Winnaars foto van de maand

Bekijk hier de winnende foto's van de 'foto van de maand' wedstrijd.

HerfstStijloos in laatste licht gevangen
Fotograaf: Ron van Bekkum
Winnaar juryprijs oktober

Het lijkt een krokus, maar hij bloeit toch écht in het najaar; de herfsttijloos. De naam slaat er op dat de plant tijdens de bloei nog geen bladeren heeft. Deze foto laat de bloem op het moment dat ze bijna afsterven. Prachtig zoals die bloem kaal uit de natte herfstbodem komt, vooral met het al bijna afgestorven exemplaar er achter. En dan dat strijklicht van de zon erbij. Heel fraai in beeld gebracht.

Herfst boeket zoals alleen Moeder Natuur dit kan samenstellen.
Fotograaf: Betsy de Jong
Winnaar publieksprijs oktober

Wat een mooi beeld van juweeltjes dicht bij de bosbodem in de herfst. De combinatie van sterretjesmos, haarmos, bekermos en die fragiele paddestoeltjes is een lust voor het oog, zeker omdat je bovenaan in het beeld ook nog ‘wegkijkt’ het bos in.

Deze roodpootvalk had net een sprinkhaan te pakken. Het was geen gezellig gesprek, maar het leverde mooie beelden op.
Fotograaf: Linda Wester
Winnaar juryprijs september

Een vrouwtje roodpootvalk heeft een grote sabelsprinkhaan gevangen en zit hem lekker op te peuzelen. Mooi beeld van deze vogel die geconcentreerd bezig is met haar hapje. Deze soort broedt niet in Nederland maar trekt in voor- en najaar wel vaak door ons land.

IJsvogel
Fotograaf: Wim Kolk
Winnaar publieksprijs september

Een prachtig ijsvogeltje zit op de uitkijk langs een rivier.

Zonsondergang bij Woodhenge bij langs rivier de Maas nabij het dorpje Mheers, Limburg

Fotograaf: Kim Willems

De winnaar van de erfgoed fotowedstrijd is Kim Willems met een zonsondergang bij Woodhenge. Bij Meers langs de Maas zijn als een soort land-art project vijftien boomstammen geplaatst. Ze zijn 1400 tot 1700 jaar oud en maken deel uit van een bijzonder monument. De bomen kwamen onder het grind vandaan bij afgravingen in Stevensweert. Zij symboliseren de kracht van moeder natuur.

De schoonheid en harmonie tussen mens en natuur
Fotograaf: Marianne van Bennekom
Winnaar juryprijs augustus

Leuk dat er in deze fotowedstrijd eens een foto waarop natuurbeleving centraal staat wint. En een echt zomerbeeld ook. Het tegenlicht is natuurlijk heel bepalend in dit beeld waardoor haren van het meisje en het licht in de grashalmen heel mooi combineert.

Close-up van een Libelle
Fotograaf: Stephanie Schoondermark
Winnaar publieksprijs augustus

Winnaar van de publieksprijs is een extreme close-up van een heidelibel. Fantastisch om die ogen eens goed te bekijken met de lichtreflecties in al die facetten van de ogen die zo groot zijn dat ze tegen elkaar aan komen boven het voorhoofd.

Voor deze foto te maken heb ik de wekker gezet om 04:45 ,zodat ik om 06:00 op plek van bestemming zou zijn. Met ongeveer 10 fotograferen was ik daar. Nou het was dik de moeite waard wat een uitzicht.
Fotograaf: Danielle
Winnaar juryprijs augustus

Een heel mooi en uitgebalanceerd lentelandschap, ergens in een Nederlandse polder. De kleur van de opkomende zon reflecteerd in het bloemrijke koolzaad en fluitekruid veld op de voorgrond. De boom wordt net bovenaan geraakt door het licht van de zon, het soort boom dat verderop ook staat aan de rand van het weiland. Ultiem tegenlichtbeeld van een oerhollands landschap.

Portret van een eekhoorn
Fotograaf: Anita Thierry
Winnaar publieksprijs juni

Met 202 stemmen is dit de winnaar van de publieksprijs. Een heel leuk portret van een eekhoorn. Met een prachtige glimmer in de ogen. Je kunt zijn haartjes bijna tellen.

aardbeivlinder
Fotograaf: Cindy Kuiphuis
Winnaar juryprijs mei

Een macrofoto uit het boekje lijkt het wel. Een Aardbeivlinder, nog een zeldzame ook. We kijken het vlindertje in de oogjes, er is veel scherpte, een prachtig vroege ochtend effect met al die dauwdruppeltjes die door het Bokeh effect worden vergroot, een mooie regel van derden compositie en schitterend tegenlicht. Prachtig gedaan.

Purple art
Fotograaf: Marijke
Winnaar publieksprijs mei

Een heerlijk voorjaarsbeeld van een bolgewas met een soft-focus effect is met 163 stemmen de winnaar van de publieksprijs geworden. Gefeliciteerd.

