Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuwkoopse Plassen

Ruygeborg

Vrouw in Ruygeborg

Welkom in Ruygeborg

Natuurgebied Ruygeborg ligt direct tegen het dorp Nieuwkoop aan. Je wandelt dwars door de rietkragen waar het hele jaar door vele vogels te zien zijn. In het voorjaar zijn er de rietzanger en de watersnip, in de winter zoeken vele eenden en ganzen hun rust.

John Pietersen
John Pietersen

Boswachter van dit gebied

Meer over Ruygeborg
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Ruygeborg is een natuurgebied waar vogels zoals de lepelaar, blauwborst en purperreiger naar voedsel zoeken. Het gebied is jong en zal zich de komende jaren flink gaan ontwikkelen tot een kleinschalig, gevarieerd, nat natuurgebied met een open uitstraling.

  Zingende blauwborst in riet

  Blauwborst

  Tegen de Nieuwkoopse Plassen

  De aanleg van Ruygeborg (en enkele jaren daarvoor de Groene Jonker) is zeer belangrijk voor het beschermen van de natuur in de Nieuwkoopse Plassen. Samen met De Groene Jonker verbindt Ruygeborg de Nieuwkoopse Plassen met de Vinkeveense Plassen. En er worden nu plannen gemaakt om Ruygeborg ook direct te verbinden met de Groene Jonker. Planten en dieren krijgen hierdoor meer ruimte om te overleven.

  Natuurlijk waterpeil

  In Ruygeborg is het waterpeil natuurlijk. Dit betekent dat het waterniveau wisselt per seizoen; hoog (dus nat) in de winter en laag (dus soms helemaal droog) in de zomer. Een natuurlijk waterpeil zorgt voor jonge, vitale rietlanden. Door de wisseling van de waterstanden ziet het natuurgebied er ook ieder seizoen heel anders uit! 

  Lepelaar

  Lepelaar

  Ga mee met de boswachter!

  Rondom de Nieuwkoopse Plassen zijn veel activiteiten. Voor jong en oud. Ontdek dit natuurgebied vanuit een bootje op het water, wandelend of pak de fiets. Naast activiteiten die boswachters organiseren, kun je ook zelf op pad met de vele routes in het gebied. 

  Ruygeborg

  Agenda

  OERRR Watersafari
  wo 29 apr
  Op pad met kinderen

  OERRR Watersafari over de Nieuwkoopse Plassen

  Vaar tussen de watervogels, vang slootbeestjes en wandel over een onbewoond eiland in de Nieuwkoopse Plassen.

  OERRR Planten en kruiden eten uit de natuur
  do 30 apr
  Varen

  OERRR Planten en kruiden eten uit de natuur

  Vaar mee met onze boswachters op de Nieuwkoopse Plassen. Onderweg zoeken we naar eetbare planten en kruiden.

  Varen met Blauwjantje
  vr 01 mei
  Varen

  Lentevaartocht over de Nieuwkoopse Plassen

  Maak dit voorjaar kennis met hét best bewaarde geheim van het Groene Hart.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Extra informatie

  Ruygeborg

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo