Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Empelse Waard

Empelse Waard oever

Natuur bij de stad

Vanaf de Maasboulevard heb je al een prachtig uitzicht over de Empelse Waard, de Maas en de Hedelse Bovenwaard aan de andere zijde van de oever. Maar het mooiste deel van de uiterwaard vind je voorbij de stapstenen. Daar ligt de oude Maasbedding en vind je robuuste riviernatuur in de luwte achter de steilwanden. Speur daar naar de ijsvogel en ontsnap aan de drukte van alledag. Nagenieten kun je bij de Lachende Vis.

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd

Boswachter van dit gebied

Meer over Empelse Waard
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Konijntjes die aan de voet van de dijk rondhuppelen. Steile oevers langs de Maas, waar de oeverzwaluwen in de zomer af en aanvliegen. Met strandjes waar je heerlijk kunt pootjebaden, wachtend op de golfslag die door langsvarende boten wordt gemaakt. Het buitengevoel is een groot contrast met de woonwijk die pal achter de dijk ligt.

  Stap je de stapstenen over of betreed je het gebied vanaf de Lachende Vis, dan vind je er meer ruige riviernatuur, de oude Maasarm, waar eb en vloed goed zichtbaar zijn. En waar in de luwte van de bomen en struiken de bever onopvallend een burcht heeft, terwijl het ijsvogeltje met zijn felle kleuren langs komt scheren.  

  Wanneer je over de ijk fietst of wandelt, heb je een fraai uitzicht over de uiterwaarden, de Maas en de Hedelse Bovenwaard aan de overkant. Dichterbij je voeten, onderaan de dijk, liggen prachtige oude grienden met wilgen. Deze bomen zorgden vooral vroeger voor een extra beschermingszone van de dijk. De wilgen houden het kruiende ijs tegen. Dit stukje cultuurhistorie zijn we als Natuurmonumenten zuinig op! Elke paar jaar laten we de wilgen knotten, de takken worden nog steeds gebruikt voor de oude ambachten als stoelen matten en manden vlechten! 

  Empelse Waard

  De mooiste routes

 • Fietsen

  Fietsroute Maasuiterwaarden, bij Den Bosch

  Fraaie fietstocht langs de Maas en de Maasuiterwaarden op de grens van Gelderland en Noord-Brabant. Een grasgroen landschap vol bochten en bijzondere natuur tussen de dijk en de rivier. De rondtocht kan op elke gewenste plek gestart worden.

  • 28.1 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Empelse Waard

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Empelse Waard

  Wat wij hier doen

  Oude Maasloop

  Enkele jaren geleden hebben we de oude Maasarm weer verbonden met de Maas. Zo ontstaat er veel meer dynamiek en kan de natuur zich verder ontwikkelen, boven én onder water. Bij de stapstenen staat de oude Maasloop continu in verbinding met de rivier, aan de andere zijde ligt een drempel die bij hoogwater kan overstromen. Zomers grazen de koeien hier. Met het mooie weer stromen ook de bezoekers toe. Heerlijk luierend langs de oever, pootjebadend in de Maas of spelend met de hond. Helaas zorgt dit ook voor overlast. Dankzij buurtbewoners blijft het schoon, maar ook als Natuurmonumenten denken we met de gemeente en bewoners mee over oplossingen voor de problemen die ontstaan door de recreatiedruk. Denk aan extra informatie, tijdelijk grotere prullenbakken, etc.

  logo