Uitkijken op de Marker Wadden
Fotograaf: Frank Neefjes
Winnaar juryprijs oktober

Uitkijktoren de Steltloper op de Marker Wadden zoals we hem nog niet eerder zagen. Het gebouw deed me al vaker denken aan de machines uit de film War of the Worlds. Op deze manier gefotografeerd wordt dat effect alleen nog maar versterkt. Wat een prachtig licht, met ondergaande zon, dreigende wolken én sterren. Fantastisch.

Rustende steenuil
Fotograaf: Peter Boers
Winnaar publieksprijs oktober

Met 194 stemmen is Peter Boers de winnaar van de publieksprijs. Mooi gefotografeerd steenuiltje zittend in zo te zien een oude hoogstamfruitboom. Hij kijkt ons prachtig aan met zijn knalgele ogen. Gefeliciteerd.

3 Slapende klokjesdikpoot bijen
Fotograaf: Joris Vegter
Winnaar juryprijs september

Drie slapende klokjesdikpoot bijen. Ion een bloem gefotografeerd. De scherptediepte is met name wat deze foto zo bijzonder maakt. Er is gebruik gemaakt van een Photo Stacking techniek waarbij verschillende beelden digitaal zijn samengevoegd om een veel grotere scherpte te bereiken. Hierdoor is heel goed te zien hoe de bijtjes in de bloem schuilen. Heel mooi om zo het gedrag van deze bijen te zien.

Vos met prooi
Fotograaf: Ramon Van Bentum
Winnaar publieksprijs september

Wat een fantastisch beeld van een Vos die een konijn gevangen heeft. Vooral de intense blik die recht de camera in gaat is heel mooi. Evenals het gevoel dat je echt in de leefwereld van de Vos terecht bent gekomen, zo kijkend door het gras heen. En dan is er ook nog dat prachtige zachte licht in de foto dat goed meewerkt.

Het wandelpad over de Grebbelinie bij Leusden

Fotograaf: Hanneke van Doornik

Winnaar juryprijs curltureel erfgoed
Een schitterend beeld waarin Erfgoed en Natuur prachtig samenkomen. Een wandelpad over de Liniedijk van de Grebbenlinie gefotografeerd in de mist. Hierdoor lijkt het alsof de eiken op deze verhoging op een eiland staan in een witte zee.

Konijntje in het avondlicht
Fotograaf: Milena Sedzikowska
Winnaar juryprijs augustus

Prachtig tegenlichtbeeld van konijn in fris zomers gras. Mooi laag standpunt en gouden randje door de haren van het konijn door. Schitterend!

Flying high Touching the light
Fotograaf: Dick Voogd
Winnaar publieksprijs augustus

Gaaf beeld van een kitesurfer die een enorme sprong maakt en precies op de rand van een wolk lijkt te glijden. Past goed bij het wisselvallige en onstuimige weer van augustus.

Gewone pantserjuffer in Kiersche Wijde
Fotograaf: Maaike Munniksma
Winnaar juryprijs juli

In deze foto werken de bijna perfecte horizontale en vertikale lijnen mooi samen. Zowel dit vrouwtje van de gewone pantserjuffer als de omgeving waarin het beestje zit werken samen bij deze winnende foto. De typische houding van deze waterjuffer die zijn vleugels niet inklapt is mooi te zien. Prachtig hoe ze zo in deze typische houding zit op een stengel van holpijp.

Lepelaar
Fotograaf: Anne Kuipers
Winnaar publieksprijs juli

Deze mooie foto van en Lepelaar in broedkleed is de winnaar van de publieksprijs deze maand. Mooi laag over het water tussen het pitrus gefotografeerd met de veren op de kop uitgespreid.

Steenuiltje
Fotograaf: Hans
Winnaar juryprijs mei

Jagende aalscholver in actie. Wat een bijzonder moment is hier vastgelegd. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat de vogel dit formaat vis naar binnen kan werken. Op de foto is de moeite die de aalscholver doet bijna voelbaar, je leeft mee met zowel snoek als vogel.

Grutto
Fotograaf: Anja Verhagen
Winnaar publieksprijs mei

Wat een mooie en terechte publiekswinnaar. Je ziet zo waarom hier veel op gestemd is. Deze Siberische grondeekhoorn zit prachtig in het beeld, bijna menselijk zoals hij aan dat bloempje van Lelietje-van-dalen ruikt. Superscherp. Het lijkt wel of die zwierige staart en dat blad elkaar aanvullen, samen houden ze de compositie in balans. In Nederland komen uit gevangenschap ontsnapte Siberische grondeekhoorns op enkele plekken voor.

goudglanzende loopkever
Fotograaf: Annelies Vriens
Winnaar juryprijs april

Wat een mooi beeld van een goudglanzende loopkever (Carabus auronitens). Dit is een grote soort loopkever die prooien aankan die groter zijn dan zijn eigen lengte. Denk aan slakken en regenwormen. Prachtig zijn op dit beeld de rode dijen van deze soort te zien, evenals het rode eerste lid van zijn antennes. Met die metallic kleuren lijkt het wel een tropische kever. En dan het standpunt zo laag bij de grond en de fantastische scherpte op de kop met zijn enorme kaken. Gefeliciteerd.

