natuurgebied

Sint-Pietersberg

Over de Sint-Pietersberg

Wat kun je doen op de berg?

 

Sint-Pietersberg is een uniek natuurgebied aan de rand van het mooie Maastricht. Wandel langs de mergelgroeve, de oehoevallei, het oude fort, een prachtig hellingbos en bloemrijk grasland en geniet zomers van de vele vlinders!

Groeve open vanaf 5 oktober 2017

De groeve is vanaf 5 oktober 9.00 uur weer open! Je bent van harte welkom om de natuur te bleven in de groeve. De groeve is te voet bereikbaar via het einde van de Luikerweg en dan de trap met 215 treden af te lopen. Via de Lage kanaaldijk voorbij 115, daar kun je met auto/fiets komen tot aan Chalet d'n Observant: vanaf daar kun je te voet verder door de groeve (ook daar zijn 2 tijdelijke trappen). De groeve is dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur geopend.

Winter werkzaamheden

In het zuidelijk deel van de overgangszone in de groeve wordt tijdens de winter van 1 november 2017 tot 1 mei 2018 nog kalksteen gewonnen. In deze maanden blijft de groeve voor wandelaars alleen toegankelijk vanaf de trap aan het ende van de Luikerweg.

Maatregelen natuurbad

De omgeving van het natuurbad is heringericht en het betreden van het water is onaantrekkelijk gemaakt door het waterpeil te verlagen. Om het naturubad staat een hek voor zolang als de definitieve inrichting van de groev nog niet is voltooid. De nu getroffen maatregelen zorgen ervoor dat de onbheersbare situatie van het voorjaar wordt voorkomen. In alle waterplassen in de groeve mag niet meer gezwommen worden of pootje gebaad worden. 

Groeve met natuurbad in verband met veiligheid tijdelijk gesloten voor publiek 3 juni 2017

Door de overweldigende toestroom van bezoekers naar het natuurbad hebben Natuurmonumenten, SOME (Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied), ENCI, Provincie Limburg en Gemeente Maastricht besloten om de ENCI-groeve vanaf 3 juni te sluiten tot nader order. De bezoekersaantallen zijn zo hoog dat het niet meer beheersbaar is en de veiligheid van de bezoekers niet langer kan worden gegarandeerd. Zowel aan de zijde van de trap als aan de zijde van Châlet D’n Observant wordt de toegang gesloten. Er wordt nu gewerkt aan een goede oplossing om het gebied zodanig in te richten dat het voor bezoekers weer veilig is.

Uitkijkplatform en trap door de historie

Het uitkijkplatform op het einde van de Luikerweg was al open. Vanaf 12 april 2017 kun je via de trap met 215 treden de groeve in. Met de nieuwe gele wandelroute van 7,5 km kom je via de Luikerweg bij de trap. let op: in de groeve mogen geen honden! Onderaan de trap kun je over het wandelpad naar de zuid kant van de groeve alwaar een voetgangersbrug is gemaakt. Download de nieuwe folder van de Sint-Pietersberg met de nieuwe route.  

Beleef de groeve

De groeve is na ruim 90 jaar mergelwinning sinds 12 april 2017 deels geopend voor publiek. Het wandelpad door de groeve is tot 1 september dagelijks geopend van 8 tot 20 uur. Van 1 september tot 1 april is de groeve voor publiek geopend van 9 tot 17 uur.  Van 2 kanten kun je de groeve bereiken: te voet en met de fiets vanaf de trap einde Luikerweg en ook met auto vanaf Chalet d’n Observant (Lage Kanaaldijk voorbij nummer 115, volg bordjes d'n Observant, door slagboom heen)). Helaas is de groeve door de hoogteverschillen nu nog niet toegankelijk voor minder-validen. Fietsen en mountainbiken is niet toegestaan. Honden zijn in de groeve niet welkom omdat er voor begrazing van de kalkgraslanden schapen en geiten los in de groeve lopen. Zij hebben in de besloten groeve geen vluchtmogelijkheden en kunnen van afgronden storten als ze opgejaagd worden.

Natuurbad

In de groeve is een natuurbad met een strand met dezelfde openingstijden als de groeve. De waterkwaliteit wordt in totaal 2 jaar gemonitord. Tot die tijd is het alleen mogelijk om pootje te baden tot aan de boeien. Hier wordt op toezicht op gehouden zodat er geen gevaarlijke situatuies kunnen ontstaan: het is tenslotte een groeve. Ook duiken vanaf de kalkrotsen is niet toegstaan en levensgevaarlijk. Er komen deze zomer nog toiletten. Er mag geen vuil worden achtergelaten.

Bijzondere dieren en planten

Dankzij de kalkrijke bodem vind je hier dieren en planten die normaal veel zuidelijker leven. Je vindt hier de grootste variatie vlinders van Nederland en er bloeien zomers prachtige orchideeën.

Vanaf de vogelkijkplek, de Kiekoet, kun je speuren naar de grootste uil van Europa, de oehoe! En de ondergrondse gangen van de berg bieden een prima schuil- en slaapplaats aan wel 12 verschillende vleermuissoorten. 

Rijke cultuurhistorie van Zuid-Limburg

De berg herbergt naast prachtige natuur ook een schat aan monumenten, die nog echt de sfeer van vroeger ademen: Fort Sint Pieter, Hoeve Lichtenberg en Hoeve Zonneberg. Bovendien is de Sint-Pietersberg het eindpunt van een (cultuur)historische wandelroute: het Pieterpad. 

Lees meer over de cultuurhistorie op de berg >>>

Ontdek de berg met boswachter Frans en Land van Limburg TV  

 

Behoud van een uniek stukje Nederland

Om er voor te zorgen dat de Sint- Pietersberg ook in de toekomst een uniek stukje Nederland blijft, beheert Natuurmonumenten de berg intensief. Zo zorgen onder andere Mergellandschapen ervoor dat de berg open en groen blijft. Sinds eind 2010 zorgt Natuurmonumenten ook voor enkele voormalige delen van het terrein van cementproducent ENCI, die deel uitmaken van een groter transformatieplan. Eind 2018 zal de ENCI de gehele groeve overdragen aan Natuurmonumenten. 

Wil ook jij blijven genieten van natuur en cultuur in Zuid-Limburg?

Steun dan Natuurmonumenten en word lid. Je krijgt dan bovendien:

  • Het boek Beleef de Natuur, met 80 verrassende tochten
  • 4 x per jaar ons magazine Puur Natuur
  • Korting bij activiteiten en in de (web)winkel

 

word nu lid