Word lid
Wandelen

Wandelroute Deelerwoud, Veluwe

Wandelroute Deelerwoud, Veluwe

9 km

Waar

Deelerwoud

Wandelen

Wandelroute Deelerwoud, Veluwe

Het Deelerwoud is een oase van rust gelegen tussen twee heel bekende buren: de Nationale Parken Hoge Veluwe en Veluwezoom. De wandeling voert je door bos, heidevelden en een prachtig coulisselandschap.

Vanaf het parkeerterrein Deelerwoud langs de N804 (Delenseweg) loop je naar het grote informatiepaneel voor het beginpunt van de wandelroute over de Veluwe. Vanaf hier volg je de groene-paaltjesroute. Je kunt de route ook lopen met je smartphone. Download daarvoor de gratis Natuurroutes app van Natuurmonumenten.

Bronstperiode

Let op: in de periode van de hertenbronst, tussen 15 september en 15 oktober, zijn de routes in het Deelerwoud voor een deel niet toegankelijk tussen 16.00 's middags en 10.00 uur 's ochtends. Dit wordt in het gebied aangegeven met borden. Op sommige plekken zijn bij de afgesloten gedeeltes bankjes geplaatst waar je tot zonsondergang kunt genieten van de hertenbronst.

Stuwwallen

Langs de wandelroute zie je stuwwallen die zo’n 160.000 jaar geleden tijdens een ijstijd zijn gevormd. Toen schoof een enorme ijstong als een bulldozer zand en gesteente voor zich uit. Het smeltwater dat later van de stuwwal afstroomde, schuurde hierin dalen uit.

Eeuwenoude handelsroute

De Hartenhulberg is met 90 meter het hoogste punt van het Deelerwoud. Wanneer je de berg nadert loop je over een oude ‘hessenweg’. Over deze route trokken ooit voerlui met hun hessenwagens - grote, door wel 6 of 7 paarden voortgetrokken karren - van en naar Duitsland. Het buurtschap Deelen was toen een druk knooppunt van wegen. Langs de wegen werden bomen geplant om voor beschutting en verkoeling te zorgen.

Gered

De onbekendheid bij het grote publiek is het gebied in het verleden bijna fataal geworden. In 1966 wilde de toenmalige eigenaar 1000 hectare van het Deelerwoud verkopen. De vraagprijs van 8 miljoen gulden was niet op te brengen. Vlak daarna gingen ook nog eens 200 hectare van de Deelerheide in verschillende kavels in de verkoop. Het hele gebied werd bedreigd door versnippering en bouwactiviteiten. Geschrokken kwamen rijk en provincie over de brug met subsidies. Door de actie ‘Behoud het Deelerwoud’ wist Natuurmonumenten de rest van het benodigde aankoopbedrag voor het 200 hectare grote ongerepte natuurgebied bijeen te krijgen: een aankoop op een schaal die tegenwoordig ondenkbaar is. Vanaf 1988 is het gebied verbonden met de Veluwezoom via een wildwissel (ecoduct) over de A50.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Parkeerplaats Deelen: Toon op kaart

Aanrijdroute auto

Als je vanuit het noorden komt neem je vanaf de A50 de afslag Schaarsbergen. Als je vanuit het westen of zuiden komt neem je vanaf de A12 of A50 afslag Arnhem Noord en daarna links de Apeldoornseweg op. Volg afslag Deelen/Schaarsbergen N311 (Koningsweg). Daarna rechtsaf afslag Deelen/Hoenderloo, je komt op de N804 (Hoenderlose weg). Ter hoogte van vliegveld Deelen t.o. museum Vliegveld Deelen de ingang van het Deelerwoud. De parkeerplaats is langs de N804 met borden aangegeven.

Aanrijdroute openbaar vervoer

Je kunt met de bus vanaf NS-station Arnhem of Apeldoorn het Deelerwoud bereiken. Stap uit bij halte Groenendaal.

De route

 Startpunt

9 km

Wandelroute Deelerwoud, Veluwe