, het relatief lage standpunt met onscherpte in voor en achtergrond, de vegetatie die terugkomt in wat er in het gewei zit, de ademwolk. Zit dicht bij het perfecte plaatje! Gefeliciteerd.

Deze jagende Ransuil kwam recht op mij af gevlogen in natuurgebied Het Bossche Broek
Fotograaf: Rogier Albers
Winnaar publieksprijs september

Wow, wat een bijzonder beeld. Geen wonder dat deze de meeste stemmen heeft. Of er zit heel veel tijd en planning in deze foto, of de fotograaf had enorm veel geluk. Schitterend zoals de vogel in het kader van het beeld zit, recht voor zich uit net naast de camera kijkt en de vleugels in een mooie stand heeft. En dat allemaal nog ragscherp ook.

Een mooie begin van de dag aan Het Zwarte Schaar
Fotograaf: Hans van Loenen
Winnaar juryprijs augustus

Een landschap is het winnende beeld deze maand. En een écht fraai nazomerbeeld met kattenstaarten in een ondergelopen deel van ‘Het Zwarte Schaar’. Dit is een oude meander van de IJssel bij Doesburg. Wat het beld tot een winnaar maakt is de prachige compositie van de drie groepjes kattenstaart met daar tussenin de spiegeling van de opkomende zon. De lichte mist maakt het beeld helemaal prachtig. Gefeliciteerd!

Molens van kinderdijk s chotends om half 6 gemaakt
Fotograaf: Matthijs Nederlof
Winnaar publieksprijs augustus

Een mooi beeld van het UNESCO werelderfgoed bij Kinderdijk. Er was nog een beeld met meer stemmen maar helaas was die uit het buitenland (Dolomieten in Italië) en dus telt hij niet mee.

Vos vangt muskusrat in de Groene Jonker
Fotograaf: Jan Koeckhoven
Winnaar juryprijs juli

Deze maand is de jurywinnaar eens niet een fotografisch superieur plaatje, niet eens ragscherp. Maar wát een bijzonder moment is hier vastgelegd door de fotograaf! Dit hebben we nog nooit gezien. Een vos die achter een muskusrat aan zit, nét voor hij toehapt. We zijn enorm benieuwd naar het verhaal achter dit beeld, en natuurlijk of de muskusrat ontkwam of dat de vos hem daadwerkelijk wist te vangen. Kan de fotograaf dat nog laten weten? Dan zullen we de uitslag hier ook nog delen.

Ovale dennenspringer, 15 foto's in elkaar (springspin van maar 1,5 mm!) :) Just chillin on an old leaf .
Fotograaf: Efraïm Baaijens
Winnaar publieksprijs juli

Dit is een geweldige foto van een springspinnetje van 1,5 mm lang! Het is een zogenaamde Photostack van 15 opnames die samen zorgen voor meer scherptediepte dan je ooit in een beeld kan vangen. Schitterend hoe je het diertje in de oogjes kijkt en hoe ragscherp al die haartjes zijn.

Texel nabij de Cocksdorp
Fotograaf: Ronald Tijs
Winnaar juryprijs juni

Prachtig portret van een zilvermeeuw die visjes gevangen heeft. Dit soort beelden zien we wel vaker van papegaaiduikers. Maar dit is best een ongewoon beeld van een heel gewone meeuw uit Nederland. Gefeliciteerd hiermee!

Bowie ademt lente .
Fotograaf: Liliane van Helden
Winnaar publieksprijs juni

Niet alleen mensen blijken klaprozen heel mooi te vinden…

Lentevuurspin
Fotograaf: Piet Kooi
Winnaar juryprijs mei

Wow, wat een prachtig beeld van een prachtige en best onbekende soort in Nederland: het Lentevuurspinnetje. Het beestje is niet groter dan 6 – 11 mm. Ieniemienie dus. Ze leven op heidevelden n andere droge schrale plekken. Niet makkelijk om hem zo close en zo mooi scherp op de foto te zetten. Leuk om deze soort eens goed te laten zien.

Platbuik libelle , vrouwtje
Fotograaf: Willemien Tigelaar
Winnaar publieksprijs mei

De platbuik begint al vroeg in de lente weer te vliegen. Goed herkenbaar aan het zeer brede achterlijf (vandaar ook de naam). Op de foto is dat mooie platte lijf goed te zien, evenals de prachtige aders op de vleugels. Dat maakt de foto wel geslaagd vinden wij.

