natuurgebied

Sint-Pietersberg

LEVENDE GESCHIEDENIS

Cultuurhistorie op de Sint-Pietersberg

De Sint-Pietersberg herbergt naast prachtige natuur ook een schat aan monumenten. Fort Sint Pieter, Hoeve Zonneberg en Hoeve Lichtenberg ademen nog echt de sfeer van vroeger uit. En er zijn nog veel meer verhalen te vertellen, je bent van harte welkom!

 

WIST JE DAT

Op de Sint-Pietersberg lag in de Tweede Wereldoorlog de Nachtwacht verstopt, samen met 800 andere kunstobjecten! Paul Jonas vertelt hierover (medewerker Maastricht Underground).

Download de route app van Natuurmonumenten voor de wandelroute op de Sint-Pietersberg en lees meer leuke weetjes!

Eeuwenoud fort

Natuurmonumenten heeft gezamenlijk de rijksmonumenten Fort Sint Pieter en Franse Batterij in ere hersteld. Passend in het landschap vertellen ze de geschiedenis van ons militair erfgoed en verstevigen daarmee de relatie met de stad Maastricht en haar vestingwerken.

De kleine groeves in de hellingen, de grote Enci-groeve en de vele kilometers aan ondergrondse mergelgangen bieden een rijkdom oude, spannende schatten en verhalen aan cultuurhistorie en geologie.

Hoeves Lichtenberg en Zonneberg

Rondom de rijksmonumenten Hoeve Zonneberg (niet toegankelijk) en Hoeve Lichtenberg, lees je het cultuurhistorisch verleden af in het landschap. Door de omliggende kleinschalige landschapselementen te beheren, de gebouwen te restaureren en samen met anderen de verhalen van deze monumenten naar buiten te brengen houden we de geschiedenis van Maastricht en haar berg levend!

Bij Hoeve Lichtenberg vind je ook museum Oud Sint Pieter en beklim de toren voor een prachtig uitzicht over het Maasgebied. Je kunt zelfs één of meer nachten verblijven in de hoeve! Kijk snel hoe je kunt reserveren >>

Pieterpad

Een rijksmonument is het niet, historisch en alom bekend is het wel: de Sint-Pietersberg is het eindpunt van de bekendste Lange afstandswandeling (LAW) van Nederland: het Pieterpad. Sinds 2016 is het nieuwe eindpunt op het uitzichtplatform aan het einde van de Luikerweg in Maastricht.

 

word nu lid