natuurgebied

Dal van de Kleine Beerze

Over Dal van de Kleine Beerze

In het Dal van de Kleine Beerze, tussen Vessem en Hoogeloon, kun je heerlijk wandelen. Je beleeft er het beeklandschap, zoals dat er vroeger voor 1850 ongeveer heeft uitgezien. Vooral in het voorjaar is het genieten van de bloemenrijkdom. Ook de rijke cultuurgeschiedenis en archeologische vondsten in het gebied spreken tot de verbeelding.

Kronkelende beek

Je wandelt langs de meanderende beek de Kleine Beerze, die hier over een lengte van 5 km weer ruimte heeft om te kronkelen. Het is moeilijk voor te stellen dat tot 2009 maïsvelden het landschap in het beekdal bepaalden. Nu zorgt een kleine kudde Schotse hooglanders dat de wilgen en andere begroeiing in toom worden gehouden. Het kabbelende beekwater is tegenwoordig zo schoon, dat de zeldzame drijvende waterweegbree weer terug is.

Wandelen langs de kronkelende beek

Voor de wandelaar loopt er een mooi wandelpad langs de beek, met een bruggetje, bankjes en informatie langs het pad. In bepaalde perioden kan het er vrij drassig zijn. Waterdichte schoenen zijn dan aanbevolen. Er is geen sprake van een rondwandeling; je zult dus op en neer moeten wandelen. Start j ewandelroute vanaf het begin van de Hoogeloonse weg in Vessem en loop naar de Hoogcasterenseweg in Hoogeloon.

Beekherstel

Nu de Kleine beerze weer mag kronkelen is er meer ruimte ontstaan om water langer vast te houden en te bergen. Er is veel meer afwisseling in de beekoevers en het water is tegenwoordig veel schoner en helderder. Met een beetje geluk zie je ijsvogeltjes in de buurt van de steile oevers het water in duiken, om weer met een spartelend visje boven te komen. Sinds de stuwen uit de beek zijn verwijderd, gaat het goed met de vispopulaties. Die kunnen nu weer zonder barrières naar hun paaiplaatsen komen.

 

Romeinen

In 1980 zijn in het gebied de restanten van een luxe Romeinse villa gevonden. Deze was uitgerust met 4 hoektorens, warm stromend water en vloerverwarming. De welgestelde eigenaar is later begraven in een tumulus, oftewel grafheuvel.

Bronzen bijlen

Tijdens de graafwerkzaamheden aan de beek zijn ook tien bronzen bijlen gevonden uit de Midden-Bronstijd (+ 1500 voor Chr.) Een zeldzame vondst, waarvan deskundigen menen dat ze nooit gebruikt zijn. Ze zouden er bewust zijn neergelegd als een soort geschenk aan een overledene, om mee te nemen naar het hiernamaals. Een kunstwerk langs het wandelpad markeert de vindplaats van de bijlen. Ook de restanten van een Romeinse brug zijn in het gebied opgegraven.

Kaboutermythe

Volgens een mythe uit de streek zouden ook kabouterkoning Kyrië en zijn onderdanen in de grafheuvel wonen. Deze Kempische aardmannetjes waren volgens overlevering ongeveer anderhalve voet hoog zijn. ’s Nachts hielpen zij de boeren uit de omgeving. Kyrië werd uiteindelijk door een kogel van een jager getroffen en overleed. Sinds dit voorval zijn alle aardmannetjes uit de streek vertrokken. Toch zijn ze niet vergeten. Het kaboutergeloof maakt een ware revival door met de bouw van een nieuwe kabouterberg / grafheuvel.

Kabouterberg

Met de komst van de kabouterberg 2.0 wordt de cultuurgeschiedenis van het gebied nieuw leven ingeblazen en is zeker een bezoek waard. In de winter is het een perfecte vleermuisgrot, vanwege de constante temperatuur en de juiste luchtvochtigheid. Hier kunnen de vleermuizen veilig in winterslaap gaan.

 

word nu lid