Ga direct naar inhoud

Vogelbadje maken met tips van OERRR

Vogels gaan graag in bad. Het is leuk om te zien hoe ze spatten, spetteren en poetsen. Een vogelbadje maken kan eenvoudig met een paar bakstenen, een deksel en wat kiezelstenen. Kijk hieronder hoe!

Vogelbadje maken

Het klinkt misschien gek maar ze gaan in het water, juist om hun veren waterafstotend te maken. Om dat te doen maken ze zichzelf eerst nat. Daarna verspreiden ze een soort vettige smeerseltje over hun veren. Dit vet maken ze zelf aan in een klier. Het vettige laagje zorgt ervoor dat hun veren waterafstotend worden. Wil jij zelf zien hoe vogels zich wassen en poetsen? Maak dan een vogelbadje in de tuin.

Dit heb je nodig om een vogelbadje te maken:

  • Een paar bakstenen of tegels
  • Een deksel (van een grote pan of ouderwetse prullenbak)
  • Wat kiezelstenen

Een vogelbadje maken doe je zo:

Zoek een beschut hoekje in je tuin. Leg de stenen dicht bij elkaar. Keer de deksel om (met de holle kant naar boven) en klem hem vast tussen de stenen. Het vogelbadje moet niet te diep zijn. De vogels moeten snel weg kunnen vliegen als ze dat willen. Leg als het nodig is kleine stenen en kiezels op de bodem. Vul de bak met een laagje water. Niet te veel, het water moet ondiep zijn. En nu maar afwachten... Je zult zien, straks staan de vogels in de rij voor jouw vogelbadje!

Ververs het water regelmatig. En let op: als het gaat vriezen mogen ze niet meer in bad!

Misschien vind je dit ook leuk: