Ga direct naar inhoud

Toegankelijkheid natuur - Jaarverslag 2021

Natuurmonumenten biedt toegankelijke en aantrekkelijke gebieden voor iedereen die van natuur en cultuurhistorie wil genieten. Want wij denken dat als mensen vaker in de natuur komen, de bereidheid groeit om zich ook in te zetten voor natuurbescherming. Op Schiermonnikoog en Texel opende Natuurmonumenten nieuwe informatiecentra.

Natuur toegankelijk

Op Texel opende Natuurcentrum De Marel in natuurgebied Waalenburg. Het centrum herbergt een bezoekerscentrum, koffiepunt, Speelnatuur van OERRR en is het startpunt van veel wandel- en fietsroutes. Het is daarmee een mooie uitvalsbasis voor mensen om de Texelse natuur te ontdekken.

Op Schiermonnikoog, in het hart van het dorp Schiermonnikoog, is sinds mei 2021 Het Baken dé plek voor het boeken van natuurexcursies, het uitzoeken van activiteiten of het reserveren van accommodatie. Dit nieuwe, centrale  informatiecentrum is een samenwerking tussen de VVV Schiermonnikoog en Natuurmonumenten. Bezoekers kunnen hier terecht voor algemene informatie over Schiermonnikoog en een tentoonstelling die op interactieve wijze het Nationaal Park laat zien, de rijkdom van Werelderfgoed Waddenzee en de bijzondere plaats die Schiermonnikoog daarbij inneemt.

Op de Sint-Pietersberg kwam in 2021 een mobiel infocentrum: Bezoekerscentrum op Wielen. Hier wordt alle informatie gegeven om bezoekers van de Sint-Pietersberg een onvergetelijke belevenis te geven. Als het weer het toelaat staat dit bezoekerscentrum op zondagen bij de ingang van de groeve bij Châlet d’n Observant en op zaterdagen boven op het plateau bij het uitkijkplatform of de Kiekoet.

Op verschillende nieuwe locaties is Speelnatuur van OERRR gerealiseerd: bij De Marel, bij landgoed Haarzuilens en bij Landal GreenParks Orveltermarke. Op deze natuurlijke speelplekken kunnen kinderen heerlijk ravotten en naar hartenlust klimmen, kliederen en modderglijden.

Om de natuur voor mensen met buik- en blaasklachten toegankelijk te maken hebben de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten de handen ineengeslagen. Met het project ‘When Nature Calls’ zorgen wij er samen voor dat er natuurtoiletten worden geplaatst in onze top 50 meest drukbezochte gebieden; waaronder de Nationale

Parken. ‘When Nature Calls’ wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van 500.000 euro van de Nationale Postcode Loterij. Toiletten zijn niet alleen van belang voor de twee miljoen mensen met een spijsverteringsziekte of de anderhalf miljoen blaaspatiënten, maar voor iedereen. De openbare toiletten helpen de natuurgebieden schoon te houden én nemen een drempel weg voor mensen voor wie een openbaar toilet extra belangrijk is.