A Tree Silhouette at Sunset in a Vast Field
Fotograaf: Petru Rosca
Winnaar juryprijs april

En geweldig beeld in al zijn eenvoud. Zo zien we landschapsfotografie maar zelden. Een eenzame boom in een weiland maar dan anders. Zowel de lucht als het gras lijken wel te golven, te bewegen. Een oranje en een groene zee! Fantastisch belicht, genomen vanaf statief, lange sluitertijd waardoor vooral de lucht bewogen is maar daardoor dat dromerige effect krijgt.

Prachtige plant langs het water van de Mallumse molen Eibergen.
Fotograaf: Yfke Ormel
Winnaar publieksprijs april

Zaad van koninginnekruid? Waarschijnlijk wel. Niet echt een lentebeeld, maar wél de meeste stemmen deze maand.

Buienweer 24 maart 2023. En dan verschuift het licht naar zacht paarsblauw. In een prachtige aanvulling op de kleuren in de  voorgrond verschijnt de regenboog.
Fotograaf: André Janssen
Winnaar juryprijs maart

Dit beeld bewijst dat je ook met een flinke telelens een heel fraai landschapsbeeld kunt maken. Juist hierdoor wordt de regenboog zo prominent. Fantastisch om te zien hoe de lucht boven de regenboog donkerder oogt dan de lucht aan de onderkant. Het lijnenspel in het beeld is ook prachtig met die S in de akker tussen de boerderijen in die zich herhaald in de dijk aan de rechterkant.

Zwaan tijdens het ochtendgloren
Fotograaf: Orinda van den Bergh
Winnaar publieksprijs maart

Veel foto’s van baltsende zwanen, futen en andere vogelsoorten. Dit is een mooi tegenlichtbeeld van twee knobbelzwanen op een plas. Mooie doorschijnende vleugels van de voorste vogel.

Een meerkoet zwemt het beeld in op het dampende pittoreske riviertje de Linge
Fotograaf: Johan Scholtens
Winnaar juryprijs februari

De winnaar is een bijzonder winterbeeld van Johan Scholtens deze maand. Het is niet zwartwit, maar lijkt het wel bijna. De mist maakt dit landschap bijna monochroom. Iedereen kan zien dat het beeld zonder de meerkoet die het beeld in zwemt lang niet zo interessant zou zijn als dat het nu is. Een bijna symmetrisch beeld door de spiegeling met een verrassend detail.

Dat was een lekker hapje! Je ziet nog net de pootjes van de muis.
Fotograaf: Gemma Baltussen
Winnaar publieksprijs februari

De publieksprijs gaat naar deze foto van een torenvalk waarbij nog net het pootje van de muis zichtbaar is die net is verorbert.

Velduil op jacht.
Fotograaf: Otte Zijlstra
Winnaar juryprijs januari

Prachtig, een velduil jaagt ook wel overdag en wordt dus relatief vaak gefotografeerd. Dit beeld van een jagend exemplaar is zeer goed geslaagd. Mooi om die enorme vleugels in beeld te hebben met dat prachtige licht langs de randen. En dan de blik van die gele ogen recht naar de camera gericht. Mooi.

Ochtendrode  winter weerspiegeling in de sloot
Fotograaf: Richard Schretzmeijer
Winnaar publieksprijs januari

Weerspiegeling van een winters silhouet van een treurwilg in het water.

Blauwe reiger werkt een groene kikker naar binnen
Fotograaf: Gerard Roes
Winnaar juryprijs december

Een heel erg raak geschoten beeld van een blauwe reiger. Deze plaat behoeft eigenlijk nauwelijks enig commentaar. Iedereen kan de kwaliteit van het beeld direct herkennen. Op ooghoogte van het beest gefotografeerd, beweging fantastisch bevroren door snelle sluitertijd, geweldig dat de impact van de kikker die uit het water gegrepen is nog te zien is op het wateroppervlak, mooie uitsnede met voorkant van reiger op de foto en de kop, snavel en gegrepen kikker mooi in het midden. Prachtcompositie.

Torenvalk met raaf
Fotograaf: Teun de Kluijs
Winnaar publieksprijs december

Een foto van een raaf en een torenvalk bij elkaar op een kale winterse boom. Mooi dat het profiel van beide vogels zo overduidelijk herkenbaar is in het beeld.

