natuurgebied

Landgoed Haarzuilens

Parkbos de Haar

Aan de westkant van Kasteel de Haar ligt het nieuwe Parkbos de Haar. Een piepjong bos waar je kunt wandelen, fietsen, struinen en spelen. Een bos dat je steeds iets groter ziet worden. Een bos vlak bij de stad Utrecht. Een bos om nieuwsgierig van te worden.

Routebeschrijving naar het Parkbos >

Wandel & fiets, speel & struin

Wandel over slingerende paden, speel naar hartenlust op een van de vele open plekken, picknick bij de vijvers, struin door bloemrijke weides of verken relaxed fietsend dit gloednieuwe parkbos van landgoed Haarzuilens. Steek via de stapstenen het water over of rust lekker even uit op een van de ligweides. 

Bekijk hier de fietsroute >

Fotograaf: Bernard StamReeën en rododendrons

Geniet vanaf de waterkant van de rododendrons op het eiland midden in de vijver. Speur naar sporen van reeën op de wandelpaden: hebben zij dit jonge bos al ontdekt? Vooral in de vroege ochtend en in de avondschemering kun je deze elegante dieren tegenkomen.

Vogelparadijs

Een jong bos is waardevol voor vogels. Op de open plekken vinden ze gemakkelijk hun voedsel. Natuurmonumenten helpt ze een handje door bijvoorbeeld nestkasten op te hangen. Voor de prachtige ijsvogels is een wand aangelegd waar ze in kunnen broeden.

Weilanden vol bloemen

Aan de noordzijde van het Parkbos vind je weilanden die in het voorjaar en de zomer volstaan met bloemen. Bijen en vlinders vliegen en fladderen hier af en aan. Her en der staan groepjes bomen ─ clumps ─ kenmerkend voor de Engelse landschapsstijl. Vanaf hier wandel je zo door naar Klein Limburg. Bekijk hier de wandelroute >

Word Vriend

Zo’n mooi gebied verdient een duurzame toekomst. Sluit je aan bij de Vrienden van landgoed Haarzuilens die dit mogelijk maken. Voor nog geen 3 euro per maand ben je al Vriend en help je mee het landgoed te behouden. Bovendien ontvang je als Vriend vele voordelen, zoals:

  • Een waardebon van 10 euro voor Gasterij Wielrevelt
  • Gratis appels en peren plukken in Boomgaard de Boswachter
  • Exclusieve excursie met de boswachter

Meld je hier aan als Vriend van landgoed Haarzuilens >>

Fotograaf: Marten van Dijl70.000 bomen en struiken

Tijdens de boomplantdagen in 2015 kwamen duizenden mensen naar landgoed Haarzuilens om een boom te planten in het nieuwe Parkbos. Er staan nu in totaal 70.000 bomen en struiken.

Een speciale plek in het Parkbos is het Geboortebos. Kersverse ouders hebben hier een boom geplant voor hun pasgeboren baby. De 200 namen op het geboortebord herinneren aan dit mooie moment.

Meer informatie over de aanleg van het parkbos >

Veel verschillende bomen

In het bos zijn veel verschillende bomen geplant, geïnspireerd op het bestaande park rond het kasteel. Je vindt er berken, eiken, beuken, elzen, lindes en enkele bijzondere soorten zoals moerascipressen.

Snelgroeiend bos

Ten tijde van de aanplant waren al deze boompjes 75 centimeter hoog. Ze groeien snel, bijna een 0,5 meter per jaar. In 2025 zijn de bomen al 8 meter. In 2045 staat er een volgroeid bos met bomen van gemiddeld 23 meter hoog!

Fotograaf: Rob DoolaardStijlvol ontwerp

Natuurmonumenten heeft het Parkbos in dezelfde stijl aangelegd als de tuinen van Kasteel de Haar uit 1900. De brug over de vijverpartij verwijst bijvoorbeeld naar het kasteel. De rode kleur vind je terug in het wapen van Haarzuilens. Ideeën van omwonenden zijn ook meegenomen in het ontwerp.

Zichtlanen

In het Parkbos zie je drie zichtlanen die beginnen in het kasteelpark. Deze lanen geven zicht op het kasteel. Vanaf de zuidelijke laan met de rode esdoorns kun je het als poortgebouw ontworpen Châtelet (‘kasteeltje’) zien.

Routebeschrijving naar Parkbos de Haar

Met de auto & parkeren

Neem op de A12 de afslag 14a richting Harmelen en volg de borden Kasteel de Haar. 

Bezoekers van het parkbos parkeren op de parkeerplaats van Kasteel de Haar aan de Bochtdijk. Bij de kassa van het kasteel is een parkeermunt – nodig bij het verlaten van de parkeerplaats - verkrijgbaar voor 4 euro. Een zakje van 5 parkeermunten kost 10 euro (alleen voor bezoekers parkbos). Tijdens evenementen gelden andere tarieven. De kassa van het kasteel is open van 9 tot 17 uur.

Bij de ingang van Parkbos de Haar – ter hoogte van Rijndijk 2, Haarzuilens - zijn twee invalidenparkeerplaatsen aangelegd waar je kunt parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart. 

Openbaar vervoer

  • Vanaf NS-station Vleuten bus 111 richting Kasteel de Haar. Uitstappen bij halte Kasteel de Haar. Steek bij de bushalte de Rijndijk over en ga rechtsaf het fietspad op richting de ingang van het Parkbos. Op de terugweg vertrekt de bus vanaf dezelfde halte. Let op: lijn 111 rijdt alleen op woensdag, zaterdag en zondag. In de kerst-, voorjaars-, mei- en zomervakantie dagelijks. 
  • Op overige dagen: vanaf Utrecht Centraal Station neem je bus 127 richting Breukelen. Uitstappen bij halte Kasteel in het dorp Haarzuilens. Vanaf hier loop je in 15 minuten via de Eikslaan en Bochtdijk naar Parkbos en Kasteel de Haar.

Kijk voor actuele reisinformatie op www.9292ov.nl

word nu lid