Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Kinderen

Help de vogels in de winter

Wanneer voer je vogels en wat is de beste plek voor een vogelsnack? Welke vogel lust wat en hoe maak je een feestmaal voor ze? Leer alles over het helpen van vogels in de winter. Ga zelf aan de slag met de tips voor het maken van lekkere vogelsnacks of kom langs bij één van de Vette Vogel Dagen van OERRR.

Help de vogels in de winter

Wat is de beste plek voor je vogelsnack?

Mezen hangen graag aan een vetbol, vinken en merels scharrelen liever op de grond. Je kunt dus voer op de grond gooien of op een voedertafel, maar hang ook vetbollen of andere vogelsnacks in bomen of struiken. 

Wil je bijzondere vogels zoals een specht of een boomklever naar je tuin lokken? Hang dan voedsel aan een boomstam, op een rustige beschutte plek. Ook roodborstjes zoeken het liefst een beschut plekje om te eten.

Wat wel en wat niet?

Wat geef je ze te eten? Zadenmengsels, bessen, fruit, klokhuizen, schillen, gewelde krenten en rozijnen, pelpinda’s, pindakaas, vetbollen. Let er bij vetbollen op dat je altijd het netje eromheen weghaalt, mezen kunnen hier namelijk in verstrikt raken. Zout voedsel is erg slecht voor vogels, kies dus altijd speciale vogelpindakaas en geen gewone pindakaas. Ook gewoon brood is vaak te zout voor vogels.

Wat drinkwater vinden ze ook fijn. Met een beetje suiker kun je er voor zorgen dat het water niet bevriest. En zorg er ook voor dat de vogels er niet in kunnen baden, anders bevriezen ze zelf. Geef ze nooit melk, dat is erg ongezond.

Tip! Laat bladeren op een hoop in je tuin liggen. Hier zitten insecten in waar de vogels weer van smikkelen.

Wanneer?

Je kunt vogels het hele jaar bijvoeren. In het voorjaar kunnen ze bijvoorbeeld wel wat extra energie gebruiken voor het bouwen van een nestje en het leggen van eieren. In de herfst kunnen ze jouw hulp helemaal goed gebruiken. Dan bouwen ze namelijk aan hun reserves voor de winter.

Nestkastje

Vogels zoeken het liefst een beschut plekje op in je tuin zoals struiken en boompjes maar ook een nestkastje kan een fijne plek zijn om te schuilen.

Agenda

Pindaslinger
zo 26 jan
Op pad met kinderen

OERRR Vette Vogeldag op landgoed Haarzuilens

Help vogels de winter door! Kom samen met de boswachter vette snacks maken op landgoed Haarzuilens.

Pimpelmees sneeuw
za 15 feb
Op pad met kinderen

OERRR Vette vogelsnacks én een vogelhuisje maken in Oisterwijk

Help de vogels een handje in de Winterkou. Maak de lekkerste vogelsnack en timmer een eigen vogelhuisje!

lente op het landgoed
ma 13 apr
Op pad met kinderen

Vier Pasen met de boswachter van OERRR

De eerste bloemen gaan bloeien en de groene blaadjes beginnen te ontluiken. De vogels kwetteren er de hele dag volop op los. Er is geen ontkomen aan: het is lente! Ontdek samen met de boswachters van OERRR op tweede paasdag 13 april de lente en ga mee op avontuur.

Maak je eigen vogelsnack

vogels helpen gevonden
logo