Paardenhaartaailing
Fotograaf: Eric van Peer
Winnaar juryprijs november

In oktober en november krijgen we natuurlijk altijd heel veel paddenstoelenfoto’s opgestuurd. Bij veel van die foto’s ontbreekt het aan een juiste compositie, focus op onderwerp, mooi licht of scherpte. Maar deze foto van Paardenhaartaailingen heeft het allemaal. Er is focus op het groepje rechts met de grootste ragscherp daar middenin, de belichting is perfect en er is moeite gedaan om de onderkant van deze paddenstoeltjes goed in beeld te krijgen. Gefeliciteerd!

Eekhoorn met walnoot
Fotograaf: Diana Huntjens
Winnaar publieksprijs november

Leuk beeld van een eekhoorn in het natte gras in de herfst die bezig is met het verzamelen van voorraad om de winter door te komen. Prachtig om te zien dat de haartjes van met name het oor en de voorpootjes doorweekt zijn door het dauwnatte gras waar hij in zit.

HerfstStijloos in laatste licht gevangen
Fotograaf: Ron van Bekkum
Winnaar juryprijs oktober

Het lijkt een krokus, maar hij bloeit toch écht in het najaar; de herfsttijloos. De naam slaat er op dat de plant tijdens de bloei nog geen bladeren heeft. Deze foto laat de bloem op het moment dat ze bijna afsterven. Prachtig zoals die bloem kaal uit de natte herfstbodem komt, vooral met het al bijna afgestorven exemplaar er achter. En dan dat strijklicht van de zon erbij. Heel fraai in beeld gebracht.

Herfst boeket zoals alleen Moeder Natuur dit kan samenstellen.
Fotograaf: Betsy de Jong
Winnaar publieksprijs oktober

Wat een mooi beeld van juweeltjes dicht bij de bosbodem in de herfst. De combinatie van sterretjesmos, haarmos, bekermos en die fragiele paddestoeltjes is een lust voor het oog, zeker omdat je bovenaan in het beeld ook nog ‘wegkijkt’ het bos in.

Deze roodpootvalk had net een sprinkhaan te pakken. Het was geen gezellig gesprek, maar het leverde mooie beelden op.
Fotograaf: Linda Wester
Winnaar juryprijs september

Een vrouwtje roodpootvalk heeft een grote sabelsprinkhaan gevangen en zit hem lekker op te peuzelen. Mooi beeld van deze vogel die geconcentreerd bezig is met haar hapje. Deze soort broedt niet in Nederland maar trekt in voor- en najaar wel vaak door ons land.

IJsvogel
Fotograaf: Wim Kolk
Winnaar publieksprijs september

Een prachtig ijsvogeltje zit op de uitkijk langs een rivier.

Zonsondergang bij Woodhenge bij langs rivier de Maas nabij het dorpje Mheers, Limburg

Fotograaf: Kim Willems

De winnaar van de erfgoed fotowedstrijd is Kim Willems met een zonsondergang bij Woodhenge. Bij Meers langs de Maas zijn als een soort land-art project vijftien boomstammen geplaatst. Ze zijn 1400 tot 1700 jaar oud en maken deel uit van een bijzonder monument. De bomen kwamen onder het grind vandaan bij afgravingen in Stevensweert. Zij symboliseren de kracht van moeder natuur. De erfgoed fotowedstrijd is in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed tot stand gekomen.

De schoonheid en harmonie tussen mens en natuur
Fotograaf: Marianne van Bennekom
Winnaar juryprijs augustus

Leuk dat er in deze fotowedstrijd eens een foto waarop natuurbeleving centraal staat wint. En een echt zomerbeeld ook. Het tegenlicht is natuurlijk heel bepalend in dit beeld waardoor haren van het meisje en het licht in de grashalmen heel mooi combineert.

Close-up van een Libelle
Fotograaf: Stephanie Schoondermark
Winnaar publieksprijs augustus

Winnaar van de publieksprijs is een extreme close-up van een heidelibel. Fantastisch om die ogen eens goed te bekijken met de lichtreflecties in al die facetten van de ogen die zo groot zijn dat ze tegen elkaar aan komen boven het voorhoofd.

