natuurgebied

Zwanenwater

Pure natuur In de kop van Noord-Holland

Over het Zwanenwater

Het Zwanenwater ligt verscholen in de Noord-Hollandse duinen, ten zuiden van Callantsoog. Dit beschermde natuurgebied heeft de grootste natuurlijke duinmeren van Europa. Je wandelt hier door duinvalleien vol bloemen en vlinders. Vanuit de vogelkijkhutten kun je vogels spotten op het Eerste en Tweede Water.

Geschiedenis van het Zwanenwater

Het Zwanenwater ontstond na de aanleg van de Zijperzeedijk in 1596. Door het stuiven van zand zijn duinen, valleien en meren ontstaan.
Sinds 1973 beschermt Natuurmonumenten dit natuurgebied. In 1988 kreeg het Zwanenwater als belangrijk trekvogelgebied de internationale status van wetland. In 2008 is het aangewezen als aardkundig monument.

Duinen vol planten en dieren

In het unieke duinlandschap met zowel natte als droge duinvalleien en ondiepe zoetwatermeren komen uitzonderlijk veel planten en dieren voor.
Van mei tot begin juli bloeien er wel elf soorten orchideeën zoals rietorchis en welriekende nachtorchis. Verder tref je er het roomwitte parnassia en de geelgekleurde grote ratelaar aan. In augustus kleurt de bloeiende heide het Zwanenwater paars. Op al die bloeiende planten komen vlinders en andere insecten af. Soorten als icarusblauwtje, duinparelmoervlinder, heivlinder en hooibeestje zuigen met hun roltong nectar uit de bloemen.

Twee wandelroutes (2 en 4,5 km) laten het mooiste zien van het Zwanenwater. Ga naar routes

Vogels kijken in de duinen

Voor het spotten van vogels moet je echt in het Zwanenwater zijn! Trekvogels vinden in de duinmeren voedsel en rust. In de winter zie je tientallen watervogels op de meren zoals smient, slobeend, grote zaagbek en met een beetje geluk grote zilverreigers. Op het Bokkeneiland in het Tweede Water broeden in het voorjaar honderden aalscholvers in een kolonie en zelfs enkele lepelaars. In april kun je de opvallende blauwborst horen zingen.
Bij de duinmeren staan drie vogelkijkhutten. Volg de wandelroute (4,5 km) en je komt er vanzelf langs.

Wat kan je in het Zwanenwater doen?

Vrij wandelen op de gemarkeerde wandelroutes, van 1 april tot 1 augustus van 7.00 uur tot 21.00 uur. Van 1 augustus tot 1 april van zonsopgang tot zonsondergang. Honden zijn helaas niet toegestaan.
Er is van alles te doen:

Schaatsen in het Zwanenwater

In strenge winters kun je schaatsen op de natuurijsbaan in het Zwanenwater.

Hoe is het Zwanenwater te bereiken?

  • Buslijn 152 rijdt vanaf vanaf station Schagen richting Julianadorp. Uitstappen bij halte Zwanenwater. Kijk voor actuele informatie op www.ov9292.nl
  • Met de auto? Neem vanaf de N9 Alkmaar-Den Helder afslag Callantsoog (bij De Stolpen). Bij de T-splitsing, de weg naar Callantsoog blijven volgen. 500 meter na een haakse bocht treft u aan de linkerkant de parkeerplaats van het Zwanenwater aan.
word nu lid