Blauwborst in het riet
Fotograaf: Jeroen Schouten
Winnaar publieksprijs april

Ze zijn alweer terug; blauwborsten. De publieksprijs van deze maand gaat naar deze foto van een blauwborst die net mooi omkijkt terwijl hij ergens in een rietkraag zit.

Molen Prins van Oranje op een prachtige gouden ochtend met vorst en mist. Een gelukje dat de zon er zo mooi achter stond
Fotograaf: Diane van Veen
Winnaar juryprijs maart

Een landschap met erfgoed op de foto. Vanuit deze hoek is goed te zien wáárom deze standerdmolen precies hier staat, aan de rand van het stadje Buren. Dát is de plek waar ie de meeste wind vangt. Die hoogte wordt extra dramatisch weergegeven door het tegenlicht waardoor het silhouet zo mooi uit komt. De gouden gloed van de vroege ochtend en de rijp op de velden maken het beeld heel bijzonder.

Spreeuwen dans
Fotograaf: Esmeralda van Beers
Winnaar juryprijs maart

Wat is dat mooi zeg, zo’n spreeuwenwolk die steeds weer andere vormen aanneemt. Hier gefotografeerd door Esmeralda van Beers van 12 jaar met op de achtergrond zo te zien de 372 meter hoge Gerbrandytoren bij Lopik.

Otter loopt op water
Fotograaf: Saskia Verheyen
Winnaar juryprijs februari

Wow wow, wat een sterk beeld van een Otter op het ijs. Iedereen die wel eens geprobeerd heeft om otters te fotograferen weet dat dat niet makkelijk is, ze zijn snel, altijd op een lager standpunt dan de fotograaf en schuw. Maar deze staat precies goed in het beeld met ruimte aan de kant waar hij naartoe loopt. En daar is het begin van een rietkraag te zien waar hij naar op weg is. En dan lopend op het ijs met een klein laagje water erop, en die spiegeling. Prachtig!

Een foto van een echte ijdeltuit
Fotograaf: Morera de Boer
Winnaar publieksprijs februari

Een knobbelzwaan op het ijs tijdens deze strenge winter heeft deze maand de meeste stemmen gekregen.

Eekhoorntje  rijp
Fotograaf: Erik Lichtenberg
Winnaar juryprijs januari

Foto’s van eekhoorns krijgen we heel vaak toegestuurd. Maar zo perfect als deze zien we ze zelden. Er waren maar weinig vorstdagen deze winter, maar deze fotograaf heeft er optimaal gebruik van gemaakt. En wat een prachtig laag standpunt over het bevroren gras, licht in het oogje en ragscherp beeld.

Alsof je in een magazine fietst!
Fotograaf: Stan van der Veld
Winnaar publieksprijs januari

Gaaf om eens een natuursportfoto als winnaar te hebben. Als je dit ziet krijg je gelijk zin om bij een mooi winters zonnetje het bos in te gaan. De zonneharp is prachtig zo door de bomen heen, en het licht strijkt prachtig over al die dotten mos aan de rechterkant. Knap is ook dat de fietser precies in dat ene zonnige vlekje op het pad fietst.

Roodborstje
Fotograaf: Humphry Jacobs
Winnaar juryprijs december

Schitterend die details. Zie hoe verfijnd de veertjes van zijn vleugels gerangschikt zijn. Alsof hij zo weg wil vliegen…een mooie foto om het jaar 2020 mee af te sluiten.

Bruggetje bij de "Roode Beek" op de Brunssummerheide.
Fotograaf: Hein Bindels
Winnaar publieksprijs december

Een mooi winterbeeld van het bruggetje bij de Roode Beek op de Brunssummerheide. Gefeliciteerd Hein met de laatste publieksprijs van 2020!

Boomstam  met bladerenbodem
Fotograaf: Detty Verbon
Winnaar juryprijs november

Een heel andere inzending dan welke we meestal krijgen. Een experiment in zwartwit. Je ziet direct dat hier iets bijzonders aan de hand is. Er lijkt gewerkt met een langere sluitertijd en een zoom effect tegelijk. Hierdoor wordt de aandacht getrokken naar het midden van het beeld en wordt de connectie tussen boom, wortels en bladerdek duidelijk gemaakt. Verval en wederopbouw. Het hoort bij thema van de herfst. Dit is schilderen met een fototoestel om te komen tot een sfeervol beeld dat niet per se kristalhelder de werkelijkheid laat zien, maar daar iets persoonlijks aan toevoegt. Mooi gedaan.

Zonsopgang bij de Exmoor pony’s
Fotograaf: Emese Verbaan
Winnaar publieksprijs november

Dit lijkt wel een foto gemaakt op de Afrikaanse savanne. Een ossenpikker op de rug van groot wild. Wat leuk om te zien dat dit soort wildernisfoto’s ook in Nederland te maken zijn voor wie er oog voor heeft. Een spreeuw zoekt smakelijke hapjes in de pels van een Exmoor pony.

