natuurgebied

Planken Wambuis

Planken Wambuis

Eindeloos fietsen door glooiende heidevelden. Avontuurlijk wandelen langs stuifzand en door bossen. Grazers zoals paarden en Spaanse runderen tegenkomen. Dat kan in Planken Wambuis, een fraai natuurgebied bij Ede op de Zuidwest-Veluwe.

Om het gebied goed te overzien zijn er drie uitkijkpunten. Misschien ontmoet je er wel viervoeters zoals reeën en zwijnen, of de meer exotische Spaanse runderen die de heide begrazen. Op Planken Wambuis kun je in ieder seizoen actief van de natuur genieten. En wil je langer blijven, huur dan de vakantiewoning Nieuw-Reemst, midden in de natuur.

Planken Wambuis groeit

Tot voor kort lag Planken Wambuis sterk geïsoleerd tussen boerenbedrijven, snelwegen en andere hindernissen. Natuurmonumenten bracht daar verandering in. De omvangrijke landbouwenclaves Reijerscamp en Oud Reemst zijn aan Planken Wambuis toegevoegd en natuurvriendelijk ingericht. Tussenliggende barrières zijn overbrugd met wildpassages over de A12 en A50. Zo is een groen netwerk van aaneengesloten natuurgebieden ontstaan, en kunnen herten ook grazen in de uiterwaarden van de Rijn.

Bijzondere dieren

Zandhagedis en gladde slang gedijen goed in het open gebied van Planken Wambuis. Daarom pleegt Natuurmonumenten regelmatig onderhoud aan het gebied. Zoals boompjes verwijderen op heide en stuifzand, en heide plaggen om vergrassing tegen te gaan. Zo blijft dit natuurgebied in topconditie.

Planken Wambuis op sociale media

Geschiedenis te zien in het landschap

Als je weet waar je op moet letten, kun je overal op Planken Wambuis stukjes geschiedenis terugzien. Lees het rapport Het Reemsterveld of Planken Wambuis om meer te weten te komen over cultuurhistorische landschapselementen op Planken Wambuis.

Natuurvisie

Bekijk ook de natuurvisie over de Reijerscamp 'Een open en weids landschap te midden van Veluwse bossen'.

 

Fotograaf: Roel van EkerisBron: NatuurmonumentenHelp de natuur beschermen

Schitterende natuur zoals Planken Wambuis kan bestaan dankzij de steun van heel veel mensen in Nederland. Doe ook mee, het kan al voor € 2,50 per maand.

 

word nu lid