Natuurinclusieve landbouw is voedsel produceren met oog en hart voor natuur en landschap.
Natuurinclusieve landbouw is voedsel produceren met oog en hart voor natuur en landschap. Deze vorm maakt optimaal gebruik van de natuur. Daarnaast draagt natuurinclusieve landbouw actief bij aan de kwaliteit van de natuurlijke omgeving. Natuurinclusieve landbouw produceert voedsel binnen de grenzen van natuur, milieu en leefomgeving, en heeft een positief effect op de biodiversiteit.
Wat is natuurinclusieve landbouw?
We onderscheiden 5 aspecten waar een boer aan kan werken:
1) Duurzaam gebruik van natuurlijke voedingsstoffen (minder krachtvoer en kunstmest)
2) Geen of zeer beperkt gebruik van bestrijdingsmiddelen en medicijnen
3) Een gezond bodemleven
4) Biodiversiteit op het bedrijf
5) Oog voor het landschap dat past bij de streek
Kruidenrijke slootkanten, bloemrijkere grasvelden, natuurrijke akkerranden of landschapselementen als houtwallen, hagen, bomen en poelen versterken de natuur en het karakteristieke streeklandschap. Zo kan de boer het platteland herstellen tot een landschap vol bloemen, wilde bijen en vogels.
Overschakelen naar natuurinclusieve landbouw is niet eenvoudig. Veel boeren staan er open voor, maar eerlijk is eerlijk: het is niet altijd makkelijk. Boeren hebben vaak grote investeringen gedaan die zij moeten terugverdienen en zitten vast aan contracten. Daar hebben we begrip voor. Een financieel gezond boerenbedrijf is noodzakelijk. Alleen samen veranderen we het landbouwsysteem en maken we het verschil voor de biodiversiteit.