Ga direct naar inhoud

Koetshuis Vennebroek

De Groninger koopman Camphuis drukt begin 20e eeuw zijn stempel op het eeuwenoude landgoed Vennebroek. Het witgepleisterde koetshuis is gebouwd in art-nouveaustijl en opvallend decoratief. Op het dak staat een karakteristiek klokkentorentje, binnen is een lambrisering van geglazuurde tegels.

Koetshuis Vennebroek

Indrukwekkende entree

Het landgoed stamt uit de 17e eeuw, maar uit alle perioden daarna zijn er sporen te vinden. Grote invloed op het huidige uiterlijk heeft Pieter Arnold Camphuis. Hij koopt Vennebroek in 1912 en begint aan de restauratie van het 19e-eeuwse landhuis. En Camphuis bouwt meer. In 1913 laat hij de 'Pottenpoort' bouwen. Deze bestaat uit twee baksteen kolommen, gedecoreerd met zandsteen lijsten en vazen in neobarokke stijl. De hoge poort biedt een indrukwekkende entree voor zijn pas verworven buiten.

Leeuwen met wapenschild

Ook de zijentree krijgt in 1915 een neobarokke poort, de Leeuwenpoort. Op de kolommen staan leeuwen met wapenschilden van de familie. In 1915 zijn ook een schuur en een koetshuis gereed. Het witgepleisterde koetshuis is gebouwd in art-nouveaustijl en opvallend decoratief. Op het dak staat een karakteristiek klokkentorentje, binnen is een lambrisering van geglazuurde tegels. In het koetshuis is nu een informatieruimte van Natuurmonumenten.

Leuke weetjes

Potjes

Vanwege de vazen of potten op de poort wordt de poort 'Pottenpoort' genoemd. Op de potten staan afbeeldingen van spelende kinderen. Het Groningse woord 'potje' betekent ook 'kindje'. Het verhaal gaat dat in Paterswolde de baby’s uit die potten werden gehaald.

Drassig

Zowel venne als broek betekent laaggelegen, dras, moerassig land. Huis Vennebroek lag dan ook aan de rand van een veenmoeras.

  • Bouwjaar: Pottenpoort: 1913, koetshuis: 1915
  • Architect: Onbekend
  • Status: Rijksmonument
Koetshuis Vennebroek
placeholder

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid