Word lid
Wandelen

Wandelroute Norger Esdorpenlandschap in Norg, vlak bij Assen

Wandelroute Norger Esdorpenlandschap in Norg, vlak bij Assen

10.5 km

Waar

Norger Esdorpenlandschap

Wandelen

Wandelroute Norger Esdorpenlandschap in Norg, vlak bij Assen

Wandel door het Norger Esdorpenlandschap, een gebied waar maar liefst 72 verschillende vogelsoorten broeden. Beleef met deze wandelroute de unieke combinatie van Drentse natuur- en cultuurhistorie.

Norg en omgeving behoren tot de best bewaarde esdorpenlandschappen van Nederland. Je wandelt langs prachtige Saksische boerderijtjes en glooiende velden. Geniet tijdens het wandelen van bosgeuren en bosgeluiden. Breng ook een bezoek aan de infoschuur van Natuurmonumenten. Hier kom je van alles te weten over bijvoorbeeld de kerkuilen die in deze omgeving nog voorkomen.

De wandelroute begint en eindigt bij het Restaurant Het Norgerhout, Asserstraat 55 en is grotendeels aangegeven met blauw-gele paaltjes. Waar nodig geeft de tekst verdere routeaanwijzingen.

Na afloop van de wandeling kun je in Restaurant Norgerhout genieten van een lekkere pannenkoek of een uitgebreide lunch.

Esdorpen

De opbouw van een esdorpenlandschap wordt bepaald door geografische hoogteverschillen. Het hoogste punt is het centrale dorp Norg. In een wijde kring rondom Norg liggen de kleinere dorpen Zuidvelde, Westervelde, Langelo en Peest. Rondom deze kring van dorpen ligt een, nog wijdere, buitenste ring die bestaat uit drie laaggelegen beekdalen. Het dal van de Slokkert A is er daar één van.

Het hoogteverschil heeft gevolgen voor het grondgebruik. De hoge gronden bij Norg zijn droog en voedselarm (Langeloërduinen, Molenduinen). De vruchtbaarste grond lag in de beekdalen, omdat het daar vochtig was. De boeren in de dorpjes rondom Norg lieten hun vee grazen in de lagere beekdalen. Het vee overnachtte in de schaapskooien. In de stallen werd de mest verzameld, waarna deze werd verspreid over de hoger gelegen gronden, zodat deze geschikt werden gemaakt voor akkerbouw. Tegenwoordig worden de hoger gelegen gronden vooral gebruikt voor de landbouw. De beekdalen worden natuurgebied.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Restaurant Het Norgerhout: Toon op kaart

De route

 Startpunt

Norger Esdorpenlandschap Restaurant Het Norgerhout

Norger Esdorpenlandschap

Wat wij hier doen

Versterk de natuur

We hebben ambitieuze plannen om het Norger Esdorpenlandschap te versterken. Rechtgetrokken beekjes horen weer door het landschap te slingeren. We willen nieuwe grond aankopen en de losliggende natuurgebieden aan elkaar verbinden. Om zo het Norger Esdorpenlandschap nog aantrekkelijker te maken voor de dieren en planten.

Help mee
10.5 km

Wandelroute Norger Esdorpenlandschap in Norg, vlak bij Assen