natuurgebied

Sint-Pietersberg

ENCI-groeve Maastricht

De ENCI-groeve is nu nog een combinatie van bedrijvigheid enerzijds en natuurontwikkeling anderzijds. In 2018 stopt de volledige mergelwinning in de ENCI-groeve. Er is dan bijna 100 jaar mergel gewonnen.Het gebied komt dan grotendeels in beheer van Natuurmonumenten. Nu al kun je op steeds meer plekken wandelen en genieten van de nieuwe natuur die ontstaat.

Groeve weer open 

De groeve is vanaf 5 oktober 9.00 uur weer open! Je bent van harte welkom om de natuur te beleven in de groeve. De groeve is te voet bereikbaar via het einde van de Luikerweg en dan de trap met 215 treden af te lopen. Via de Lage kanaaldijk voorbij 115, daar kun je met auto/fiets komen tot aan Chalet d'n Observant: vanaf daar kun je te voet verder door de groeve (ook daar zijn 2 tijdelijke trappen). De groeve is dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur geopend. De gele route is daardoor ook weer geopend!

Winter werkzaamheden

In het zuidelijk deel van de overgangszone in de groeve wordt tijdens de winter van 1 november 2017 tot 1 mei 2018 nog kalksteen gewonnen. In deze maanden blijft de groeve voor wandelaars alleen toegankelijk vanaf de trap aan het ende van de Luikerweg.

Maatregelen natuurbad

De omgeving van het natuurbad is heringericht en het betreden van het water is onaantrekkelijk gemaakt door het waterpeil te verlagen. Om het natuurbad staat een hek voor zolang als de definitieve inrichting van de groeve nog niet is voltooid. De nu getroffen maatregelen zorgen ervoor dat de onbeheersbare situatie van het voorjaar wordt voorkomen. In alle waterplassen in de groeve mag niet meer gezwommen worden of pootje gebaad worden. 

Toegankelijkheid

Helaas is de groeve door de hoogteverschillen nu nog niet toegankelijk voor minder-validen. Fietsen en mountainbiken is niet toegestaan. Honden zijn in de groeve niet welkom omdat er voor begrazing van de kalkgraslanden schapen en geiten los in de groeve lopen. Zij hebben in de besloten groeve geen vluchtmogelijkheden en kunnen van afgronden storten als ze opgejaagd worden.

Kijk voor alle informatie over de ENCI-groeve en betrokken organisaties op enci-groeve.nl.

Of lees hier meer over:

 

 

word nu lid