Boom en zonsondergang
Fotograaf: Arnold Loorbach
Winnaar juryprijs oktober

Wat een tof herfstbeeld van een monumentale beuk op de Slotplaats in Bakkeveen / Friesland. Voor wie daar wel eens geweest is een heel bekende boom. Daar hebben we al vaker mooie foto’s van gezien maar deze spant de kroon. Wat een prachtig (tegen)licht met die gouden herfstgloed van een laag zonnetje. De groothoek en het lage standpunt zorgen voor een fantastisch effect waarbij het lijkt alsof alle bomen op de foto’s naar de hemel rijken.

Dubbele Vliegenzwam Woudenberg
Fotograaf: Levi Spraakman
Winnaar publieksprijs oktober

We zijn deze maand meer dan ooit overladen met foto’s van paddenstoelen. Onwaarschijnlijk, wat een diversiteit. Maar een soort kwam meer voor in de inzendingen dan alle anderen: de vliegenzwam. Winnaar met de meeste stemmen van het publiek is deze vliegenzwam.

Neem het tempo aan van de natuur, haar geheim is geduld
Fotograaf: Elly De Schepper
Winnaar juryprijs september

Schitterend herfstbeeld van de natuur die weer richting het koudere jaargetij gaat. Verval van bladeren, lieveheersbeestjes zoeken beschutting tegen de kou, dauwdruppels in de ochtend, warm licht. Mooie foto. Winnaar van de juryprijs.

Een Drieteenstrandloper die op zijn gemak een mossel aan het leeg eten is. Ik kom vaak op het strand, wat nog geen km van mijn huis weg is!
Fotograaf: Mathijs de Koning
Winnaar publieksprijs september

Wie kent ze niet? Drieteenstrandlopers die druk net voor de branding uit op zoek zijn naar voedsel op het strand. Dit is een mooi moment, vastgelegd door een alerte fotograaf. Deze strandloper eet een slakje uit een mossel op. Mooi laag standpunt, en goede compositie.

Mistige zonsopkomst bij de molen

Winnaar cultureel erfgoed prijs september

Dit schitterende dronebeeld van een molen in een oerholllands landschap is de winnaar van de RCE erfgoedwedstrijd 2020. Gemaakt in de vroege ochtend met grondmist over de velden bij zonsopkomst. En wat prachtig dat op de achtergrond ook moderne windturbine’s zichtbaar zijn. Zo wordt gelijk de verandering van het landschap in beeld gebracht. Oud en nieuw gevangen in een beeld.

strandkrab
Fotograaf: Erik den Burger
Winnaar juryprijs augustus

Iedereen die wel eens een strandkrab heeft proberen te fotograferen weet hoe lastig dat is. Zeker de grotere exemplaren zijn weg voor je in de buurt kunt komen. En om hem dan zo, met een laag standpunt, op het strand, recht van voren, staande op z’n poten, ragscherp te kunnen fotograferen. Complimenten. Geweldig beeld. Moeilijk in te schatten hoe groot het beest is. Op de foto lijkt ie reusachtig. Wat een prachtig monster.

Butterfly
Fotograaf: Lizanne van den Eshof
Winnaar publieksprijs augustus

Een Atalanta op, zo te zien, een witte vlinderstruik. De meeste stemmen gingen naar dit beeld.

Goudwesp
Fotograaf: Tiffany Heymans
Winnaar juryprijs juli

Dit beeld van Tiffany Heymans heeft dezelfde onwaarschijnlijke kleurenpracht als een ijsvogel, een bijeneter of een scharrelaar. En dan zit het insect ook nog helemaal vol met knalgeel stuifmeel. Wat een loeischerp beeld van een ontzettend klein insectje. Hij is namelijk maar enkele mm lang! Prachtige opname. Gefeliciteerd!

Baby herten met moeder
Fotograaf: Kim Bezoen
Winnaar publieksprijs juli

Moeder damhert rust uit terwijl twee kalfjes omkijken naar de fotograaf. Een aandoenlijk tafereel dat past bij deze tijd van het jaar.

Boommarter in de Biesbosch
Fotograaf: Mike de Kok
Winnaar juryprijs juni

Een boommarter betrapt net voor of na het drinken uit een kreek in de Biesbosch. Hij kijkt de fotograaf recht aan. Dán moet je snel handelen. Het moment zal ongetwijfeld niet lang geduurd hebben. Desondanks is de compositie heel goed gelukt. Het standpunt is laag waardoor iets te zien is van de omgeving waarin het dier zich bevindt. De boommarter kijkt ons recht aan en is prachtige scherp. Een beeld van een boommarter, echt in zijn habitat, op een manier die we niet vaak zien.

