natuurgebied

Oisterwijkse Bossen en Vennen

Over de Oisterwijkse Bossen en Vennen

In de Oisterwijkse Bossen kun je heerlijk fietsen en wandelen door het bos en langs de vele vennen, die elk seizoen bijzonder zijn! Ontdek de vele paadjes en speur naar spechten en reeën. Of kom een speurtocht of activiteit doen bij het bezoekerscentrum.

Wat kun je doen in de bossen?

De tientallen vennen stammen uit de laatste ijstijd. De meeste zijn gevormd door de wind: die sleet de laagtes uit en stoof het zand op tot grote hopen eromheen. Later vulden de kommen zich met regenwater.

 

Ontdek de Oisterwijkse vennen

Je kunt allerlei vogels zien op het water: futen, aalscholvers, en eenden zoals de tafeleend, kuifeend en wintertaling. Dankzij passend beheer van Natuurmonumenten groeien in het water bijzondere planten zoals oeverkruid, moerashertshooi en zeldzame sieralgen. 

Wandelen door de bossen van Oisterwijk

Aan het einde van de 19de eeuw werden hectares grove dennen aangeplant. Het hout werd gebruikt voor de mijn- en scheepsbouw. Natuurmonumenten heeft ervoor gezorgd dat deze eentonige dennenakkers veranderd zijn in veel gevarieerder bos. Het geroffel van de vele spechten is het bewijs dat de aanpak werkt.

Dood hout en omgevallen bomen laten we liggen. Zij vormen een voedingsbodem voor paddenstoelen, varens en insecten en die trekken op hun beurt weer vogels en kleine zoogdieren aan.

Vrijwilligers

Als vrijwilliger kun je helpen met onderhoudswerk in de natuur of helpen met het geven van voorlichting. Kijk op de vrijwilligerspagina voor alle mogelijkheden.

Midden in het Het Groene Woud

Natuurgebied de Oisterwijkse Bossen en Vennen zijn onderdeel van Het Groene Woud. Een omvangrijk Nationaal Landschap in de driehoek Tilburg, Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch. Je vindt er natuur, cultuur, rijke historie, duurzame landbouw, fraaie dorpen. Je kunt ook op veel locaties typische streekproducten proeven en kopen.

bescherm de natuur in oisterwijk

Geniet jij van de bossen en vennen in Oisterwijk? Wij beschermen het natuurgebied al meer dan 100 jaar. 

Je ontvangt dan bovendien ons magazine Puur Natuur en krijgt korting bij activiteiten en de webshop. En dat al voor €25 per jaar!

 

word nu lid