natuurgebied

Oud Groevenbeek

Oud Groevenbeek

Op landgoed Oud Groevenbeek vormt een rijksmonumentale villa uit 1908 het stralende middelpunt. Verscholen in de bossen tussen Putten, Ermelo en Drie ligt dit kleine, maar bijzondere landgoed. Het is er heerlijk wandelen en fietsen langs bossen, bloemenveldjes, druivenkassen en houtstruwelen.

Landgoed Oud Groevenbeek, Putten, Veluwe, Noord Veluwe, Gelderland, Nederland, EuropaFotograaf: Gerrit RekersBron: Natuurmonumenten

Uniek in Nederland

Dit kleine landgoed is ontstaan in het midden van de 19e eeuw als ontginning van een stuk 'woeste' heidegrond. In de loop van de eeuwen groeide het uit tot een landgoed met vele bijzonderheden, zoals een in de vorm van een kasteeltoren gebouwde watertoren, ijskelders, (druiven-)kassen, een bakhuis, een koetshuis en een unieke, destijds zeer moderne was- en drooginrichting. Samen met akkers, weilanden, vee, moestuin en productiebos was het landgoed geheel zelfvoorzienend, wat uniek is in Nederland.

Logeren en horeca op Oud Groevenbeek

Sinds 2013 is het mogelijk om in de Jugendstil-villa te logeren, er zijn vijf stijlvolle vakantie-suites. De suites hebben het comfort van nu, maar de grandeur van 1900. En tijdens een wandeling of fietstocht op Oud Groevenbeek kun je koffie of thee drinken bij het Theehuis. Bijzonder is dat in de druivenkas uit 1915 nu nog druiven worden geteeld, waarvan wijn met de naam ‘Chateau Oud Groevenbeek’ wordt gebotteld.

Dieren en planten

Door de variatie op het landgoed leven er ook veel verschillende soorten planten en dieren. Zo bloeien rondom het landhuis in het voorjaar lelietjes-van-dalen en pinksterbloemen, later in het jaar rododendrons. De oude watertoren is geschikt gemaakt als winterverblijf voor vleermuizen, waar zeven soorten overwinteren. Verder mag het voormalige productiebos van Oud Groevenbeek nu zijn natuurlijke gang gaan, wat oude, holle bomen oplevert voor bijvoorbeeld bosuilen en spechten. 

Groevenbeekpad

Bijzonder op het landgoed is het Groevenbeekpad, een aangepaste wandelroute voor visueel gehandicapten en rolstoelgebruikers. Van de route is een braillefolder en grootletterfolder beschikbaar bij onze Ledenservice. Langs de route staat informatie in braille en grootletter. Dit bijzondere wandelpad is aangelegd in samenwerking met de gemeente Ermelo en het naastgelegen Bartiméus, centrum voor blinden en slechtzienden.

Sociale media

word nu lid