Avondwandeling Meyendel
Fotograaf: Ismael Ghariq
Winnaar publieksprijs juni

Wat een heerlijk beeld in het avondlicht in de duinen van Meyendel. Het mooie verzadigde licht over het frisse lentegroen is prachtig. Ik kan als kijker de geur van de bloeiende meidoorns bijna ruiken en in gedachten hoor ik een Nachtegaal. En de kleur van de wolken door de net ondergegane zon is fantastisch.

groene bladsnuitkever met meeliftende mijten
Fotograaf: Wendy Vanhoudt
Winnaar juryprijs mei

Fascinerend en supermooi scherp beeld van een groene snuitkever die last heeft van ectoparasieten in de vorm van mijten. Kleur, licht en compositie zijn heel erg goed gedaan. Gefeliciteerd.

Zonsondergang in het Woold
Fotograaf: Merel van Oostveen
Winnaar publieksprijs mei

Intens oranje gloed van ondergaande zon in een wolkenlandschap. De dynamiek van wolken in de atmosfeer maakt het beeld sterk.

Fuut aan het baltsen
Fotograaf: Kees van der Klauw
Winnaar juryprijs april

Wow, zo hebben we de fuut nog nooit gezien. Wat een intens beeld, wat kijkt hij prachtig en perfect in de camera. Wat zijn de kleuren ingetogen van het vroege voorjaar. Dit is ballet in de natuur.

gelukstreffer van specht
Fotograaf: Maaike Kapoen
Winnaar publieksprijs april

Wat leuk om de grote bonte specht eens niet op een boomstam te zien. Waarom ook niet. Ook in de scheuren in afrasteringpaaltjes kunnen lekkere insecten zitten. Mooie scherpte op de specht, mooie onscherpte daar omheen. Had iets meer ingezoomd mogen worden. Gefeliciteerd.

op weg naar de vijver tijdens de paddentrek
Fotograaf: Joke Stomps
Winnaar juryprijs maart

In maart komt de paddentrek weer op gang, Corona crisis of niet. Dit is een erg geslaagd beeld van een pad die aan de wandel is in actie. De pose is bijna als een balletdanser, en wat een mooie stoicijnse blik.

wolkenspel aan de Maas
Fotograaf: Toine Egberts
Winnaar publieksprijs maart

Foto van een zonsopkomst aan de Maas. Gefeliciteerd Toine Egberts.

Opvlieger
Fotograaf: Vincent Schoutsen
Winnaar juryprijs februari

Een bijzonder beeld van een ooievaar. Opvliegend vanuit een winters moeras. Vleugels in beweging maar kop, snavel en oog ragscherp. Hele mooie compositie. Raak beeld.

Pas op, blijf laag, een fotograaf!
Fotograaf: Nick Hijmensen
Winnaar publieksprijs februari

Wow, wat een gaaf beeld van een haas die zich in het gras tegen de grond drukt. Zelfs de horizon en het lage zonnetje is als spiegeling in het oog te zien.

Hunebed bij Loon - Drenthe
Fotograaf: Willem Witteveen
Winnaar juryprijs januari

Mystiek beeld van hunebed in Drenthe bij laag zonnetje. Juist dat lage standpunt zorgt er voor dat dit monument uit de steentijd zo prachtig uitkomt doordat je door de gestapelde zwerfkeien heen kijkt.

van aangezicht tot aangezicht
Fotograaf: Peter Nagy
Winnaar publieksprijs januari

Fantastisch beeld van een jonge vos die net uit het hol komt kijken. Recht in de camera. Zelfs het hol is mooi belicht. Alsof je als kijker zo naar binnen kunt kijken.

Harrie van den Oever
Fotograaf: Harrie van den Oever
Winnaar juryprijs december

Een schitterend winterlandschap van het Voorste Goorven in de Oisterwijkse bossen en vennen. Dit soort luchten zien we momenteel regelmatig in de ochtend of avond. De kleuren zijn op dit beeld wel heel intens. Het beeld is in perfecte symmetrie geschoten. Heel mooie compositie. Let op de kleuren die in de spiegeling nog intenser zijn dan in het bovenste deel.

een frisse morgen in Dedemsvaart
Fotograaf: Renske Oosting
Winnaar publieksprijs december

Twee landschappen dit keer. Hier een mooi winterbeeld uit het gebied op de grens van Overijssel en Drenthe. Bijzonder laag standpunt met de windturbines op de horizon en een laag winters zonnetje.

ijsvogel
Fotograaf: Desiree Jansen
Winnaar juryprijs november

Foto’s van ijsvogeltjes krijgen we wel vaker opgestuurd maar hier is een beeld dat zo mooi gemaakt is dat we hem tot winnaar bombarderen. Scherpte en symmetrie in het het beeld is perfect. Het moment is goed, er is een visje gevangen, er is een spiegeling. Heel mooi gedaan.

Vos
Fotograaf: Patrick Pots
Winnaar publieksprijs november

We zijn geen groot fan van al die foto’s van vosjes in de duinen die gewend zijn geraakt aan mensen (met eten in hun tas…). Hier echter toch een publiekswinnaar met een overweldigend aantal stemmen. En eerlijk is eerlijk, de blik in de ogen van deze vos is wel spannend.