Voor deze foto te maken heb ik de wekker gezet om 04:45 ,zodat ik om 06:00 op plek van bestemming zou zijn. Met ongeveer 10 fotograferen was ik daar. Nou het was dik de moeite waard wat een uitzicht.
Fotograaf: Danielle
Winnaar juryprijs augustus

Een heel mooi en uitgebalanceerd lentelandschap, ergens in een Nederlandse polder. De kleur van de opkomende zon reflecteerd in het bloemrijke koolzaad en fluitekruid veld op de voorgrond. De boom wordt net bovenaan geraakt door het licht van de zon, het soort boom dat verderop ook staat aan de rand van het weiland. Ultiem tegenlichtbeeld van een oerhollands landschap.

Portret van een eekhoorn
Fotograaf: Anita Thierry
Winnaar publieksprijs juni

Met 202 stemmen is dit de winnaar van de publieksprijs. Een heel leuk portret van een eekhoorn. Met een prachtige glimmer in de ogen. Je kunt zijn haartjes bijna tellen.

aardbeivlinder
Fotograaf: Cindy Kuiphuis
Winnaar juryprijs mei

Een macrofoto uit het boekje lijkt het wel. Een Aardbeivlinder, nog een zeldzame ook. We kijken het vlindertje in de oogjes, er is veel scherpte, een prachtig vroege ochtend effect met al die dauwdruppeltjes die door het Bokeh effect worden vergroot, een mooie regel van derden compositie en schitterend tegenlicht. Prachtig gedaan.

Purple art
Fotograaf: Marijke
Winnaar publieksprijs mei

Een heerlijk voorjaarsbeeld van een bolgewas met een soft-focus effect is met 163 stemmen de winnaar van de publieksprijs geworden. Gefeliciteerd.

Uitkijken op de Marker Wadden
Fotograaf: Frank Neefjes
Winnaar juryprijs oktober

Uitkijktoren de Steltloper op de Marker Wadden zoals we hem nog niet eerder zagen. Het gebouw deed me al vaker denken aan de machines uit de film War of the Worlds. Op deze manier gefotografeerd wordt dat effect alleen nog maar versterkt. Wat een prachtig licht, met ondergaande zon, dreigende wolken én sterren. Fantastisch.

Rustende steenuil
Fotograaf: Peter Boers
Winnaar publieksprijs oktober

Met 194 stemmen is Peter Boers de winnaar van de publieksprijs. Mooi gefotografeerd steenuiltje zittend in zo te zien een oude hoogstamfruitboom. Hij kijkt ons prachtig aan met zijn knalgele ogen. Gefeliciteerd.

3 Slapende klokjesdikpoot bijen
Fotograaf: Joris Vegter
Winnaar juryprijs september

Drie slapende klokjesdikpoot bijen. Ion een bloem gefotografeerd. De scherptediepte is met name wat deze foto zo bijzonder maakt. Er is gebruik gemaakt van een Photo Stacking techniek waarbij verschillende beelden digitaal zijn samengevoegd om een veel grotere scherpte te bereiken. Hierdoor is heel goed te zien hoe de bijtjes in de bloem schuilen. Heel mooi om zo het gedrag van deze bijen te zien.

Vos met prooi
Fotograaf: Ramon Van Bentum
Winnaar publieksprijs september

Wat een fantastisch beeld van een Vos die een konijn gevangen heeft. Vooral de intense blik die recht de camera in gaat is heel mooi. Evenals het gevoel dat je echt in de leefwereld van de Vos terecht bent gekomen, zo kijkend door het gras heen. En dan is er ook nog dat prachtige zachte licht in de foto dat goed meewerkt.

Het wandelpad over de Grebbelinie bij Leusden

Fotograaf: Hanneke van Doornik

Winnaar juryprijs curltureel erfgoed
Een schitterend beeld waarin Erfgoed en Natuur prachtig samenkomen. Een wandelpad over de Liniedijk van de Grebbenlinie gefotografeerd in de mist. Hierdoor lijkt het alsof de eiken op deze verhoging op een eiland staan in een witte zee.

Konijntje in het avondlicht
Fotograaf: Milena Sedzikowska
Winnaar juryprijs augustus

Prachtig tegenlichtbeeld van konijn in fris zomers gras. Mooi laag standpunt en gouden randje door de haren van het konijn door. Schitterend!

