Op zoek naar bloemen in de nacht

Ook in het donker kun je bloemen ontdekken. Sommige bloeien alleen in de nacht. En die ruik je ook alleen maar ‘s nachts. Zoek ze in het donker en ruik er eens flink aan. En zie je ook nachtinsecten in de bloem?

Op bloemenjacht in de nacht

De meeste bloemen houden van zonlicht, maar sommige soorten gaan pas open als het donker wordt. Zoek maar eens in het donker een teunisbloem op. ’s Avonds openen hun gele bloemen zich in een paar minuten, mooi om te zien!  De rest van de nacht bloeien ze uitbundig. Hun geur is dan extra sterk. En grote kans dat je ook nachtvlinders ziet of andere nachtinsecten die op de nachtbloeiers afkomen.

Teunisbloem

Teunisbloem

Of zoek de winde. De bloemen van deze mooie klimplant bloeien maar één nacht. Vroeg in de ochtend, als je net wakker bent, zie je hommels erin kruipen. Ze laten een spoor van witte stuifmeelkorrels achter op de blauwe blaadjes.

Winde

Winde

Wil je zelf ook planten in je tuin speciaal voor nachtinsecten? Vraag je ouders eens om  hertshooi, nachtschone, kamperfoelie, siertabak en sommige hostasoorten in de tuin of op het balkon te zetten. Misschien kun je de dan zelfs eens in je eigen tuin op nachtbloemensafari.  

logo