natuurgebied

Hackfort

Kasteel Hackfort

Twee stoere torens herinneren aan de burcht die landdrost Gerrit van Hackfort in de veertiende eeuw liet bouwen. Sinds die tijd is het kasteel in bezit geweest van de adellijke families Van Hackfort en Van Westerholt. Portretten van vroegere generaties sieren de muren van de concertkamer van het kasteel.

Koe (Bos domesticus) - Landgoed Hackfort, Vorden, Achterhoek, De Graafschap, Gelderland, Nederland, EuropaBron: Natuurmonumenten

De laatste telgen uit de adellijke families waren Arend en zijn drie zusters. Alle vier bleven zij kinderloos. Toen de laatste barones in 1981 overleed, viel het landgoed toe aan Natuurmonumenten. Baron Arend had bepaald dat het landgoed met al zijn landerijen en boerderijen een geheel moest blijven.

Watermolen   

Het kasteel, het koetshuis en de watermolen zijn gerestaureerd. De watermolen wordt weer gebruikt om graan te malen. De beek en de molen leveren meer energie dan nodig is om graan te malen; de energie die overblijft wordt afgevoerd naar het energiebedrijf.

Boskamers   

Zoveel illustraties er zijn over het huis, zo weinig is er bekend over de tuin. Toen Natuurmonumenten woekerende braamstruiken weghaalde, kwam de structuur van de vroegere tuin bloot te liggen.  Hier waren voorheen ‘boskamers’, waar de kasteelheren fazanten hielden voor de jacht. Deze ‘boskamers’ waren beplant met berken, eiken en sparren. Onderling waren ze verbonden met lindelanen. Natuurmonumenten reconstrueert de oude tuin zo veel mogelijk.

 

word nu lid