Verschijnt 4x per jaar

Puur Natuur

Zomertips voor de tuin - Puur Natuur

Voor de tuinman van Weleda, Jan Graafland, staat de zomer in het teken van het oogsten van medicinale en verzorgende planten. Maar ook is de zomer de tijd om de vruchten te plukken van de investeringen die je eerder in de tuin hebt gedaan. Genieten dus! Zes zomerse tuintips van Jan. 

Maak planten niet lui

Door elke dag de sproeier aan te zetten in een droge periode, maak je planten lui. Planten zoeken via hun wortels naar water. Als de grond uitdroogt, is de noodzaak om diep te wortelen groter. Door weinig water te geven, stimuleer je dus het wortelen van de plant. Als je water geeft, geef dan één keer heel veel en daarna twee of drie weken niet. Net alsof er een fikse regenbui voorbijkomt. Hetzelfde geldt voor paaltjes bij pas geplante bomen, dat maakt de wortels lui. Door het zwiepen van de stam worden ze juist sterk!

Geef insecten drinken en onderdak

Een drinkplaats is niet alleen belangrijk voor vogels, maar ook voor insecten. Bijen drinken ook water. Help insecten aan onderdak met een insectenhotel, een stapel hout of een hoop zand in de tuin. Zandbijen leggen eitjes in kleine gangen die ze in het zand maken.

Versterk uitersten

Probeer droge stukken niet krampachtig nat te houden, maar vergroot de verschillende kwaliteiten in je tuin. Stort op het droge gedeelte een paar kruiwagens zand uit en leg er steenpartijen neer. Laat in natte gebieden juist de afvoer van het regenwater uitkomen en verzamel er opgestapelde houtstammen. Hierop kunnen zich prachtige schimmels vestigen die een onderdeel zijn van de natuurlijke levenscyclus in je tuin.

Zorg voor een spreiding van vruchten en bessen in het seizoen

Een spreiding van bloei van verschillende planten, struiken en bomen in de tuin, daar heb je niet alleen zelf profijt van, maar de vogels hebben dat ook. Zorg voor zoveel mogelijk bloei het hele jaar door, dan heb je op elk moment zaden en vruchten voor vogels. Eerst eten ze van het krentenboompje, later van de blauwe bessen en vervolgens van de sleedoorn.

Trek lering

De zomer is een belangrijk moment om lering te trekken. Nu zie je pas wat je eerder gezaaid hebt en of de inrichting goed werkt. Neem nauwkeurig waar. Welke planten doen het goed of juist niet op de plek waar ze staan? Misschien is het nodig om ze in de herfst te verplaatsen.

Geniet!

De zomer is de tijd om te genieten van de tuin nu hij op z’n mooist is. Het is tijd om het resultaat te oogsten van het werk dat je in de herfst en het voorjaar hebt gedaan. Geniet vanuit je tuinstoel van de bloeiende bloemen, de hommels en de bijen, die de bestuiving verzorgen.

word nu lid