Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuwkoopse Plassen

Ruygeborg

Vrouw in Ruygeborg

Welkom in Ruygeborg

Corona-update: Natuurgebied Ruygeborg is open. Je kunt er doorheen wandelen. Houd de regels van het RIVM in acht wanneer je wandelt door de natuur. Houd deze website in de gaten voor het laatste nieuws.

John Pietersen
John Pietersen

Boswachter van dit gebied

Meer over Ruygeborg
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Corona-update: Natuurgebied Ruygeborg is open. Je kunt er doorheen wandelen. Houd de regels van het RIVM in acht wanneer je wandelt door de natuur. Houd deze website in de gaten voor het laatste nieuws.

   

  Ruygeborg is een natuurgebied waar vogels zoals de lepelaar, blauwborst en purperreiger naar voedsel zoeken. Het gebied is jong en zal zich de komende jaren flink gaan ontwikkelen tot een kleinschalig, gevarieerd, nat natuurgebied met een open uitstraling.

  Zingende blauwborst in riet

  Blauwborst

  Tegen de Nieuwkoopse Plassen

  De aanleg van Ruygeborg (en enkele jaren daarvoor de Groene Jonker) is zeer belangrijk voor het beschermen van de natuur in de Nieuwkoopse Plassen. Samen met De Groene Jonker verbindt Ruygeborg de Nieuwkoopse Plassen met de Vinkeveense Plassen. En er worden nu plannen gemaakt om Ruygeborg ook direct te verbinden met de Groene Jonker. Planten en dieren krijgen hierdoor meer ruimte om te overleven.

  Natuurlijk waterpeil

  In Ruygeborg is het waterpeil natuurlijk. Dit betekent dat het waterniveau wisselt per seizoen; hoog (dus nat) in de winter en laag (dus soms helemaal droog) in de zomer. Een natuurlijk waterpeil zorgt voor jonge, vitale rietlanden. Door de wisseling van de waterstanden ziet het natuurgebied er ook ieder seizoen heel anders uit! 

  Lepelaar

  Lepelaar

  Ga mee met de boswachter!

  Rondom de Nieuwkoopse Plassen zijn veel activiteiten. Voor jong en oud. Ontdek dit natuurgebied vanuit een bootje op het water, wandelend of pak de fiets. Naast activiteiten die boswachters organiseren, kun je ook zelf op pad met de vele routes in het gebied. 

  Ruygeborg

  Agenda

  Seizoensvaartocht op de Nieuwkoopse Plassen
  za 04 jul
  Varen

  Zomervaartocht op de Nieuwkoopse Plassen

  Maak tijdens de warmste dagen van het jaar kennis met hét best bewaarde geheim van het Groene Hart.

  Seizoensvaartocht op de Nieuwkoopse Plassen
  zo 05 jul
  Varen

  Zomervaartocht op de Nieuwkoopse Plassen

  Maak tijdens de warmste dagen van het jaar kennis met hét best bewaarde geheim van het Groene Hart.

  OERRR Watersafari
  wo 08 jul
  Op pad met kinderen

  OERRR Watersafari over de Nieuwkoopse Plassen

  Vaar tussen de watervogels, vang slootbeestjes en wandel over een onbewoond eiland in de Nieuwkoopse Plassen.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Extra informatie

  Ruygeborg

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo