Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Maak je tuin bij-vriendelijk

Het gaat slecht met bijen en andere insecten. Wil jij ze een handje helpen? Zorg dan dat jullie tuin een fijne plek wordt voor insecten.

Meisje en bloem

Weg met die nette tuin

Bijen en insecten voelen zich het meest thuis in een verwilderde tuin. Vraag dus je ouders of ze wat minder willen grasmaaien, schoffelen en snoeien. Of vraag of je zelf een stukje mag laten verwilderen. Misschien mag je ergens wat tegels weghalen zodat jij een mooi plekje kan creëren. Leg hier wat oud hout en snoeiafval van je ouders neer. Insecten kunnen hier bijvoorbeeld een nestje bouwen. 

Insecten vinden hoog gras ook een fijne plek om te zitten. En wanneer je gras niet maait, krijgen allerlei wilde bloemen de kans om groeien. Deze wilde bloemen zorgen weer voor voedsel voor de insecten. 

Bloemen en planten

Hebben jullie geen tuin maar wel een balkon? Zet dan wat planten neer waar insecten van houden. Bijen houden bijvoorbeeld van krokussen en lavendel maar ook van kruiden als rozemarijn, salie, tijm, dille en bieslook. Hang er gelijk een mooi zelfgemaakt bijenhotel bij waar de bij een nestje kan maken. 

logo