Natuurgebied

Hedelse Bovenwaard

Hedelse Bovenwaard

In de luwte van de A2

Dagelijks razen duizenden mensen over de A2 nietsvermoedend langs dit fraaie natuurgebied aan de Maas. En het mag best een verborgen pareltje blijven. Wanneer je rondwandelt in dit gebied, verwacht je niet dat het tien jaar geleden nog een zandwinningsgebied was. In het veld kom je konijnen tegen, die als ze jou zien onder de bramenstruiken hun hol inschieten. Talloze vogelsoorten komen af op het bos-, gras- én waterrijke gebied. Eendensoorten, zwanen, de ijsvogel en tureluur, maar ook de grasmus, tjiftjaf, gele kwikstaart en fitis laten zich zien en horen! Zomers kun je vlinders zien, zoals het icarusblauwtje en het bont zandoogje. En midden in het gebied ligt een beverburcht verborgen, de knaagsporen kun je wel zien tijdens je struintocht. Let maar eens goed op!

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd

Boswachter van dit gebied

Meer over Hedelse Bovenwaard
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  In de Hedelse Bovenwaard kun je echt even tot rust komen, je komt er bijna niemand tegen. Geniet aan de oever van de watervogels op de plas, speur vanuit de vogelkijkhut naar wat langsvliegt of voel het koude water over je blote voeten stromen bij de geul die de Hedelse Bovenwaard doorsnijdt. Er is van alles te zien in dit natuurgebied aan de Gelderse zijde van de Maas, onder de rook van Den Bosch. 

  Van zandwinning naar natuur

  Tot 2010 vond in dit gebied grootschalige zandwinning plaats, nu is daar niets meer van te zien. Tot je hoort hoe diep de Bovenwaardse plas is: 37 meter! Na de zandwinning zijn aan de kant van de A2 specifiek voor de natuur ook de opvallende kribben gemaakt. Rustige stukjes met water, geschikt voor ooibos en als schuilplek voor visjes.

  De oude instroomopening vanuit de Maas hebben we gedicht, waardoor de dynamiek in dit gebied is veranderd. Bij hoogwater kan het water wel de uiterwaard instromen. Via de getijdengeul staat de plas nog wel in verbinding met de Maas. Bijzonder is dat de Maas vanaf hier een open verbinding met de zee heeft, daardoor is hier nog sprake van eb en vloed, het peil varieert dagelijks met 30 centimeter! 

  Ooibos

  In de Hedelse Bovenwaard is op een aantal plekken ooibos. Deze bomen kunnen goed tegen natte voeten en het komt in Nederland niet veel meer voor. Het biedt een prachtige leefplek voor de bever en andere dieren.

  Grote plas

  De Bovenwaardse plas is een geliefde plek voor veel watervogels. Zomers kun je hier de lepelaar zien, in de winter stikt het er van wintergasten, talloze ganzen- en eenden dobberen dan rond op de plas. Vanwege die vogelrijkdom en de natte natuur, is het niet toegestaan om met bootjes op de plas te varen.

  Grasland

  De variatie in het landschap in de Hedelse Bovenwaard, maakt dat er ook veel verschilelnde dieren voorkomen. op het grasland zie je veel konijntjes, belangrijke grazers die het gebied open houden. En op de bloemrijke struiken en planten komen zomers tal van insecten af, waaronder ook veel verschillende vlinders. 

   

  Hedelse Bovenwaard

  De mooiste routes

 • Fietsen

  Fietsroute Maasuiterwaarden, bij Den Bosch

  Fraaie fietstocht langs de Maas en de Maasuiterwaarden op de grens van Gelderland en Noord-Brabant. Een grasgroen landschap vol bochten en bijzondere natuur tussen de dijk en de rivier. De rondtocht kan op elke gewenste plek gestart worden.

  • 28.1 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Hedelse Bovenwaard

  Nieuws van de boswachter

  Hedelse Bovenwaard

  Wat wij hier doen

  Plas langs de Maas

  Voor het programma Stroomlijn van Rijkswaterstaat, houdt Natuurmonumenten het gebied deels open. Zo vindt bij hoogwater het overtollige water zijn weg door de Hedelse Bovenwaard. Daarnaast werken we samen met landschapsbeheer Bommelerwaard, onder andere in het Roomgat. Een wiel dat herinnert aan een oude dijkdoorbraak. In 2019 vonden we hier helaas de waterteunisbloem. Een exoot die we met veel pijn en moeite moeten bestrijden, omdat hij zich anders op de hele plas en verder langs de Maas verspreidt. Invasieve exoten (planten die hier niet thuishoren en het landschap overwoekeren) vormen een steeds groter probleem.

  Help mee
  logo