natuurgebied

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Koningshof

Landgoed Koningshof ligt in het oudste gedeelte van de duinen, het binnenduin. In deze luwte, vier kilometer van zee, heeft dit bos zich spontaan ontwikkeld. Het parkbos hoort bij het landhuis dat dateert van rond 1900. De eigenaar liet Koningshof in 1962 na aan Natuurmonumenten.

Spelen voor zeldzame planten

Je verwacht geen zeldzame planten op een plek waar kinderen spelen. Maar kleine ereprijs en steentijm gedijen prima op de speelweides. Ze kunnen, anders dan de meeste planten, goed tegen betreding.

Zeldzaam en kleverig

In het halfopen middenduin dat dichter bij de zee ligt blijven de eiken op struikhoogte. Naast typische duinplanten als duinroosje kunt u zeldzame kruiden vinden als agrimonie en veldhondstong met hun kleverige zaadjes. Het halfopen gebied is ideaal voor roofvogels als buizerd, torenvalk, boomvalk en havik.

Open plekken van groot belang

Konikpaarden en Schotse hooglandrunderen zorgen voor open plekken in het gebied: die zijn van groot belang voor karakteristieke duinplanten en -dieren. Alleen hier komen de kleine parelmoervlinder en de duinparelmoervlinder nog talrijk voor. Hun rupsen leven van viooltjes die weer groeien op… de open plekken.

Afwisselende rondwandeling

In Koningshof kunt u een afwisselende rondwandeling maken. De route is 3,5 km lang en voert u zowel langs het keurige, aangelegde parkbos als door de ruige, natuurlijke duinbossen.

Ga naar de routebeschrijving

Herstelplan Koningshof

Dit omvangrijke project vond plaats van 2012 tot 2014. Het resultaat is een prachtig parkbos waar bezoekers weer tientallen jaren van kunnen genieten. Het landhuis heeft haar oorspronkelijke bestemming – die van magnifiek woonhuis - terug. 

Meer lezen over het herstelplan

word nu lid