natuurgebied

Eerde

Over landgoed Eerde

Eerde is een levend landgoed in het hart van Overijssel bij Ommen, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Kom genieten van het statige kasteel Eerde, de mooie natuur in het parkbos en de karakteristieke boerenerven van het Eerder Achterbroek.

Ontdek landgoed Eerde

Bron: NatuurmonumentenOp Eerde kun je volop genieten van natuur en cultuur. Wandel de route rondom het kasteel en bewonder de prachtig begroeide grachtmuren. Of dwaal door het unieke lanenstelsel van het parkbos en luister naar vogelconcerten. En geniet tijdens een mooie fietstocht van zomerse bloemenpracht op de hooilanden en akkers van het Eerder Achterbroek. 

Bezoek kasteel Eerde

Wil je een kijkje nemen in het kasteel en alles te weten komen over de geheimen van Eerde?

Ga dan mee op excursie met onze boswachters: bekijk het activiteitenoverzicht

 

Rijke geschiedenis vol markante bewoners

Fotograaf: Joop van ReekenBron: NatuurmonumentenKasteel Eerde heeft enkele markante bewoners gehad. Roofridder Evert van Essen werd in de 14e eeuw in de wijde omtrek gevreesd en zijn burcht werd tijdens een strafexpeditie in brand gestoken. Het huidige kasteel is drie eeuwen later gebouwd door de familie van Pallandt. De laatste baron maakte Eerde het middelpunt van de padvinderij-beweging en de oosterse wijsgeer Krishnamurti onderwees hier theosofie. Later vestigden de Quakers een internationale school op Eerde, die nog altijd onderdeel uitmaakt van het landgoed.

Fotograaf: Andries de la Lande CremerBron: Natuurmonumenten

Historisch landschap van Eerder Achterbroek

Als je ronddwaalt tussen de boerderijen en landerijen van het Eerder Achterbroek ervaar je de rust en schoonheid van een ver verleden. Nergens anders in Nederland is dit oorspronkelijke coulisselandschap van akkers, weilanden, houtwallen, bos en heideveldjes zo goed bewaard gebleven. Ook dieren voelen zich thuis in dit kleinschalige landschap, dus met een beetje geluk kom je hier een ree, das, kerkuil of wielewaal tegen. Landbouw en natuur gaan hand in hand op Eerde: de boeren werken zoveel mogelijk natuurvriendelijk.

Bron: Natuurmonumenten

Eerde 2020

Fotograaf: Wim DasselaarNatuurmonumenten is met steun van velen druk bezig om het landgoed in zijn oude luister te herstellen, zodat we ook in de toekomst van Eerde kunnen blijven genieten. We werken aan herstel van het landschap en parkbos, restauratie van gebouwen en aan nieuwe belevingsmogelijkheden.

Lees meer over dit omvangrijke herstelplan op Eerde2020

 

Facebook Eerde/Salland

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op landgoed Eerde?
Klik dan hieronder op 'Vind ik leuk' en word fan van onze Facebookpagina!

 
word nu lid