natuurgebied

Sint-Jansberg

Over Sint-Jansberg

Sint-Jansberg is een sprookjesachtig landgoed. Je vindt hier gevarieerde natuur én cultuur: beboste hellingen, moeras en akkers. Met wandelroutes door oude loof- en naaldbossen en langs beken. Je kunt op de berg genieten van het uitzicht, een kijkje nemen bij de watermolen en luisteren en speuren naar de vele vogels in het gebied.

Wat kun je bij Sint-Jansberg doen?

Beleef de variatie in landschappen 

Het Noord-Limburgse natuurgebied op de Nijmeegse stuwwal, staat onder meer bekend om de vele bronbeken. En de landbouwgronden op Sint-Jansberg worden doorsneden door ’holle’ wegen. Het bosgedeelte bestaat uit fraaie oude loof- en naaldbossen.

Wandel over kronkelpaden over de heuvels, loop langs de mooie weilanden en geniet vanaf de hoge punten op de berg van een prachtig uitzicht op de door houtwallen omgeven akkers en weilanden.

 Wist je dat

  • Er tientallen vogels, vlinders en andere dieren op de Jansberg voorkomen;
  • Er vleermuizen oude dode bomen bewonen, een aantal overwintert in de oude ijskelder;
  • De kans groot is dat je een ree ziet!
  • Je op een heldere dag helemaal tot Emmerich (Duitsland) kunt kijken!;
  • De Kiekberg 80, de Maartensberg 66 en de Sint-Jansberg 55 meter hoog zijn;
  • Er veel uitheemse boomsoorten op het landgoed staan, vaak een cadeau aan de landheer van vroeger.

Fraaie bossen, kruidenrijke akkers en kleurenexplosie in de lente

Vooral het vroege voorjaar op de Sint-Jansberg zorgt voor een mooie beleving. Bloeiende sleedoorn gevolgd door bloesems van de meidoorn en dan de witte bloemen van zoete kers zorgen voor een geweldig gezicht. In het loofbos tref je in de lente een tapijt van bosanemonen en speenkruid, in de ondergroei zie je ook veel hulst.

Ook de kruidenrijke akkers en graslanden, bieden een breed spectrum aan kleuren! Op de oude akkers groeien valse kamille, ruige klaproos, akkerleeuwebek, slofhak, akkerogentroost en korenbloem.

Historische bouwwerken op SInt-Jansberg, Limburg 

Sint-Jansberg is niet alleen een fraai natuurgebied, er liggen ook sporen uit een ver verleden, zoals een oude Romeinse villa en de watermolen 'Bovenste Plasmolen', beiden eeuwenoude cultuurhistorie.

Bronbeken, vijvers en prehistorische planten

In het Noord-Limburgse natuurgebied de Sint-Jansberg liggen drie brongebieden: het Groene water, de Helkuil en de Drie Vijvers.

Vanuit het Groene water, stroomt de Molenbeek naar de Maas, en voedt onderweg de watermolen. Bij deze beek broedt de ijsvogel. De oevers bezet met dubbelloof, een varensoort die het goed doet op oude slootkanten.

Op de Maartensberg vind je de Helkuil, waar vanuit de Helbeek naar beneden stroomt naar het galigaan moeras. Langs de Helbeek groeit paarbladig goudveil en een bijzondere prehistorische plant, die toen meters hoog werd: de reuzenpaardestaart. Met een steil trapje kun je naar en langs de Helbeek lopen.

De Drie Vijvers zijn drie trapsgewijs met elkaar verbonden vijvers. Je kunt hier mooi tussendoor wandelen. Ook hier heb je kans om een ijsvogel langs te zien flitsen. En de vrij zeldzame middelste bonte specht komt hier voor!

word nu lid