natuurgebied

Keunenhuis

Bekendelle

Kom je naar landgoed Keunenhuis, breng dan zeker ook een bezoek aan het bijbehorende Bekendelle. Zo'n moerasbos met een slingerend beekje erdoor is zeldzaam in Nederland en ligt op loopafstand van de boerderij.

De Boven-Slinge in natuurgebied BekendelleFotograaf: © NatuurmonumentenBron: Natuurmonumenten

In Bekendelle hoor je voortdurend kabbelend water: dwars erdoorheen stroomt de Boven-Slinge. In de loop van de tijd veranderde het riviertje haar loop regelmatig. Dit zie je nu nog aan de afkalvende, hoge buitenoevers en de aangroeiende binnenoevers. In de vroegere rivierbeddingen is een vochtig elzenbos ontstaan. Bij regenachtig weer staat het hier soms helemaal of gedeeltelijk onder water. Wil je hier gaan wandelen, neem dan voor de zekerheid laarzen mee!

Fotograaf: Wiepko LubbersBron: NatuurmonumentenVogels in Bekendelle

Bekendelle is onderdeel van een groter bosgebied dat aan kronkelende beekjes grenst. In het voorjaar klinkt er een concert van vogelgeluiden. Bijzondere vogels die je hier kunt tegenkomen zijn de ijsvogel en grote gele kwikstaart. In het bos broedt ook de zeldzame middelste bonte specht. Bekendelle is een van de weinige moerasbossen van Nederland en maakt deel uit van Natura 2000, een samenhangend netwerk van beschermde natuurgebieden in Europa.

Watermolen

Even bijkomen van je bezoek aan het Keunenhuis en Bekendelle kan bij de oude watermolen Berenschot. De watermolen dateert uit 1652 en is tot 1987 in bedrijf geweest, op het laatst om mengvoeders te produceren. Het ambachtelijke de van de molen werd in 1984 gerestaureerd. Het andere deel van de watermolen, waar vroeger de meelzakken lagen opgestapeld, is in authentieke staat hersteld en in 1991 geopend als restaurant. Op mooie dagen is het goed toeven op het grote terras.

word nu lid