Terug

Wandelroute Deelerwoud, Veluwe

Waar: Deelerwoud

Wandelroute Deelerwoud, Veluwe
3 uur 0
9 km

Over de route

Het Deelerwoud is een oase van rust gelegen tussen twee heel bekende buren: de Nationale Parken Hoge Veluwe en Veluwezoom. De wandeling voert je door bos, heidevelden en een prachtig coulissenlandschap.

Vanaf het parkeerterrein Deelerwoud langs de N804 (Delenseweg) loop je naar het grote informatiepaneel voor het beginpunt van de wandelroute over de Veluwe. Vanaf hier volg je de groene-paaltjesroute

Bronstperiode

Let op: in de periode van de hertenbronst, tussen 15 september en 15 oktober, zijn de routes in het Deelerwoud voor een deel niet toegankelijk tussen 16.00 's middags en 10.00 uur 's ochtends. Dit wordt in het gebied aangegeven met borden. Op sommige plekken zijn bij de afgesloten gedeeltes bankjes geplaatst waar je tot zonsondergang kunt genieten van de hertenbronst.

Waar kun je starten

Edelherten in het Deelerwoud
Startpunt

Parkeerplaats Deelen

Wat kom je onderweg tegen?

Schotse hooglanders
Schotse hooglander op de Kleine Heide

1. Schotse hooglanders

Een eeuw geleden liepen enorme schaapskuddes rond over de uitgestrekte heidevelden van het Deelerwoud. Nu houden Schotse hooglanders de heide open. Dit sterke koeienras kan zowel in de zomer als in de winter buiten blijven. Kijk op de Grote Heide ook goed naar de bomen, hier is precies te zien tot hoe hoog de runderen kunnen komen met hun bek!

In augustus bloeit hier de heide. Een prachtig gezicht. Op zonnige dagen kun je de nectar ruiken.

Zweefvliegveld Terlet

2. Zweefvliegveld Terlet

Achter dit raster zie je zweefvliegveld Terlet liggen. Daar komen graag herten om van het malse gras te eten. Vrijwilligers hebben het raster zo aangepast dat herten ongehinderd heen en weer kunnen.

Neem even een pauze om van het uitzicht te genieten
Kleine Heide

3. Schitterend uitzicht

Als de je de hele route te lang vindt, kun je hem hier inkorten door linksaf te gaan in plaats van rechtdoor.

Mooi moment ook om even op een bankje te gaan zitten, want je hebt hier een schitterend uitzicht. Over de Kleine Heide, die helemaal niet zo klein blijkt te zijn!

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.