Ga direct naar inhoud
Nieuws

Meer variatie in het bos van de Stippelberg

18 januari 2017 | Sander Verwoerd

Verschillende maatregelen moeten ervoor zorgen dat de dichte en eentonige stukken bos kunnen uitgroeien tot een veel gevarieerder bos.

Meer variatie in het bos van de Stippelberg

Op tijd klaar: vóór het broedseizoen!

Natuurmonumenten kiest er bewust voor om in januari te beginnen, zodat de werkzaamheden voor het broedseizoen (15 maart – 15 juli) gedaan zijn. Het werk bestaat vooral uit het weghalen van bomen die hier van nature niet thuis horen, zoals fijnspar, douglas, Japanse lariks en Amerikaanse eik.

Zo vermindert het aandeel uitheemse boomsoorten (exoten). Soorten die hier van oorsprong horen zoals inlandse eik, beuk, berk maar ook de hulst en lijsterbes, krijgen daardoor weer de kans te groeien. Op deze bomen komen veel meer insecten af dan op de exoten. Die insecten trekken op hun beurt weer andere dieren aan.

Meer variatie in het bos

Na de werkzaamheden gaat niet alleen de variatie in boomsoorten opvallen, maar staan er in het gehele gebied ook bomen van verschillende leeftijden. De ondergroei van het bos zal toenemen door een variatie aan struiken, planten en varens. Dat is niet direct zichtbaar, maar een proces van jaren. Al decennia lang wordt het bos op deze wijze beheerd en de resultaten daarvan zijn in het gebied al zichtbaar. Het bos wordt daarom dus gevarieerder en krijgt een veel natuurlijker opbouw.

Dood hout, onmisbaar voor een levend bos

Staande dode bomen zijn er nu te weinig in de Stippelberg, terwijl ze juist zo waardevol zijn voor de natuur. Het bos is relatief jong en bomen sterven hier nog niet van ouderdom. Om toch het aandeel staande dode bomen iets te verhogen ringt Natuurmonumenten een aantal bomen. Hierdoor sterven ze langzaam af, wat de bomen interessant maakt voor allerlei dieren. Spechten vinden hier straks insecten en kunnen er hun nestholtes in hakken. Later profiteren daar ook vleermuizen van. Dode bomen langs het bospad, die een gevaar opleveren voor de recreant, worden verwijderd.

Tijdelijke afsluiting van paden

Het bos blijft tijdens de werkzaamheden gewoon toegankelijk. De aannemer die de werkzaamheden voor Natuurmonumenten uitvoert, kan besluiten een bospad tijdelijk af te sluiten. Hij maakt dit dan kenbaar met een attentieposter en markeerlint. De wandel- en fietsroutes worden indien nodig tijdelijk omgeleid.

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd