Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Kinderen

Help de vogels in de winter

Wanneer voer je vogels en wat is de beste plek voor een vogelsnack? Welke vogel lust wat en hoe maak je een feestmaal voor ze? Leer alles over het helpen van vogels in de winter. Ga zelf aan de slag met de tips voor het maken van lekkere vogelsnacks of kom langs bij één van de Vette Vogel Dagen van OERRR.

Help de vogels in de winter

Wat is de beste plek voor je vogelsnack?

Mezen hangen graag aan een vetbol, vinken en merels scharrelen liever op de grond. Je kunt dus voer op de grond gooien of op een voedertafel, maar hang ook vetbollen of andere vogelsnacks in bomen of struiken. Strooi niet te veel in een keer een haal voederresten weg voordat ze gaan rotten.

Wil je bijzondere vogels zoals een specht of een boomklever naar je tuin lokken? Hang dan voedsel aan een boomstam, op een rustige beschutte plek. Ook roodborstjes zoeken het liefst een beschut plekje om te eten.

Wat wel en wat niet?

Wat geef je ze te eten? Zadenmengsels, bessen, fruit, klokhuizen, schillen, gewelde krenten en rozijnen, pelpinda’s, pindakaas, vetbollen. Let er bij vetbollen op dat je altijd het netje eromheen weghaalt, mezen kunnen hier namelijk in verstrik raken. Zout voedsel is erg slecht voor vogels, kies dus altijd speciale vogelpindakaas en geen gewone pindakaas. Ook gewoon brood is vaak te zout voor vogels.

Een beetje drinkwater vinden ze ook fijn. Met een beetje suiker kun je er voor zorgen dat het water niet bevriest. En zorg er ook voor dat de vogels er niet in kunnen baden, anders bevriezen ze zelf. Geef ze nooit melk, dat is erg ongezond.

Tip! Laat bladeren op een hoop in je tuin liggen. Hier zitten insecten in waar de vogels weer van smikkelen.

Wanneer?

De de herfst is een goeie tijd om vogels te voeren. Ze bouwen dan aan hun reserves voor de winter. Maar ook de rest van het jaar kunnen ze wat extra energie gebruiken, voor bijvoorbeeld het bouwen van een nestje of het leggen van eieren. Het kan dus geen kwaad ze het hele jaar bij te voeren.

Nestkasje

Vogels zoeken het liefst een beschut plekje op in je tuin zoals struiken en boompjes maar ook een nestkastje kan een fijne plek zijn om te schuilen.

Zo maak je een vetbol

Vogels kunnen in de herfst en in de winter wel een vette snack gebruiken. Maak zelf snacks voor de vogels. Je hebt maar twee ingrediënten nodig: vast frituurvet en vogelzaad. Met behulp van leuke vormpjes maak je de mooiste kunstwerken.

Zo doe je dat

Agenda

Vette vogelhapjes maken
za 14 dec
Op pad met kinderen

OERRR Vette Vogel Dag Zwaakse Weel

Hou jij van natuur en hou jij van knutselen. Geef je dan snel op en kom op naar de Vette Vogel Dag in de Zwaakse Weel van Natuurmonumenten. We gaan vette vogelhapjes maken voor de vogeltjes in je tuin en je leert over vogels van de boswachter. Kom jij ook?

Help de vogels de winter door - Veluwezoom
zo 15 dec
Op pad met kinderen

OERRR Help de vogels de winter door - Veluwezoom

Kom naar Bezoekerscentrum Veluwezoom, wordt Vogelaar van OERRR en help de vogels de winter door!

OERRR Natuurdag Vette Vogels - Nieuwkoopse Plassen
za 21 dec
Op pad met kinderen

Vette Vogeldag op de Belevenisboerderij Schieveen

Help jij de vogels de winter door? Op de Belevenisboerderij maak je de lekkerste vogelsnacks!

Vette Vogel Dagen

logo