Ga direct naar inhoud

Watermolen Hackfort

Op het voorplein wordt je aandacht ongetwijfeld getrokken door de watermolen. Dit gebouw dateert ongeveer uit 1700; met recht een oudje dus. De molen is voorzien van een waterrad met schoepen en wordt aangedreven door water uit de Baakse Beek. Als de waterstand het toelaat, malen vrijwillige molenaars graan met de ambachtelijke molen en stellen ze deze open voor publiek.

Watermolen Hackfort

Wie het water beheerste had macht

De geschiedenis van deze molen voert ver terug, net als die van de adellijke familie die generaties lang eigenaar was. De oudste vermelding is uit 1424; het huidige gebouw dateert uit ongeveer 1700.

Conflicten over het stuwpeil waren hier vanouds aanwezig; in 1871-'73 werd dit tot de Hoge Raad uitgevochten. In dit geval verloor de baron. In 1899 kwam de al in verval geraakte molen buiten gebruik, maar in 1905 werd er weer gemalen. Voortdurende problemen rond de watervoorziening maakten de stenen windmolen van Vorden, ook eigendom van de familie Van Westerholt van Hackfort, steeds belangrijker.

Waar alles draait, maar de tijd lijkt stil te staan…

Het rad mag weer draaien

Toen Natuurmonumenten Hackfort bij legaat in handen kreeg, verkeerde de watermolen in slechte staat. In 1952 was deze al stilgezet vanwege de toestand van molengebouw en rad. Sinds de restauratie van 1997 kan de molen bij goede waterstand weer draaien. Vrijwillige molenaars zagen hout en malen graan voor veevoer op waterkracht.

Functioneel gebouw

Het molengebouw is een bijna vierkant bakstenen gebouw met enkele kleine gevelopeningen voor wat daglicht. Het molengebouw telt twee bouwlagen en een hoog opgaand, met Hollandse pannen gedekt schilddak. Boven de deur zit een grote opening en in de kap een luik met een hijsbalk voor graanzakken. 

Vaste bewoners

Het molengebouw heeft nooit een woonfunctie gehad. Wel is er een schouw in gebouwd om de molenaar op z’n lange werkdagen enig comfort te bieden en beschikt de molen over een aanrecht zodat de molenaars in hun koffie kunnen voorzien. Vaste bewoners van de molen zijn de vleermuizen in de kap.

  • Bouwjaar: Rond 1700
  • Architect: Onbekend
  • Status: Rijksmonument
Watermolen

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid