Monument

Watermolen Hackfort

Vlakbij kasteel Hackfort ligt een watermolen uit ongeveer 1700. De molen is voorzien van een waterrad met schoepen en wordt aangedreven door water uit de Hackfortse Beek. Dit waterrad zorgt voor de aandrijving van molenstenen waarmee graan gemalen wordt.

Horizontal tabs

Monument

Vlakbij kasteel Hackfort ligt een watermolen, omstreeks 1700 gebouwd. Deze watermolen kent een roerig verleden met veel twisten over molen- en stuwrechten. Door de vele ruzies en de kwetsbaarheid van het waterrad staat de molen ook regelmatig stil. De molen is voorzien van een waterrad met schoepen en wordt aangedreven door water uit de Hackfortse Beek. Dit waterrad zorgt voor de aandrijving van molenstenen waarmee graan gemalen wordt.

Watermolen van HackfortFotograaf: Laurence DelderfieldBron: Natuurmonumenten

Het molengebouw is een bijna vierkant bakstenen gebouw met enkele kleine gevelopeningen voor wat daglicht. Het molengebouw telt twee bouwlagen en een hoog opgaand, met Hollandse pannen gedekt schilddak. Boven de deur zit een grote opening en in de kap een luik met een hijsbalk voor graanzakken. Sinds de restauratie van 1997 is de molen wekelijks in gebruik. Vrijwillige molenaars zagen hout en malen graan voor veevoer op waterkracht. Ook levert het waterrad stroom aan het elektriciteitsnet.

Vaste bewoners

Het molengebouw heeft nooit een woonfunctie gehad. Wel is er een schouw in gebouwd om de molenaar op z’n lange werkdagen enig comfort te bieden. Vaste bewoners van de molen zijn de vleermuizen in de kap.

Andere monumenten in de buurt

word nu lid