natuurgebied

Landgoed Haarzuilens

Over landgoed Haarzuilens

Ontdek dit groene landgoed vlak bij de stad Utrecht te voet of op de fiets. Vanuit de drukte ben je in een oogwenk in de natuur. Geniet van het oer-Hollandse weidelandschap. Wandel door velden met bloemen. Fiets langs slootjes en rijen knotwilgen. En laat de streekproducten je smaken bij de Gasterij van Hoeve Wielrevelt.

Altijd wat te doen

Ideaal vertrekpunt Hoeve Wielrevelt

Het eigentijdse boerenerf van Hoeve Wielrevelt is het ideale vertrekpunt om landgoed Haarzuilens te ontdekken. Er is een informatieruimte, een moestuin, een potstal voor koeien en varkens en een gezellige Gasterij. Het is tevens het begin- en eindpunt van verschillende fraaie wandelroutes en fietstochten door het natuurgebied en startpunt van excursies en activiteiten.

Op en rond de Hoeve worden het hele jaar door verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Wat dacht je van de jaarlijkse Landgoeddag met zijn streekmarkt en kinderactiviteiten? Of kom oogsten en proeven op het Akkerfeest: aardappels rooien, graan malen en stoeien in het stro. In elk seizoen is er hier iets te doen!

Meer over Hoeve Wielrevelt >

Parkbos de Haar: bos in ontwikkeling

In 2015 plantten duizenden mensen bomen aan voor het nieuwe Parkbos de Haar. In dit kersverse bos kun je nu al wandelen, fietsen of picknicken tussen de duizenden jonge boompjes. Hier ontdek je hoe een bos groeit. Verken de slingerpaden of neem een struinroute door de bloemrijke graslanden. Neem de stapstenen over het water en rust daarna lekker even uit op een van de ligweides.

Meer over Parkbos de Haar >

Word Vriend

Zo’n mooi gebied verdient een duurzame toekomst. Sluit je aan bij de Vrienden van landgoed Haarzuilens die dit mogelijk maken. Voor nog geen 3 euro per maand ben je al Vriend en help je mee het landgoed te behouden. Bovendien ontvang je als Vriend vele voordelen, zoals:

  • Een waardebon van 10 euro voor Gasterij Wielrevelt
  • Gratis appels en peren plukken in Boomgaard de Boswachter
  • Exclusieve excursie met de boswachter

Meld je hier aan als Vriend van landgoed Haarzuilens >

Eeuwenoude lanen

Op landgoed Haarzuilens leefden in de ijzertijd (200 v. Chr.) al mensen! Iets jonger, maar nog steeds van een respectabele leeftijd, zijn de lanen in het gebied, zoals de Joostenlaan en de Eikslaan. Die stammen uit de middeleeuwen. Het Haarpad is een oud kerkenpad tussen de kerk van het kasteel en Vleuten.

Historisch Pad

Via het Historisch Pad beleef je de geschiedenis van het gebied. Wandelend over oude kerkenpaden, passeer je akkers waar archeologische vondsten zijn ontdekt. Op de kleine akkers zijn de historische gewassen terug in het landschap. In het voorjaar sieren de akkers rood en paars van de klaprozen en korenbloemen. 

Het pad ligt op 5 minuten afstand van de hoeve en is toegankelijk voor mindervaliden. Bekijk de route >

Gewone klaproos (Papaver rhoeas), Papaverfamilie (Papaveraceae), Ranonkelachtigen (Ranunculales), Tweezaadlobbigen (Magnoliopsida), flora - Haarzuilens, Utrecht, Nederland, EuropaFotograaf: Floor Woortman

Velden vol bloemen

De vele weilanden op het landgoed zijn omringd door boerenslootjes. De geleidelijk aflopende oevers zorgen ervoor dat het hier goed toeven is voor waterplanten en -dieren. Je vindt er paarsroze echte koekoeksbloemen en knalgele dotterbloemen. In het water kwaken kikkers en rugstreeppadden. Langs de slootkanten vliegen libellen. Hazen zigzaggen in volle vaart over de velden.

Route van OERRR ’t Natte Laand

Route van OERRR ’t Natte Laand is een avontuurlijke wandelroute voor het hele gezin en gaat dwars door de bloemrijke weilanden van het Wielrevelt. Onderweg steek je slootjes over: de ene keer met een gaaf trekpontje, dan weer over wiebelige planken of stevige stapstenen. Droog blijven mag, maar hoeft niet! Bekijk de route >

Landgoed Haarzuilens, Haarzuilens, Utrecht, Nederland, EuropaFotograaf: Martin van Lokven

Boomgaard de Boswachter

Vroeger werd in Boomgaard De Boswachter het fruit geplukt voor de bewoners van Kasteel de Haar. Nu kun je hier de fruitroute volgen en – als je daarna nog pit over hebt – ontdekken wie van jullie de kersenpitspuugkampioen is! Bekijk de route >

Mooi Klein Limburg

In de weilanden van Klein Limburg grazen vriendelijke blonde d’aquitaine-koeien. Hier kun je buiten de paden rondstruinen, bloemen plukken en gezellig picknicken. Ontdek dit lieflijke gebied via de prachtige, iets minder dan twee kilometer lange wandelroute. Bekijk de route >

Eendenkooi vroeger en nu

Vrijwilligers hebben de eendenkooi van Haarzuilens helemaal opgeknapt. Vroeger werden hier eenden gevangen voor consumptie. Nog steeds lokt de kooiker watervogels de kooi in, maar nu met een heel ander doel. Ze worden geringd en daarna weer netjes vrijgelaten. Meer over de eendenkooi >

Ga mee met de boswachter en neem een kijkje achter de (riet)schermen van dit bijzondere cultuurmonument. Rondleidingen >

Fotograaf: Rob DoolaardKasteel De Haar

Natuurmonumenten beheert de landerijen die bij kasteel De Haar horen. Kasteel De Haar en het bijbehorende kasteelpark zijn eigendom van Stichting Kasteel de Haar en zijn zeker een bezoek waard. Het dorp Haarzuilens is ruim 100 jaar geleden naar de huidige locatie verplaatst. Eerst lag het binnen het kasteelpark. Het dorp met de brink is, net als het kasteel, een ontwerp van Cuypers. Het draagt dezelfde kenmerkende rood-witte kleuren als het kasteel.

word nu lid