Flying high Touching the light
Fotograaf: Dick Voogd
Winnaar publieksprijs augustus

Gaaf beeld van een kitesurfer die een enorme sprong maakt en precies op de rand van een wolk lijkt te glijden. Past goed bij het wisselvallige en onstuimige weer van augustus.

Gewone pantserjuffer in Kiersche Wijde
Fotograaf: Maaike Munniksma
Winnaar juryprijs juli

In deze foto werken de bijna perfecte horizontale en vertikale lijnen mooi samen. Zowel dit vrouwtje van de gewone pantserjuffer als de omgeving waarin het beestje zit werken samen bij deze winnende foto. De typische houding van deze waterjuffer die zijn vleugels niet inklapt is mooi te zien. Prachtig hoe ze zo in deze typische houding zit op een stengel van holpijp.

Lepelaar
Fotograaf: Anne Kuipers
Winnaar publieksprijs juli

Deze mooie foto van en Lepelaar in broedkleed is de winnaar van de publieksprijs deze maand. Mooi laag over het water tussen het pitrus gefotografeerd met de veren op de kop uitgespreid.

Steenuiltje
Fotograaf: Hans
Winnaar juryprijs mei

Jagende aalscholver in actie. Wat een bijzonder moment is hier vastgelegd. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat de vogel dit formaat vis naar binnen kan werken. Op de foto is de moeite die de aalscholver doet bijna voelbaar, je leeft mee met zowel snoek als vogel.

Grutto
Fotograaf: Anja Verhagen
Winnaar publieksprijs mei

Wat een mooie en terechte publiekswinnaar. Je ziet zo waarom hier veel op gestemd is. Deze Siberische grondeekhoorn zit prachtig in het beeld, bijna menselijk zoals hij aan dat bloempje van Lelietje-van-dalen ruikt. Superscherp. Het lijkt wel of die zwierige staart en dat blad elkaar aanvullen, samen houden ze de compositie in balans. In Nederland komen uit gevangenschap ontsnapte Siberische grondeekhoorns op enkele plekken voor.

goudglanzende loopkever
Fotograaf: Annelies Vriens
Winnaar juryprijs april

Wat een mooi beeld van een goudglanzende loopkever (Carabus auronitens). Dit is een grote soort loopkever die prooien aankan die groter zijn dan zijn eigen lengte. Denk aan slakken en regenwormen. Prachtig zijn op dit beeld de rode dijen van deze soort te zien, evenals het rode eerste lid van zijn antennes. Met die metallic kleuren lijkt het wel een tropische kever. En dan het standpunt zo laag bij de grond en de fantastische scherpte op de kop met zijn enorme kaken. Gefeliciteerd.

Blauwborst in het riet
Fotograaf: Jeroen Schouten
Winnaar publieksprijs april

Ze zijn alweer terug; blauwborsten. De publieksprijs van deze maand gaat naar deze foto van een blauwborst die net mooi omkijkt terwijl hij ergens in een rietkraag zit.

Molen Prins van Oranje op een prachtige gouden ochtend met vorst en mist. Een gelukje dat de zon er zo mooi achter stond
Fotograaf: Diane van Veen
Winnaar juryprijs maart

Een landschap met erfgoed op de foto. Vanuit deze hoek is goed te zien wáárom deze standerdmolen precies hier staat, aan de rand van het stadje Buren. Dát is de plek waar ie de meeste wind vangt. Die hoogte wordt extra dramatisch weergegeven door het tegenlicht waardoor het silhouet zo mooi uit komt. De gouden gloed van de vroege ochtend en de rijp op de velden maken het beeld heel bijzonder.

Spreeuwen dans
Fotograaf: Esmeralda van Beers
Winnaar juryprijs maart

Wat is dat mooi zeg, zo’n spreeuwenwolk die steeds weer andere vormen aanneemt. Hier gefotografeerd door Esmeralda van Beers van 12 jaar met op de achtergrond zo te zien de 372 meter hoge Gerbrandytoren bij Lopik.

Otter loopt op water
Fotograaf: Saskia Verheyen
Winnaar juryprijs februari

Wow wow, wat een sterk beeld van een Otter op het ijs. Iedereen die wel eens geprobeerd heeft om otters te fotograferen weet dat dat niet makkelijk is, ze zijn snel, altijd op een lager standpunt dan de fotograaf en schuw. Maar deze staat precies goed in het beeld met ruimte aan de kant waar hij naartoe loopt. En daar is het begin van een rietkraag te zien waar hij naar op weg is. En dan lopend op het ijs met een klein laagje water erop, en die spiegeling. Prachtig!

