Ga direct naar inhoud

Zelf vetbollen maken

Help de vogels en maak een lekkere vetbol voor ze. Zelf vetbollen maken doe je met vast frituurvet, vogelzaad en leuke vormpjes. Zo maak je de mooiste en lekkerste vogelsnacks!

Zelf vetbollen maken

Je kunt vetbollen natuurlijk in de winkel kopen, maar je kunt ook heel makkelijk en snel zelf vetbollen maken! Met wat vormpjes, lege melkpakken, wc-rolletjes of eierdozen maak je de vrolijkste figuren. Eigenlijk te mooi om op te eten, maar ja, leg dat die vogels maar eens uit ;)

Nodig voor het maken van vetbollen

  • Vast frituurvet (of kokosvet).
  • Vogelzaad.
  • Vormpjes: je kunt koekvormpjes gebruiken maar ook kopjes, lege melkpakken, eierdozen of zelfs uitgeperste sinaasappelhelften.
  • Stukjes touw.
  • Een pan.

Zelf vetbollen maken doe je zo

  1. Smelt het frituurvet voorzichtig in een pan. Wacht tot alles gesmolten is en haal de pan van het vuur.
  2. Voeg nu voorzichtig vogelzaad toe. De mengverhouding is 1:1. Je hebt dus net zoveel frituurvet nodig als vogelzaad voor je vetbollen.
  3. Heb je het goed gemengd? Vul dan je vormpjes met het mengsel. Het mengsel wordt het snelst weer hard in een koude omgeving.
  4. Heb je je vetbollen in een melkpak, kopje, sinaasappelschil of eierdoos gemaakt? Dan kun je deze zo buiten hangen.
  5. Voor de koekvormpjes: leg de vormpjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Daar krijg je de vormpjes straks makkelijk weer af. Giet je mengsel nu voorzichtig in de vormpjes en leg er steeds een touwtje in zodat je jouw vetbollen straks makkelijk op kunt hangen. Het koekvormpje kun je makkelijk verwijderen door 'm héél even onder de warme kraan te houden. 

Misschien vind je dit ook leuk