Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuwkoopse Plassen

Ruygeborg

Vrouw in Ruygeborg

Welkom in Ruygeborg

Natuurgebied Ruygeborg ligt direct tegen het dorp Nieuwkoop aan. Je wandelt dwars door de rietkragen waar het hele jaar door vele vogels te zien zijn. In het voorjaar zijn er de rietzanger en de watersnip, in de winter zoeken vele eenden en ganzen hun rust.

John Pietersen
John Pietersen

Boswachter van dit gebied

Meer over Ruygeborg

Over het gebied

Ruygeborg is een natuurgebied waar vogels zoals de lepelaar, blauwborst en purperreiger naar voedsel zoeken. Het gebied is jong en zal zich de komende jaren flink gaan ontwikkelen tot een kleinschalig, gevarieerd, nat natuurgebied met een open uitstraling.

Zingende blauwborst in riet

Blauwborst

Tegen de Nieuwkoopse Plassen

De aanleg van Ruygeborg (en enkele jaren daarvoor de Groene Jonker) is zeer belangrijk voor het beschermen van de natuur in de Nieuwkoopse Plassen. Samen met De Groene Jonker verbindt Ruygeborg de Nieuwkoopse Plassen met de Vinkeveense Plassen. En er worden nu plannen gemaakt om Ruygeborg ook direct te verbinden met de Groene Jonker. Planten en dieren krijgen hierdoor meer ruimte om te overleven.

Natuurlijk waterpeil

In Ruygeborg is het waterpeil natuurlijk. Dit betekent dat het waterniveau wisselt per seizoen; hoog (dus nat) in de winter en laag (dus soms helemaal droog) in de zomer. Een natuurlijk waterpeil zorgt voor jonge, vitale rietlanden. Door de wisseling van de waterstanden ziet het natuurgebied er ook ieder seizoen heel anders uit! 

Lepelaar

Lepelaar

Ga mee met de boswachter!

Rondom de Nieuwkoopse Plassen zijn veel activiteiten. Voor jong en oud. Ontdek dit natuurgebied vanuit een bootje op het water, wandelend of pak de fiets. Naast activiteiten die boswachters organiseren, kun je ook zelf op pad met de vele routes in het gebied. 

Bezoekersinformatie

Extra informatie

Honden niet toegestaanHonden zijn niet toegestaan in het natuurgebied in verband met verstoring van de vogels.
Vrij wandelen op wegen en paden
RolstoelRuygeborg is niet toegankelijk met een rolstoel
Ruygeborg

Agenda

Seizoensvaartocht op de Nieuwkoopse Plassen
zo 18 aug
Varen

Zomervaartocht op de Nieuwkoopse Plassen

Maak tijdens de warmste dagen van het jaar kennis met hét best bewaarde geheim van het Groene Hart.

Seizoensvaartocht op de Nieuwkoopse Plassen
di 20 aug
Varen

Zomervaartocht op de Nieuwkoopse Plassen

Maak tijdens de warmste dagen van het jaar kennis met hét best bewaarde geheim van het Groene Hart.

OERRR Watersafari
wo 21 aug
Op pad met kinderen

OERRR Watersafari over de Nieuwkoopse Plassen

Vaar tussen de watervogels, vang slootbeestjes en wandel over een onbewoond eiland in de Nieuwkoopse Plassen.

Direct naar

Ruygeborg

Nieuws van de boswachter

logo