Fietsen

Fietsroute Maasuiterwaarden, bij Den Bosch

Fietsen

Fietsroute Maasuiterwaarden, bij Den Bosch

Fraaie fietstocht langs de Maas en de Maasuiterwaarden op de grens van Gelderland en Noord-Brabant. Een grasgroen landschap vol bochten en bijzondere natuur tussen de dijk en de rivier. De rondtocht kan op elke gewenste plek gestart worden.

TIP: Neem kleingeld mee voor de oversteek met het pontje. De fietsroute start bij de parkeerplaats bij de rotonde Treurenburg - Empelsedijk. Ga vanaf de parkeerplaats rechtsaf op Treurenburg richting de brug over de Maas.Rijd over de brug rechtdoor , volg het fietspad (Oude Rijksweg), tot je rechtsaf kunt. Steek de weg over, meteen links en weer direct rechts. Je rijdt dan de Maasdijk op, richting spoor.Na het spoor ben je bij punt 1.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De route

 Startpunt

1Pootje baden

Je rijdt hier voorbij de Gementweg aan je rechterkant. Deze loopt naar beneden naar de Hedelse Bovenwaard. Ooit werd hier zand gewonnen, nu is het een gebied met nieuwe natuur. Het paadje rechtdoor leidt naar een mooie getijdenkreek waar je pootje kunt baden. Er is ook een vogelkijkhut met zicht op een oude Maasarm waar je vogels zoals de grote zilverreiger kunt zien.ROUTE: Blijf de Maasdijk volgen, met een mooie bocht naar rechts, dan kom je uit bij punt 2.

Pootje baden
Pootje baden

2Wiel

De ronde plas links van de dijk is een eeuwenoud restant van een dijkdoorbraak. Zo'n overgebleven meertje na een dijkdoorbraak heet een 'wiel'. Het zijn tegenwoordig waardevolle natuurgebiedjes. De wilgen worden van tijd tot tijd geknot door vrijwilligers van Natuurmonumenten.ROUTE: Rijd door op de Maasdijk (richting fietsknooppunt 22), onder de A2 door. Ga dan rechtsaf (naar knooppunt 23). Na circa 600m op de Y-plitsing rechts houden, de Hoenzadrielsedijk  op.  Je fietst nu parallel aan de Maas en komt uit bij punt 3.

Wiel
Wiel

3Vroegere kleiwinning

Het bobbelige landschap in deze uiterwaard is ontstaan door vroegere kleiwinning. In een aantal uiterwaarden van Natuurmonumenten gebeurt dat nog steeds. Zo komt rivierzand vrij die plaats biedt aan zogeheten stroomdalflora.ROUTE: Blijf de Hoenzadrielsedijk volgen, houd rechts bij de y-splitsing. Op het kruispunt met de Zandstraat en Paterstraat, ga je rechtdoor Hintham in*. Blijf deze weg (richting knooppunt 98) volgen. De straat gaat over in de Maasbandijk, Dalemstraat, en vervolgens Pietersdijk. Blijf het aparte fietspad volgen tot de rotonde. Pak bij de rotonde de eerste afslag de Jan Klinkerweg op. *Als uitstapje kun je ook rechtsaf naar het recreatiegebied met horeca.

Vroegere kleiwinning
Vroegere kleiwinning

4Maas verlegd

Even na de voetbalvelden rechts ligt het Alemse Gat, aan de andere kant van de weg het water Van Sint Andries. Dit was vroeger de bedding van de Maas. Veel bochten zijn in de jaren dertig rechtgetrokken. Het dorp Alem kwam hierdoor ineens ten noorden van de rivier te liggen.ROUTE: Ga rechtdoor de Veerweg in, volg deze helemaal tot aan de Maas en het pontje (punt 5). 

Maas verlegd
Maas verlegd

5Pontje

De Maas is hier vrij smal; het pontje van Waterschap Aa en Maas voert je hier over naar de overzijde. Een overtocht met fiets kost 80 cent.ROUTE: Ga een klein stuk verder op de Veerweg en bij de splitsing rechtsaf, aan de andere kant van de WIldsedijk  op de Paalderdijk (van fietsknooppunt 1 richting knooppunt 2 en dan 10). Sla 100 meter na café-restaurant De Wildse Hut op het kruispunt rechtsaf. Steek de nieuwe provinciale weg over en ga weer rechts (de Leeuwkesgraaf). Na enkele bochten scherp linksaf de WIldsedijk op.  Deze weg gaat over in de Krommenhoek, je komt dan na restaurant De Blauwe Sluis bij het Canersgemaal (punt 6). 

Pontje
Pontje

6Gemaal Caners

Gemaal Caners werd in 1933 gebouwd en maalde de achterliggende polders droog. Vlakbij staat het Hertogsgemaal dat in 1940 verrees. In 1953 volgde de bouw van het inmiddels gesloopte gemaal Ploegmakers. De functie van deze drie gemalen werd in 1979 door het nieuwe gemaal Gewande overgenomen. Gemaal Caners en het Hertogsgemaal zijn nu in gebruik als museum. Als je de route vervolgt kom je onder meer nog langs enkele grote wielen.ROUTE: Na gemaal Caners fiets je vanaf de T-splitsing rechts Gewande op. Houd vervolgens rechts aan voor de Empelsedijk en ook op de volgende splitsing volg je rechts de Empelsedijk. Onderweg steek je 'punt 7' over. 

7Maximakanaal

Rijkswaterstaat heeft hier een nieuwe waterweg aangelegd van 9 kilometer: het Máximakanaal. Het nieuwe kanaal is een aftakking van de Zuid-Willemsvaart en loopt van Den Dungen tot aan de Maas. Zo kunnen schepen met drie lagen containers straks over de Zuid-Willemsvaart varen.ROUTE: Blijf de Empelsedijk volgen, ga onder de snelweg (A2) door, langs café-restaurant De Lachende Vis en fiets ook hier verder over de Empelsedijk. Ongeveer 1 kilometer na de Lachende Vis, fiets je langs de Empelse Waard (punt 8), waar je nog even af kunt stappen.

Maximakanaal
Maximakanaal

8Empelse Waard

Deze prachtige uiterwaard heeft bijzondere zogeheten stroomdalflora; planten die thuishoren in het rivierenlandschap, zoals veldsalie en knolboterbloem. Ook leven er bevers. Ze laten zich overdag niet snel zien, maar laten wel veel knaagsporen achter.ROUTE: Rijd verder op de Empelsedijk, richting het eindpunt.

Empelse Waard
Empelse Waard

9Eindpunt in zicht

De rondlopende fietstocht is hier bijna ten einde. We hopen dat het een prettige tocht is geweest! Meer weten over de Maasuiterwaarden? Kijk dan op de website van Natuurmonumenten.

Eindpunt in zicht
Eindpunt in zicht
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.