Sperwer
Fotograaf: Esther van Aalderen
Winnaar juryprijs oktober

Heel mooie foto, ongetwijfeld gemaakt in een fotografiehut, van een sperwer bij een bosvennetje. Maar wat is ie mooi in beeld gebracht. Prachtige kleuren, vleugels uitslaand, precies en profiel, mooi laag standpunt, haarscherp. Prachtig beeld.

een vliegenzwam en een pimpelmees hoe mooi kan de herfst zijn
Fotograaf: Cock Dekker
Winnaar publieksprijs oktober

Dit soort paddestoelenfoto’s krijgen we niet vaak. Hoeveel geluk (of is het geduld?) kan je hebben als fotograaf? Een pimpelmees bij een vliegenzwam mooi op de herfstige bosbodem. Gefeliciteerd. Met overmacht gewonnen qua aantal stemmen.

Porseleinzwam
Fotograaf: Edwin van Zevenbergen
Winnaar juryprijs september

Kijk, daar worden we blij van. Paddestoelentijd en dan zo’n beeld ingestuurd krijgen. Een Porseleinzwam op een omgevallen beukenstam. Dit beeld is prachtig gekaderd met de scherpte precies goed op de lamellen die prachtig in het tegenlicht van een zonnestraal zitten. De herhaling van de paddenstoel onscherp op de voorgrond en het mooie bokeh effect in de achtergrond maken de plaat helemaal af.

lieveheersbeestje
Fotograaf: Sandra Veenman
Winnaar publieksprijs september

De publieksprijs gaat deze maand naar een prachtig close up beeld van een Lieveheersbeestje. Frontaal gefotografeerd, lekker dichtbij, prachtig focus op de kop. Gefeliciteerd ermee.

Prooi overdracht moeder en kind kerkuil
Fotograaf: Luciënne Flipsen
Winnaar juryprijs augusutus

Zo’n beeld hebben we nog nooit gezien. Wat een plaat waarin een jonge kerkuil gevoerd wordt door een moeder. Een bosmuisje zo te zien. Alles rauw in beeld, vuile veren, bloed op de snavels. Ragscherp en precies het juiste moment. Waarschijnlijk in gevangenschap gemaakt, maar desalniettemin is er veel geduld voor nodig om zo’n beeld te maken.

Close up van een mini slakje
Fotograaf: Julia van der Werf
Winnaar publieksprijs augustus

Een fascinerend beeld van een slakje op een natte ondergrond (asfaltweg?) Vooral de kleur en de tekening van het huisje maakt de foto, evenals de zichtbare oppervlaktespanning van het water om het slakje heen. Je blijft kijken naar de bijzondere details in dit beeld. Heel leuk.

Acrobatische Boomkikker
Fotograaf: Karl van Rooij
Winnaar juryprijs juli

Alsof je hem bijna kunt aanraken, zo scherp en gedetailleerd is deze foto. De boomkikker, die zich met alle gemak aan een klein takje vasthoudt, lijkt het niks uit te maken dat hij gefotografeerd wordt. Hij straalt in het licht met zijn glimmende groene huid. Prachtige foto, gefeliciteerd!

Zonsondergang
Fotograaf: Viënna Wijtenburg
Winnaar publieksprijs juli

De laatste stralen avondzon, nog net gevangen voor het donker wordt. Het lijkt wel een schilderwerkje met deze felle kleuren roze, oranje en geel. Een zomers gevoel van lange avonden vastgelegd langs het fietspad. Gefeliciteerd!

Zeldzame Saitis barbipes springspin
Fotograaf: Amanda Blom
Winnaar juryprijs juni

Buitenaards beestje fantastisch in beeld gebracht. Het contrast tussen die oranje kleuren en die groene ogen is spectaculair. De scherpte van het beeld is fenomenaal. Genieten dit beeld.

Ree in het bloemenveld
Fotograaf: Nick Hijmensen
Winnaar publieksprijs juni

Een ree in een bloemrijk grasland met rode klaver, met lekkere malse blaadjes. Niet helemaal scherp, maar wel een erg mooi recht in de lens kijkend dier waarvan de wimpers boven de ogen eruit springen. Evenals de lange hals, de enorme oren, de mooie onscherpte in de achtergrond. Gefeliciteerd.

Vogelkijkhut Marker Wadden
Fotograaf: Rens Brouwer
Winnaar juryprijs mei

Supermooi dynamisch landschapsbeeld van de Marker Wadden. Met de nieuwe uitkijktoren ‘De Steltloper’. Door de lange sluitertijd en gebruik van een statief is de mooie beweging in de wolken die voorbij drijven ontstaan. En door het mooie spel met kleur en zwartwit in het landschap ontstaat een prachtig beeld.

We schrokken van elkaar
Fotograaf: Nick Hijmensen
Winnaar publieksprijs mei

Een vos kijkt verschrikt naar de camera als hij gesnapt wordt door deze fotograaf. Met 26 stemmen de winnaar van deze maand. Jammer dat z’n ogen net niet helemaal scherp zijn maar wel een mooi shot.

