natuurgebied

Maasuiterwaarden

Over de Maasuiterwaarden

Struin langs de Maas door de natuur over een afstand van 70 kilometer tussen Ravenstein en Waalwijk. Neem de verrekijker mee en speur naar de vele water- en moerasvogels, zoals de oeverloper, wielewaal, blauwborst en oeverzwaluw. Of pak de fiets en maak een fietstocht langs de dorpjes en de natuur langs de Maas.

Laat je verrassen door de bijzondere stroomdalgraslanden en geniet van het door de dynamiek van de rivier gevormde landschap. Niet te vergeten: je loopt ook door het leefgebied van de bever, die hier sinds 2008 weer een plek heeft gevonden en inmiddels langs de gehele Maas voorkomt! 

Wandelen en fietsen in de Maasuiterwaarden

Zowel wandelaars als fietsers kunnen heerlijk uitwaaien in het uitgestrekte natuurgebied. Wat kun je doen in het gebied?

In de meeste gebieden mag je vrij wandelen, óók buiten de (koeien)paden. Je kunt heerlijk struinen langs De Maas. Speur naar aangespoelde takjes met knaagsporen van de bever!

Op de fiets

Fiets over de dijk langs de Maas via het fietsroutenetwerk in de Gemeente Oss of een van de andere recreatieve routes aan Brabantse of Gelderse zijde.

De uiterwaarden worden mooier én beter bereikbaar

De Maasuiterwaarden zijn nog lang niet af, wij werken nog hard aan het natuurherstel en aan de toegankelijkheid van de gebieden voor dieren en bezoekers. De komende jaren rijgen we nog vele mooie nieuwe natuurgebieden aan het parelsnoer van de Maas. Met het project Meer Maas dragen we ook bij aan natuurontwikkeling in het gebied.

Één Maas, meerdere uiterwaarden 

Verschillende natuurlijke uiterwaarden vormen samen de Maasuiterwaarden met een totale grootte van bijna 1.300 hectare, waarvan een deel nog niet is ingericht als natuur. Vanwege het langgerekte karakter, het feit dat de uiterwaarden zowel in Gelderland als Brabant liggen en dat iedere uiterwaard anders is, hebben wij de uiterwaarden geclusterd:

word nu lid