natuurgebied

Huis ter Heide

Over natuurgebied Huis ter Heide

Op Huis ter Heide bij Tilburg vind je zeer afwisselende natuur. Loop over het fraaie landgoed en geniet van het uitzicht vanaf het vlonderpad. Ontdek tijdens je wandeling de vele riet-, zang- en watervogels en sta zomaar oog in oog met de Schotse hooglanders die in dit gebied grazen.

Fotograaf: medewerker BC Gooi en VechtstreekBron: NatuurmonumentenDit prachtige natuurgebied met heide en vennen, kruidenrijke akkers, gevarieerde bossen en een voormalig jachthuis is een paradijs voor rustzoekers. Heel vroeger bestond dit landgoed aan de noordelijke stadsrand van Tilburg uit heidevelden, in de volksmond ‘woeste gronden’ genoemd.

Wandelen op landgoed Huis ter Heide

Landgoed Huis ter Heide ligt tussen de dorpen De Moer en Loon op Zand, ten noordwesten van Tilburg. Wandel of fiets door de natuur over de paden en kies uit de verschillende wandelroutes die Natuurmonumenten heeft uitgestippeld.

Via de gele en witte route maak je een wandeling langs de nieuwe vennen. Geniet vanaf de twee uitkijktorens van het uitzicht en speur naar de vele vogels. De groene route gaat over het fraaie vlonderpad. Bij de westelijke uitkijktoren bij het Leikeven komen de rode, gele en witte wandelroute samen. Aan de oostkant van het Leikeven staat nog een uitkijktoren!

Wist je dat:

  • Kleine zonnedauw, dat bij vennen groeit, een vleesetend plantje is!;
  • Klokjesgentiaan een zeldzame plant op de heide is;
  • Het voormalig jachthuis uit 1864 stamt;
  • De heikikker in het voorjaar knalblauw kleurt;
  • De watersnip tijdens de baltsvlucht met een staartveer een mekkerend geluid maakt en ook wel hemelgeit wordt genoemd.

 

Grote grazers in het landschapFotograaf: Jan Diepeveen

In het gebied kun je Schotse hooglanders zien. Deze grote grazers, die in 2 verschillende kuddes leven, zorgen voor een betere bodemstructuur en variatie in de begroeiing. Blijf voor de rust van de dieren en je eigen veiligheid op ruime afstand (25 meter).

Dood hout als lekker hapje

In het bos liggen dode bomen. Dat is niet voor niets. Dood hout trekt insecten aan, die weer een lekker hapje zijn voor allerlei vogels, waaronder de grote bonte, de groene en de zwarte specht. Dood hout levert extra bosbewoners op.

Omvorming tot uitbundige natuurPaarse bloemen van de klokjesgentiaan

Natuurmonumenten heeft in het zuidelijke deel de voormalige landbouwgronden omgevormd tot een nat heide- en vennengebied. Tussen 1992 en 2010 is het Leikeven hersteld en zijn er vijfentwintig nieuwe vennen gegraven. Van de landbouwgrond is de bovenste voedselrijke laag grotendeels afgegraven. Op de nieuwe voedselarme bodem ontkiemen de zeldzame klokjesgentiaan en zonnedauw massaal. 

Het Leikeven is schoon en slibvrij gemaakt. Daardoor is de kwaliteit van het water nu veel beter. De waterlobelia, die hier vroeger uitbundig bloeide, is terug. En met een beetje geluk kun je vanaf het vlonderpad de heikikker en vinpootsalamander in het water zien scharrelen.

Tegelijkertijd zijn de afgelopen jaren de dunningen in het bos zodanig uitgevoerd dat er meer variatie is ontstaan. Kom zelf kijken naar het resultaat!

 

word nu lid