Ga direct naar inhoud

Campagnes - jaarverslag 2021

Natuurmonumenten streeft naar de versterking van een beweging van mensen met hart voor de natuur, en wil deze mensen stimuleren een bijdrage te leveren in de vorm van geld, hun tijd of een stem.

Campagnes

De campagnes van 2021 stonden in het teken van ‘Woningnood onder dieren’: er is een schrijnend tekort aan natuur, dus aan leefgebieden. We riepen afgelopen jaar heel Nederland op om een thuis te maken voor vogels, insecten en andere kleine dieren. Hoe? Door vogelhuisjes en insectenhotels te maken en plekken te creëren waar ze voedsel vinden, een nest kunnen bouwen, kunnen schuilen en tot rust kunnen komen.

Begin 2021 startten we de campagne met de winterinspiratiegids met tips om je tuin diervriendelijker te maken (6.819 aanvragen) en het vogelhuispakket met tips hoe je vogels onderdak geeft in je tuin (34.099 aanvragen).

Welkom in de kraamkamer van de natuur’ was een gezamenlijke actie van Natuurmonumenten, Goois Natuurreservaat, LandschappenNL en Staatsbosbeheer om in aanloop naar het broedseizoen bezoekers te vragen rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden. Boswachters uitten hun zorgen om de grote drukte in natuurgebieden sinds de pandemie, wat tijdens het broedseizoen voor problemen kan zorgen. Gevraagd werd op de paden te blijven, honden aan te lijnen en geen afval achter te laten. De actie informeerde bezoekers, op een positieve wijze, over de start van het broedseizoen én over de toegangsregels in de gebieden.

Vanaf half april was het tijd voor de campagne ‘Red de Insecten’ waarbij 99.971 mensen een actiepakket met bloemzaadjes en tuintips bestelden of het digitale actiepakket downloadden en 34.510 kinderen het ‘Help de bij’ pakket aanvroegen.

OERRR riep alle kinderen op om in opstand te komen voor egels. 61.119 mensen vroegen een egelhuispakket aan en 43.218 kinderen het OERRR-egelstrijderspakket. De kinderen werden gestimuleerd om een egelsnackbar, een egelhuis of een egelsnelweg te maken (een gat in de schutting), of hun spreekbeurt over de egel te houden.

Daarnaast hebben 101.471 mensen de petitie ondertekend ‘Red de Insecten’ voor insectvriendelijker groenbeheer in hun eigen gemeente. Deze petitie ging vergezeld van een reizende insectenexpositie om burgers en gemeenten aan te sporen om meer planten, bomen en struiken te laten groeien. De expositie, bestaande uit 10 manshoge borden met insecten erop, moest insecten een ‘smoel’ geven en laten zien hoeveel emotie je in het koppie van een insect kunt vinden als je een beetje inzoomt. De insecten keken je aan en met vragen als ‘waar zijn mijn bloemen en planten gebleven?’ en ‘waarom is mijn slootkant gemaaid?’.

Deze campagnes resulteerden samen in 21.148 nieuwe lidmaatschappen en 30.892 nieuwe donateurs.