Zo maak je zelf vetbollen

Vogels kunnen in de herfst en in de winter wel een vette snack gebruiken. Maak zelf snacks voor de vogels. Je hebt maar twee ingrediënten nodig: vast frituurvet en vogelzaad. Met behulp van leuke vormpjes maak je de mooiste kunstwerken.

Vrolijk vogelzaad

Je kunt vetbollen natuurlijk in de winkel kopen, maar je kunt ze ook heel makkelijk en snel zelf maken! Met wat vormpjes, lege melkpakken, wc-rolletjes of eierdozen maak je zelf de vrolijkste figuren. Eigenlijk te mooi om op te eten, maar ja, leg dat die vogels maar eens uit ;)

Nodig

  • Vast frituurvet (of kokosvet).
  • Vogelzaad.
  • Vormpjes: je kunt koekvormpjes gebruiken maar ook kopjes, lege melkpakken, eierdozen of zelfs uitgeperste sinaasappelhelften.
  • Stukjes touw.
  • Een pan.

Zo maak je vetbollen

Smelt het frituurvet voorzichtig in een pan. Wacht tot alles gesmolten is en haal de pan van het vuur. Voeg nu voorzichtig vogelzaad toe. De mengverhouding is 1:1. Je hebt dus net zoveel frituurvet nodig als vogelzaad. Heb je het goed gemengd? Vul dan je vormpjes met het mengsel. Het mengsel wordt het snelst weer hard in een koude omgeving.

Heb je je vetbol in een melkpak, kopje, sinaasappelschil of eierdoos gemaakt? Dan kun je deze zo buiten hangen.

Tip voor de koekvormpjes: leg de vormpjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Daar krijg je de vormpjes straks makkelijk weer af. Giet je mengsel nu voorzichtig in de vormpjes en leg er steeds een touwtje in zodat je jouw creaties straks makkelijk op kunt hangen. Het koekvormpje kun je makkelijk verwijderen door 'm héél even onder de warme kraan te houden. 

Misschien vind je dit ook leuk

logo