natuurgebied

Keunenhuis

Nieuwe bestemming Keunenhuis

Natuurmonumenten zoekt een nieuwe bestemming voor landgoed Het Keunenhuis in Winterswijk Woold.

Fotograaf: L. DelderfieldBron: NatuurmonumentenBewoners, organisaties en bedrijven worden uitdrukkelijk opgeroepen om mee te denken over de ontwikkeling van het landgoed. De nieuwe bestemming moet ervoor zorgen dat het Keunenhuis ook voor de toekomst behouden blijft en onderhouden kan worden. Uiteraard moet het een functie zijn die de bijzondere cultuurhistorische waarden van het Keunenhuis ondersteunt. Daarnaast moet het plan ook aansluiten op de regionale ontwikkelingen en passen binnen het gemeentelijke bestemmingsplan en de visie van de gemeente op de ontwikkeling van het buitengebied.

Gemeente

Natuurmonumenten vindt het, net als de gemeente Winterswijk, belangrijk dat de leefbaarheid in een krimpgemeente als Winterswijk behouden blijft. Daarom is de gemeente nauw betrokken bij de zoektocht naar een nieuwe bestemming. Wethouder te Gronde zal bij plaatsnemen in de commissie die alle plannen van de ondernemers gaat beoordelen.

Fotograaf: L. DelderfieldBron: NatuurmonumentenEén geheel

Doel is om het rijksmonument en de omliggende landerijen als één geheel te behouden. Er is nog geen plan voor de herbestemming van het Keunenhuis. In twee opeenvolgende bijeenkomsten zullen zoveel mogelijk ideeën verzameld worden en op haalbaarheid beoordeeld worden. Met dit resultaat gaan we vervolgens op zoek naar ondernemers die geïnteresseerd zijn in de exploitatie en deze ideeën verder willen uitwerken.

 

Geschiedenis van het Keunenhuis

Tot eind 2012 bewoonde eigenaresse mevrouw Hijink de boerderij op landgoed Keunenhuis. Zij bood het landgoed aan Natuurmonumenten te koop aan. Landgoed het Keunenhuis bestaat uit een authentieke boerderij met drie bijgebouwen, die alle een rijksmonumentale status hebben. De gebouwen worden omringd door wei- en hooilanden, akkers, houtwallen, een boomgaard en bos. Doordat het landgoed nog helemaal in de oorspronkelijke en complete staat verkeert, heeft het een grote cultuurhistorische waarde.

 

word nu lid