Springend hert
Fotograaf: B. Blonk
Winnaar juryprijs april

Zo zien we een ree niet vaak: haarscherp en middenin een sprong. In dit geval over een slootje in de lente. En dan ook nog bij dat prachtige tegenlicht. Je ziet de concentratie en allertheid van het dier. Als kijker vraag je je gelijk af, wat was er aan de hand? Gewoon van A naar B of toch ergens van geschrokken? Gemaakt begin april, avondlicht met een 600 mm telelens en een belichtingstijd van 1/1000 sec om geen beweging meer in het beeld te hebben.

Lekker relaxen op het strand
Fotograaf: Nick Hijmensen
Winnaar publieksprijs april

Met overweldigende meerderheid is massaal op deze prachtige foto van een lekker relaxte gewone zeehond gestemd. Mooi laag standpunt, lekker scherp. Zelfs de zandkorreltjes in de haartjes zijn te zien. Gefeliciteerd.

Speenkruid
Fotograaf: Doriene Ruff de Jong
Winnaar juryprijs maart

Prachtig beeld van deze tijd van het jaar. Speenkruid met een mooi bokeh effect in de achtergrond. Die onscherpte maakt dat de aandacht volledig naar deze tere bloempjes gaat. En de lichtvlekken van het diafragma zorgen voor extra contrast ten opzichte tussen de linker bloem en de achtergrond. Van deze foto krijgt de jury ook veel zin om op je buik in een voorjaarsbos te gaan liggen.

Lepelaar
Fotograaf: Wendy Jongejans
Winnaar publieksprijs maart

Zo dichtbij zien we de lepelaar niet vaak. Waar en hoe is deze gefotografeerd? Atypisch is ook dat hij tussen de takken in een boom (een zwarte els) zit. Is hij op zoek naar nestgelegenheid?

Blauwe kiekendief vrouw
Fotograaf: Vincent van Zalinge
Winnaar juryprijs februari

Een vrouwtje van een blauwe kiekendief in volle vlucht. Zo te zien in het vroege (of late?) licht van de dag. Doordat de veren rond zijn gelaat een beetje overeind staan lijkt het bijna de kop van een uil die hier is gefotografeerd. Hier is mooi gebruik gemaakt van de ‘regel van derden’; het onderwerp niet netjes in het midden, maar een derde van de boven- en zijkant.

Goedemorgen meneer Haas
Fotograaf: Hendrik Karremans
Winnaar juryprijs februari

Mooi winters beeld van een haas aan de rand van een weiland waar nog wat restjes sneeuw liggen. Ieder haartje in zijn warme wintervacht is te tellen, zo scherp is de foto. Hij is perfect en profiel genomen met een mooie vlakverdeling. Het lage standpunt zorgt voor een beeld met een mooie onscherpe voorgrond.

Twee buizerds
Fotograaf: Derk Jan te Pas
Winnaar juryprijs januari

Twee buizerds maken ruzie. Niet alleen de vogels, maar zeker ook de combinatie met de omgeving waarin ze zitten maken van deze foto een winnaar. Een zeer verzorgd beeld, de bemoste tak, de houding van de vogels, de scherpte. Zelfs in een dierentuin was het moeilijk geweest om twee vogels en hun gedrag zo vast te leggen. Laat staan in het wild. Top!

Winters landschap
Fotograaf: Kristian de Winter
Winnaar juryprijs januari

Een mooi winters landschap bij de Zwaakse weel in Zeeland. De lijnen van het berijpte boerenlandpad leidden als vanzelf richting de zonsopkomst. De rijp op het gras wordt benadrukt door het lage standpunt. De molen is de kers op de taart.

grote zilverreiger
Fotograaf: Wim Fakkel
Winnaar juryprijs december

Prachtig zacht zwartwit beeld van een Grote Zilverreiger in het water. De omstandigheden zien er mistig uit wat het beeld zo’n bijzondere sfeer geeft. Vooral omdat er toch blijkbaar een zonnetje doorbreekt en aan de rechterzijde de vogel nog aanlicht. Subtiel beeld.

Ree in het Brabantse landschap klein
Fotograaf: Marga Nuijs
Winnaar juryprijs december

Dit soort toevallige ontmoetingen met een ree leveren meestal niet het beste beeld op. Vaak schort er vanalles aan scherpte, belichting en compositie. Maar alle drie die factoren zijn in dit beeld perfect op orde. Prachtige positie zo in het lichte vlak van deze mooie boslaan.

Op wacht (klein)
Fotograaf: Piet Driessen
Winnaar juryprijs november

Zo krijgen we een veldmuis niet gauw te zien. Daarvoor zijn ze veel te schuw. Wat fantastisch dat het deze fotograaf gelukt is om op ooghoogte met zo’n klein diertje te komen tussen de mossen, grassprieten en kruiden. We worden als het ware in zijn leefwereld getrokken. We zijn ook heel benieuwd wat het verhaal achter deze foto is. Mail dat ons nog eens!

Eiland in de mist (klein)
Fotograaf: Rob Rokven
Winnaar juryprijs november

Schitterend zoals alleen dat eilandje in de Oisterwijkse bossen en vennen niet in de mist zit. Het lijkt wel een foto met een natuurlijke lijst van mist om het hoofdonderwerp heen. Kleuren zijn intens en op en top herfst zonder de cliché herfstkleuren.

