Wandelen

Wandelroute Deelerwoud, Veluwe

Wandelen

Wandelroute Deelerwoud, Veluwe

Het Deelerwoud is een oase van rust gelegen tussen twee heel bekende buren: de Nationale Parken Hoge Veluwe en Veluwezoom. De wandeling voert je door bos, heidevelden en een prachtig coulisselandschap.

Vanaf het parkeerterrein Deelerwoud langs de N804 (Delenseweg) loop je naar het grote informatiepaneel voor het beginpunt van de wandelroute over de Veluwe. Vanaf hier volg je de groene-paaltjesroute. Je kunt de route ook lopen met je smartphone. Download daarvoor de gratis Natuurroutes app van Natuurmonumenten.

Bronstperiode

Let op: in de periode van de hertenbronst, tussen 15 september en 15 oktober, zijn de routes in het Deelerwoud voor een deel niet toegankelijk tussen 16.00 's middags en 10.00 uur 's ochtends. Dit wordt in het gebied aangegeven met borden. Op sommige plekken zijn bij de afgesloten gedeeltes bankjes geplaatst waar je tot zonsondergang kunt genieten van de hertenbronst.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Deelen
  • Als je vanuit het noorden komt neem je vanaf de A50 de afslag Schaarsbergen. Als je vanuit het westen of zuiden komt neem je vanaf de A12 of A50 afslag Arnhem Noord en daarna links de Apeldoornseweg op. Volg afslag Deelen/Schaarsbergen N311 (Koningsweg). Daarna rechtsaf afslag Deelen/Hoenderloo, je komt op de N804 (Hoenderlose weg). Ter hoogte van vliegveld Deelen t.o. museum Vliegveld Deelen de ingang van het Deelerwoud. De parkeerplaats is langs de N804 met borden aangegeven.

De route

 Startpunt

1Schotse hooglanders

Een eeuw geleden liepen enorme schaapskuddes rond over de uitgestrekte heidevelden van het Deelerwoud. Nu houden Schotse hooglanders de heide open. Dit sterke koeienras kan zowel in de zomer als in de winter buiten blijven. Kijk op de Grote Heide ook goed naar de bomen, hier is precies te zien tot hoe hoog de runderen kunnen komen met hun bek!

In augustus bloeit hier de heide. Een prachtig gezicht. Op zonnige dagen kun je de nectar ruiken.

Schotse hooglanders
Schotse hooglanders
Schotse hooglander op de Kleine Heide
Schotse hooglanders

2Zweefvliegveld Terlet

Achter dit raster zie je zweefvliegveld Terlet liggen. Daar komen graag herten om van het malse gras te eten. Vrijwilligers hebben het raster zo aangepast dat herten ongehinderd heen en weer kunnen.

Zweefvliegveld Terlet
Zweefvliegveld Terlet

3Schitterend uitzicht

Als de je de hele route te lang vindt, kun je hem hier inkorten door linksaf te gaan in plaats van rechtdoor.

Mooi moment ook om even op een bankje te gaan zitten, want je hebt hier een schitterend uitzicht. Over de Kleine Heide, die helemaal niet zo klein blijkt te zijn!

Neem even een pauze om van het uitzicht te genieten
Schitterend uitzicht
Kleine Heide
Schitterend uitzicht

4Hollandse gieren en andere vogels

In het Deelerwoud broeden karakteristieke vogels als roodborsttapuit en veldleeuwerik, maar je kunt er ook roofvogels tegenkomen als de boomvalk, buizerd of wespendief. De raaf is inmiddels weer terug als broedvogel. Deze grote zwarte kraaiachtigen herken je het gemakkelijkst aan het lage kró-kró-geluid. Raven zijn echte aaseters: ze worden ook wel de gieren van de ‘Hollandse savannes’ genoemd.

Goede kans dat je een raaf hoort of ziet
Hollandse gieren en andere vogels
Een valk in actie
Hollandse gieren en andere vogels

5Bonsaiboompjes

De kleine boompjes rechts van het pad lijken wel bonsai-boompjes. Er is geen mens aan te pas gekomen; de boompjes zijn zo keurig 'geschoren' door herten.

Herten houden de boompjes kort en compact
Bonsaiboompjes

6Herten zien

Als je ergens langs deze route herten kan zien, dan is het hier wel. Want rechts van de route ligt het rustgebied. Het doorkijkje biedt mooi zicht op een plek waar herten graag komen grazen. Wie stil is, maakt een goede kans om damherten of edelherten te zien, gewoon vanaf de route!

Damherten in het Deelerwoud
Herten zien
Damherten aan de bosrand
Herten zien

7Eindpunt

Je bent bijna bij het eindpunt van de route. We hopen dat je fijn gewandeld hebt. Kijk voor meer mooie routes elders op deze site of download gratis onze route app.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.