Hoe werkt een insectenhotel?

Zie je al wat 'dicht gemetselde' buisjes in je insectenhotel? Dat betekent dat je hotel wordt bewoond! Maar hoe werkt zo'n insectenhotel eigenlijk? Boswachter Floor van OERRR legt het uit.

Metselbij in bijenhotel

Wilde bijen zijn in het voorjaar druk met het leggen van eitjes. Ze kruipen in een buisje van je insectenhotel of de gangetjes die je in een boomstam of baksteen hebt gemaakt. Hier leggen ze hun eitjes in. Ze leggen meerdere eitjes in de buis, daarom zie je ze vaak druk heen en weer vliegen.

Bijenbroodje

Tussen elk ei leggen de bijen een 'bijenbroodje'. Dat is een soort balletje van nectar en stuifmeel. Hier eten de larven van als ze uit hun ei komen.De larven blijven nog een tijdje in het holletje en ontwikkelen zich tot pop in een cocon.

Bijenhotels

Voorbeelden van bijenhotels die je zelf kunt maken

Op zoek naar bloemen

In het voorjaar kruipen de bijtjes uit hun cocon. Ze voelen dat het warmer wordt en weten dat de bloemen gaan bloeien. Die hebben ze nodig om hun eten vandaan te halen. Eén voor één kruipen ze uit het buisje of gaatje en gaan ze op zoek naar bloemen om van de nectar te snoepen. Daarna zoeken ze een partner om mee te paren. De nieuwe eitjes leggen ze vervolgens weer in een insectenhotel (of een ander gezellig holletje). Zo begint de hele cyclus weer van voren af aan!

In het filmpje hieronder laat Floor zien hoe een bijenhotel werkt.

Zo werkt een insectenhotel

Zelf maken?

Help de bijen een handje en maak een mooi bijenhotel voor ze.

logo