natuurgebied

Voorsterbos

Over het Voorsterbos

Het Voorsterbos is een gevarieerd natuurgebied in de Noordoostpolder tussen de dorpen Vollenhove, Ens, Marknesse en Kraggenburg. Het bos is in 1944 aangeplant op de voormalige Zuiderzeebodem. Daarmee is het één van de oudste bossen in Flevoland.

Kom genieten in het Voorsterbos

Je kunt wandelen, fietsen en varen in het Voorsterbos. Ook voor kinderen is er van alles te doen, zoals het konijnenpad bij natuurkampeerterrein De Stiente en de waterspeelplek bij het Bezoekerscentrum Waterloopbos. Tegen Kraggenburg aan ligt een uitgestrekt hondenlosloopgebied.

Schotse Hooglander, Koe (Bos domesticus), Runderen (Bovidae), Evenhoevigen (Artiodactyla), Zoogdieren (Mammalia), fauna, koeien, rund, zoogdier - Voorsterbos, Kadoelerveld, Noordoostpolder, Flevoland, Nederland, EuropaFotograaf: Geurt Besselink

Soortenrijkdom

Met zijn dichte bladerdak en dikke boomstammen lijkt het Voorsterbos al eeuwen oud. Delen van het bos zijn echter nog volop in ontwikkeling, zoals het in 2006 aangeplante Wendelbos. Hier groeit een moerasachtig bos. Doordat er in het Voorsterbos veel verschillende loof- en naaldbomen staan, broeden er maar liefst zestig soorten vogels. Verspreid in het bos liggen poelen en watertjes waar veel libellen en amfibieën leven. En in de herfst vind je hier honderden soorten paddenstoelen.

Waterloopbos

In het Waterloopbos liggen de restanten van tientallen waterloopkundige modellen, waar op veel plekken water doorheen stroomt. Een unieke combinatie van natuur en cultuurhistorie. Bij het bezoekerscentrum vind je informatie over het gebied en is een waterspeelplek voor kinderen. Een ideaal startpunt voor een wandeling door het Voorsterbos!

Wat kun je doen in het Voorsterbos?

word nu lid