Izaak de Vries
Fotograaf: Izaak de Vries
Winnaar juryprijs oktober

Soms moet je het treffen als fotograaf buiten. Vlak voor zonsondergang vijf reeën precies op de goede plek in een oer Nederlands landschap van knotwilgen, weilandjes en hekjes. Mooi in het tegenlicht en precies op een randje in het landschap. Knap gebruik gemaakt van het tegenlicht waardoor de foto geen bewegingsonscherpte heeft. Mooie compositie met de knotwilg links en de zon bijna in het midden. De nevel maakt het beeld af.

wolfspin
Fotograaf: Annelies Vriens
Winnaar juryprijs oktober

Een prachtig macrobeeld van een Wolfspin. Mooi gebruik gemaakt van laag standpunt en scherpte / onscherpte. Met dat Alien achtige oog dat scherp boven de rest van het beest uit torent. Wolfspinnen zijn jachtspinnen die zonder web achter prooien aan gaan. In dit beeld wordt dat gedrag prachtig gevangen.

gevecht tussen vossen
Fotograaf: Annemiek Faber
Winnaar juryprijs september

Wat een actie in deze foto! En wat een dans van een gevecht waarbij de spanning tussen de twee vossen door de foto heen te voelen is. Wie zal er winnen en hoe zal het aflopen? Gefeliciteerd Annemiek Faber met deze dynamische foto in het heetst van de strijdt!

Slakkengangetje
Fotograaf: Sandra Zijlstra
Winnaar juryprijs september

Het wordt kouder en natter: De herfst breek aan op deze prachtige foto. De slak heeft nog een afstandje af te leggen en kruipt gestaag door. Van harte Sandra Zijlstra met deze frisse foto waarop de slak in detail is vastgelegd en mooi afsteekt tussen het gras.

Houtduiven eten bij avondlicht.
Fotograaf: Kevin van den Hoven

Winnaar juryprijs augustus

Foto gemaakt met extreem tegenlicht. Alleen de essentie van de scene is nog zichtbaar. Houtduiven die graankorreltjes aan het pikken zijn. Maar die kleur van de snavel spat dan ook van het scherm af, net als het zilveren randje om de vogels heen. Ragscherp en precies het juiste moment op een bijzondere manier in beeld gebracht.

IJsvogel
Fotograaf: Nick Hijmensen

Winnaar publieksprijs augustus

Mooi scherp in beeld deze ijsvogel! Met een overweldigend aantal stemmen is deze foto van Nick Hijmensen deze maand de winnaar van de publieksprijs. Gefeliciteerd!

Ree tussen de bloemen
Fotograaf: Nick Hijmensen
Winnaar juryprijs juli

Nieuwsgierig duiken de grote kijkers van een ree op uit dit bloemenveld. Begroeid genoeg om verdekt te staan of plots de benen te nemen. De foto verbeeld goed wat je, als je even stilstaat in de natuur, allemaal om je heen kunt zien. Of door wie je juist bekeken wordt! Gefeliciteerd Nick Hijmensen met deze mooie foto!

Parende Glassnijders in de Weerribben
Fotograaf: Niek Schrier
Winnaar publieksprijs juli

Een haarscherpe foto van twee parende glassnijders in de Weerribben. Met een overweldigend aantal stemmen is deze foto van Niek Schrier deze maand de winnaar van de publieksprijs. Gefeliciteerd!

goede landing
Fotograaf: Jeannette Bouwmeester
Winnaar juryprijs juni

Fantastisch beeld van een vliegende grutto. Ragscherp en met een heel mooi zacht licht van de vroege ochtend. Het is vooral dit licht dat de foto zo bijzonder maakt. En de concentratie en prachtige balans in de vogel die zo het lijkt op het punt staat om te landen. Op een paaltje?

N.M. Jongedijk Tureluur
Fotograaf: N.M. Jongedijk
Winnaar publieksprijs juni

De weidevogels doen het goed deze maand. Het publiek heeft unaniem gekozen voor deze afbeelding van een tureluur die statig op een paaltje staat. Gefeliciteerd!

Mier met Bladluis
Fotograaf: Amanda Blom
Winnaar juryprijs mei

Wow, wat een shot. Het verbeeld prachtig hoe belangrijk insecten zijn, en alle interacties die er in miniatuurwereld zijn. De mieren beschermen de bladluizen tegen predatie door bv. lieveheersbeestjes en de bladluizen leveren de mieren het sterk suikerhoudende sap dat ze uitscheiden; de honingdauw. Maar wat is het hier mooi in beeld gebracht met een vergaande macro! En die kleuren, het spat van het scherm af.

Kolibrievlinder in mijn achtertuin op 2e Pinksterdag
Fotograaf: Yvonne
Winnaar publieksprijs mei

Gefeliciteerd! Het publiek heeft jouw foto unaniem verkozen als de beste inzending van deze maand. Van harte met de mooie vlinderfoto.

logo