natuurgebied

Sint-Pietersberg

ENCI-groeve Maastricht

De ENCI-groeve is nu nog een combinatie van bedrijvigheid enerzijds en natuurontwikkeling anderzijds. In 2018 stopt de volledige mergelwinning in de ENCI-groeve. Er is dan bijna 100 jaar mergel gewonnen.Het gebied komt dan grotendeels in beheer van Natuurmonumenten. Nu al kun je op steeds meer plekken wandelen en genieten van de nieuwe natuur die ontstaat.

LET OP: ENCI-GROEVE IN VERBAND MET VEILIGHEID TIJDELIJK GESLOTEN VOOR PUBLIEK
Door de overweldigende toestroom van bezoekers naar het natuurbad hebben Natuurmonumenten, SOME (Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied), ENCI, Provincie Limburg en Gemeente Maastricht besloten om de ENCI-groeve vanaf 3 juni te sluiten tot nader order. De bezoekersaantallen zijn zo hoog dat het niet meer beheersbaar is en de veiligheid van de bezoekers niet langer kan worden gegarandeerd. Zowel aan de zijde van de trap als aan de zijde van Châlet D’n Observant wordt de toegang gesloten.Er wordt nu gewerkt aan een goede oplossing om het gebied zodanig in te richten dat het voor bezoekers weer veilig is.

 

Openingstijden en toegankelijkheid:
Het wandelpad door de groeve is vanaf 12 april 2017 tot 1 september dagelijks geopend van 8 tot 20 uur. Van 1 september tot 1 april is de groeve voor publiek geopend van 9 tot 17 uur. Van beiden kanten, vanaf de trap einde Luikerweg en vanaf Chalet d’n Observant (Lage Kanaaldijk voorbij nummer 115, volg bordjes d'n Observant, door slagboom heen)) kun je de groeve tijdens openingstijden als voetganger in.  Helaas is de groeve door de hoogteverschillen niet toegankelijk voor minder-validen. Honden zijn niet welkom omdat er voor begrazing van de kalkgraslanden schapen en geiten los in de groeve lopen. Zij hebben in de besloten groeve geen vluchtmogelijkheden en kunnen van afgronden storten als ze opgejaagd worden.

 

Kijk voor alle informatie over de ENCI-groeve en betrokken organisaties op enci-groeve.nl.

Of lees hier meer over:

 

word nu lid