Ga direct naar inhoud

Egelschuilplek maken? Zo doe je dat!

Wist je dat egels tegenwoordig moeilijk een plek kunnen vinden om te overwinteren? Onze tuinen en parken zijn veel te netjes voor ze. Help samen met OERRR de egel een handje en maak een warm egelhuis voor hem.

Egelhuis voorjaar

Egels houden van rommelige hoekjes. Ze gebruiken deze plekken om te slapen, te overwinteren en soms zelfs om egelbaby’s te krijgen. Egels verschuilen zich graag tussen en onder struiken. Een rustig hoekje met veel begroeiing en planten is daarom ideaal voor egels. Je kunt egels heel goed helpen door een natuurlijke schuilplek voor ze aan te leggen. Hieronder vind je een werkbeschrijving en bouwtekening van een egelhuisje dat je zelf kunt timmeren. 

Egelschuilplek maken

Dit heb je nodig:

 • De bouwtekening van het egelhuis (pdf)
 • Houten kistje
 • Zaag
 • Potlood
 • Vuilniszak of stuk plastic
 • Boomschors, takken en bladeren

Maak een schuilplek voor de egel

Zo maak je de egelschuilplek:

 1. Neem een houten kistje en plaats deze op z’n kop op een beschutte plek in de tuin. Zet het kistje bijvoorbeeld in een hoek van de tuin tegen een muur of onder een struik. Heb je een composthoop? Plaats hem dan in de buurt van deze hoop. Met alle beestjes die daar leven zijn compost- hopen een soort egelsnackbar.
 2. Zaag een opening in het kistje ter grootte van je vuist.
 3. Bedek het kistje met een stuk plastic of vuilniszak, zodat hij waterdicht wordt.
 4. Leg één of twee stoeptegels (of dakpannen) op het kistje.
 5. Bedek het kistje met bladeren, takken en boomschors. Je kunt de egels al een handje helpen door ook wat blaadjes en takjes in het huisje te stoppen.
Egel in de herfst

Egelhuis

Waar zet je het egelhuis neer?

Zorg dat de opening niet naar het noorden of noordoosten is gericht. Zet het egelhuisje op een beschutte plek. Egels gaan graag ongezien hun huisje in en uit.

Hoe weet je of er een egel in je huisje zit?

En, zit er al een egel in je huisje? Let op pootafdrukken, drolletjes of verschoven bladeren. Til het egelhuisje niet op, dan schrikt de egel en komt waarschijnlijk niet meer terug.

Egelschuilplek

Zo wordt ie!

Misschien vind je dit ook leuk