Een foto van een echte ijdeltuit
Fotograaf: Morera de Boer
Winnaar publieksprijs februari

Een knobbelzwaan op het ijs tijdens deze strenge winter heeft deze maand de meeste stemmen gekregen.

Eekhoorntje  rijp
Fotograaf: Erik Lichtenberg
Winnaar juryprijs januari

Foto’s van eekhoorns krijgen we heel vaak toegestuurd. Maar zo perfect als deze zien we ze zelden. Er waren maar weinig vorstdagen deze winter, maar deze fotograaf heeft er optimaal gebruik van gemaakt. En wat een prachtig laag standpunt over het bevroren gras, licht in het oogje en ragscherp beeld.

Alsof je in een magazine fietst!
Fotograaf: Stan van der Veld
Winnaar publieksprijs januari

Gaaf om eens een natuursportfoto als winnaar te hebben. Als je dit ziet krijg je gelijk zin om bij een mooi winters zonnetje het bos in te gaan. De zonneharp is prachtig zo door de bomen heen, en het licht strijkt prachtig over al die dotten mos aan de rechterkant. Knap is ook dat de fietser precies in dat ene zonnige vlekje op het pad fietst.

Roodborstje
Fotograaf: Humphry Jacobs
Winnaar juryprijs december

Schitterend die details. Zie hoe verfijnd de veertjes van zijn vleugels gerangschikt zijn. Alsof hij zo weg wil vliegen…een mooie foto om het jaar 2020 mee af te sluiten.

Bruggetje bij de "Roode Beek" op de Brunssummerheide.
Fotograaf: Hein Bindels
Winnaar publieksprijs december

Een mooi winterbeeld van het bruggetje bij de Roode Beek op de Brunssummerheide. Gefeliciteerd Hein met de laatste publieksprijs van 2020!

Boomstam  met bladerenbodem
Fotograaf: Detty Verbon
Winnaar juryprijs november

Een heel andere inzending dan welke we meestal krijgen. Een experiment in zwartwit. Je ziet direct dat hier iets bijzonders aan de hand is. Er lijkt gewerkt met een langere sluitertijd en een zoom effect tegelijk. Hierdoor wordt de aandacht getrokken naar het midden van het beeld en wordt de connectie tussen boom, wortels en bladerdek duidelijk gemaakt. Verval en wederopbouw. Het hoort bij thema van de herfst. Dit is schilderen met een fototoestel om te komen tot een sfeervol beeld dat niet per se kristalhelder de werkelijkheid laat zien, maar daar iets persoonlijks aan toevoegt. Mooi gedaan.

Zonsopgang bij de Exmoor pony’s
Fotograaf: Emese Verbaan
Winnaar publieksprijs november

Dit lijkt wel een foto gemaakt op de Afrikaanse savanne. Een ossenpikker op de rug van groot wild. Wat leuk om te zien dat dit soort wildernisfoto’s ook in Nederland te maken zijn voor wie er oog voor heeft. Een spreeuw zoekt smakelijke hapjes in de pels van een Exmoor pony.

Boom en zonsondergang
Fotograaf: Arnold Loorbach
Winnaar juryprijs oktober

Wat een tof herfstbeeld van een monumentale beuk op de Slotplaats in Bakkeveen / Friesland. Voor wie daar wel eens geweest is een heel bekende boom. Daar hebben we al vaker mooie foto’s van gezien maar deze spant de kroon. Wat een prachtig (tegen)licht met die gouden herfstgloed van een laag zonnetje. De groothoek en het lage standpunt zorgen voor een fantastisch effect waarbij het lijkt alsof alle bomen op de foto’s naar de hemel rijken.

Dubbele Vliegenzwam Woudenberg
Fotograaf: Levi Spraakman
Winnaar publieksprijs oktober

We zijn deze maand meer dan ooit overladen met foto’s van paddenstoelen. Onwaarschijnlijk, wat een diversiteit. Maar een soort kwam meer voor in de inzendingen dan alle anderen: de vliegenzwam. Winnaar met de meeste stemmen van het publiek is deze vliegenzwam.